Citas ziņas sadaļā
Zemes neapsaimniekošana nekādi neatbilst latviešu nācijas dzīvesziņai. Atspulgs uz reakciju par zemes kadastrālās vērtības palielināšanu
Pakļausies milžu diktātam
Zemkopības ministrija turpinās veiksmīgo sadarbību ar zinātnes institūcijām
Zemkopības ministrijas nozares 2016. gadā
Biedrība "Latvijas Jauno zemnieku klubs" ar LLKC atbalstu rīkoja konferenci "Jaunais lauksaimnieks Latvijā"
Mežu nozares stiprināšanā galvenais - sadarbība
Paraksta vienošanos par Nacionālo bruņoto spēku sadarbību ar Latvijas pārtikas ražotājiem
Valdība uzklausa informatīvo ziņojumu par ziedošanai paredzētā LVM finansējuma sadalījumu
Latvija vienīgā no Baltijas valstīm jaunajā "Climate Change Performance Index" novērtēta ar atzīmi - labi
Programmu "Skolas piens" un "Augļi skolai" līdzšinējās darbības rezultāti
Politikas jaunumiLatvijas lielie pelēkie zirņi - pirmais produkts ar Aizsargātu cilmes vietas nosaukumuKaspars Funts, LR Zemkopības ministrija (ZM)
30.10.2015 Eiropas Komisija (EK) nolēmusi iekļaut produktu Latvijas lielie pelēkie zirņi ES Aizsargātu cilmes vietu nosaukumu reģistrā. Latvijas lielie pelēkie zirņi atšķiras ar īpaši lieliem un rupjiem zirņiem 1000 zirņu masa sasniedz 360 līdz 380 gramus. Kaut gan zirņu skaits pākstī nav liels, to kompensē šās šķirnes labas kulinārās īpašības relatīvi īss vārīšanās laiks un izcila garša. Valsts Priekuļu laukaugu selekcijas institūts ir vienīgā vieta pasaulē, kurā tiek veikta lielo pelēko zirņu selekcija pārtikas vajadzībām. Šeit arī ir radīta šķirne Retrija. Zirņu kvalitatīvās īpašības nodrošina tieši Latvijas augsnes un klimatiskie apstākļi. Svarīgas ir gadiem izstrādātās prasmes šī kultūrauga audzēšanā un ievākšanā, lai nodrošinātu gan kopražas pieaugumu, gan produkta kvalitāti. Piemēram, augsnes sagatavošana, audzēšanas mistra attiecības pareiza izvēle, kā arī ievākšanas laika pareiza izvēle. 2014. gada 4. februārī EK tika nosūtīts pieteikums, lai produktu Latvijas lielie pelēkie zirņi ierakstītu ES Aizsargātu cilmes vietu nosaukumu reģistrā. Latvieši gadu simtiem ir ēduši zirņus. Jau pirms mūsu ēras zirņi kopā ar miežiem un pupām ir bijis viens no galvenajiem ēdieniem, un tie savu nozīmi saglabāja līdz pat kartupeļu ēras sākumam 19. gadsimtā. Mūsdienās tūristu ceļvežos pelēkie zirņi ar speķi tiek piedāvāti kā īpaši latvisks ēdiens, ko ir vērts nobaudīt. Latvijai EK bija jāsniedz papildus skaidrojumi, jo saskaņā ar regulu tikai izņēmuma gadījumos produkta nosaukumā var ieļaut valsts nosaukumu. Kā būtiskākais arguments tika minēts fakts, ka Latvijas valsts kopējā teritorija, salīdzinājumā ar citām valstīm, ir ļoti maza, turklāt tai ir diezgan izlīdzināts reljefs un vienmērīgi klimatiskie apstākļi, kā arī vienotas kultūras tradīcijas šī Latvijas lielo pelēko zirņu iegūšanā, pagatavošanā un pasniegšanā. Informācija par pārējiem Latvijas pārtikas produktiem, kas iekļauti ES Aizsargāto cilmes vietas nosaukumu reģistrā, ES Garantētas tradicionālas īpatnības reģistrā vai ES Aizsargātu ģeogrāfiskās izcelsmes norāžu reģistrā, Zemkopības ministrijas mājaslapā pieejama ŠEIT. |