Politikas jaunumi

Briseles piešķirtos 8,5 miljonus piensaimniekiem un cūkkopjiem varētu izmaksāt līdz decembra sākumam

Ingrīda Mičāne, Nac.ag. LETA
24.09.2015

Eiropas Komisijas piešķirtais 8,5 miljonu eiro atbalsts Latvijas piensaimniecības un cūkkopības nozarēm varētu tikt izmaksāts līdz 1.decembrim, tikmēr nevalstiskajām organizācijām līdz 1.oktobrim jāiesniedz attiecīgie aprēķini par vēlamo finansējuma sadali, aģentūru LETA informēja ministrijas Tirgus kopējās organizācijas nodaļas vadītāja Dace Freimane.

Vienlaikus viņa norādīja, ka izmaksas termiņš Briselē varētu tikt mainīts arī uz vēlāku laiku.

"Patlaban saskaņā ar EK regulas priekšlikumu šis finansējums ir jāizmaksā līdz šā gada 1.decembrim. Taču 1.oktobrī EK un dalībvalstu eksperti par šo tēmu vēl diskutēs. Ja nolems, ka atbalstu nevar pagūt izmaksāt līdz 1.decembrim, EK šo datumu var mainīt. Mēs uzskatām, ka atbalstam pie Latvijas lauksaimniekiem ir jānonāk pēc iespējas ātrāk," sacīja Freimane.

Viņa arī norādīja, ka ministrijā patlaban tiek izstrādāti kritēriji atbalsta sadalei, savukārt nevalstiskajām organizācijām savs redzējums par finansējuma pārdali jāiesniedz līdz 1.oktobrim.

Tikmēr Latvijas Cūku audzētāju asociācijas vadītāja Dzintra Lejniece aģentūrai LETA atzina, ka uzņēmēji veic aprēķinus par nepieciešamās kompensācijas apmēru un lēmums tiks pieņemts nākamnedēļ paredzētajā organizācijas padomes sēdē.

"Mēs vēlamies kompensāciju par zaudējumiem, kas radušies cenu krituma dēļ pēc Krievijas embargo noteikšanas. Konkrēti aprēķini tiks apstiprināti padomes sēdē, pagaidām vēl negribētos spekulēt ar cipariem," sacīja Lejniece.

Arī Lauksaimnieku organizāciju sadarbības padomes Piena grupa savus aprēķinus par zaudējumiem piena cenas krituma dēļ plāno iesniegt nākamās nedēļas sākumā.

Neoficiāla informācija gan liecina, ka no 8,5 miljonu kopējā finansējuma piensaimniecības nozarei varētu tik piešķirti 6,8 miljoni, bet cūku audzētājiem - 1,7 miljoni eiro.

Kā ziņots, 15.septembrī Eiropas Savienības (ES) Lauksaimniecības ministru padomes sanāksmē Luksemburgā EK piedāvāja atbalstam Latvijas piena ražošanas un cūkkopības nozarēm piešķirt 8,5 miljonus eiro. Aprēķina vērtētie kritēriji - Krievijas embargo ietekme, piena cenas un cūkgaļas cenas samazinājums.

Tāpat 80 miljoni eiro tiek novirzīti vairākiem piedāvātajiem tirgus regulēšanas instrumentiem - privātās uzglabāšanas shēmu, produktu veicināšanas un jutīgo sabiedrības grupu vajadzību (bēgļi, trūcīgās personas) projektu attīstībai.

Papildus finanšu atbalstam EK dos iespēju ES dalībvalstīm izmaksāt platību un saistītos maksājumus uzreiz pēc tam, kad pabeigtas administratīvās kontroles.

Kā ziņots, minētie priekšlikumi, gan vēl neminot konkrētus piešķīrumus dalībvalstīm, tika pieņemti 7.septembra sēdē. Vienlaikus Briselē notika pēdējā laikā vērienīgākā ES zemnieku protesta akcija, kurā piedalījās vairāk nekā 4000 zemnieku, tostarp arī Baltijas valstu 100 lauksaimnieku delegācija.

Piena iepirkuma cenas lejupslīde Latvijā sākās pērn rudenī, kas tika skaidrots gan ar Krievijas embargo piena pārprodukcijai, gan arī ar vispārējām tendencēm pasaules piena tirgos.

Tikmēr piensaimniecības sarežģītajā situācijā šogad var rēķināties ar vairāk nekā 43 miljonu eiro valsts atbalstu, no kuriem ciltsdarbam piešķirts 23,36 miljonu finansējums, 12,38 miljoni būs atbalsts par slaucamām govīm, bet 7,6 miljoni - ES atbalsts.

Nac.ag. LETA

x

Paroles atgadināšana