Politikas jaunumi

"Food Union" zemnieki tiekas ar zemkopības ministru un pārrunā aktuālo situāciju piena nozarē

Linda Mežgaile, Food Union
31.07.2015

Vadošā piena pārstrādes uzņēmuma Latvijā Food Union pārstāvji un piena piegādātāji 30. jūlijā tikās ar Zemkopības ministru Jāni Dūklavu, lai pārspriestu aktuālo situāciju piena nozarē un valsts atbalsta risinājumus piensaimniekiem.

"Situācija piena nozarē neuzlabojas. Piena cenas Eiropā turpina krist un ja tas tā turpināsies, tad savā nākamajā tikšanās reizē ar Eiropas komisāru es runāšu par vienreizēju un ārkārtas finansiālu palīdzību Latvijas piena zemniekiem. Ar lūgumu pabalstīt piensaimniekus šajā situācijā vērsīšos arī valdībā. Tāpat mēs Zemkopības ministrijā vērtēsim kā pārdalīt valsts atbalsta naudas starp lauksaimniecības nozarēm iekšēji. Taču mums jāapzinās, ka mēs šeit Latvijas tirgū nevaram atrisināt pasaules tirgus problēmas un neviens šobrīd nevar pateikt, kad piena tirgus stabilizēsies. Mēs esam vieni no Eiropas tirgus dalībniekiem un mūsu piena nozares nākotni ilgtermiņā noteiks tas, cik ātri un veiksmīgi pārstrāde atradīs labus noieta tirgus ārpus Latvijas," apspriesto tikšanās laikā rezumē Zemkopības ministrs Jānis Dūklavs.

"Šobrīd ir dziļākā un ilgākā krīze, kādu Latvijas piena nozare līdz šim ir piedzīvojusi. No zemajām piena cenām cieš kā piena ražotāji, tā pārstrādātāji Latvijā un citur pasaulē. Tādēļ šajā brīdī svarīgākais piena pārstrādātājiem un ražotājiem ir kopīgi strādāt pie nozares stabilizēšanas. Šādas tikšanās pie viena galda ir veids, kā produktīva dialoga ceļā varam vienoties par kopīgām interesēm un rast ārkārtas risinājumus. Mēs, Food Union, aktīvi veicinām produkcijas noietu Baltijas tirgū, kas šī gada sešos mēnešos pieaudzis par 35% salīdzinājumā ar pērno gadu, kā arī meklējam jaunas eksporta iespējas mūsu produkcijas noietam," papildina Harijs Panke, AS Rīgas piena kombināts (Food Union grupa) padomes priekšsēdētāja vietnieks.

"Mēs pašlaik ciešam no ekonomiskām problēmām, kuras radījuši politiski lēmumi. Vajadzētu atgriezties pie problēmu cēloņa, kad pirms gada Eiropa uzsāka konfliktu ar Krieviju, kā rezultātā tā noteica piena produktu embargo, kuru mēs Austrumeiropā izjūtam visspēcīgāk. Mūsu kā zemnieku viedoklis ir, ka Eiropai ir jāuzņemas politiskā atbildība un jārisina radusies problēma politiskā ceļā un jākompensē radušos zaudējumus zemniekiem," aizstāvēt zemnieku viedokli Eiropas Komisijā Zemkopības ministru lūdza Jānis Grasbergs, Valmieras novada Bērzaines pagasta z/s "Zilūži" saimnieks.

Tikšanos ar Zemkopības ministru pēc piena piegādātāju iniciatīvas organizēja Food Union vadība AS Valmieras piens telpās. Tajā piedalījās lielākie Food Union piena piegādātāji Vidzemē un Food Union pārstāvji.

Food Union

x

Paroles atgadināšana