Politikas jaunumi

Emocionālos toņos izvēršas diskusija par Valsts kontroles secinājumiem ĀCM naudas izlietošanā

Ainārs Leijējs, Nac.ag. LETA
18.02.2016

Saeimas Publisko izdevumu un revīzijas komisijas sēdē diskusija saistībā ar Valsts kontroles (VK) secinājumiem par Āfrikas cūku mēra jeb ĀCM apkarošanai piešķirtā finansējuma izlietojumu 17. februārī izvērtās nedaudz emocionālos toņos.

Kad VK pārstāve bija iepazīstinājusi deputātus ar iestādes izdarītajiem secinājumiem, zemkopības ministrs Jānis Dūklavs (ZZS) un Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) vadītājs Māris Balodis gan skaidroja situāciju, gan sniedza pretargumentus.

Ministrs minēja, ka attiecībā uz atsevišķām lauku sievām kādā ciematā tika atļautas atsevišķas atkāpes no noteikumiem cilvēciskuma vārdā. Dūklavs norādīja, ka lauksaimnieces, kurām pieder viena vai divas mājas cūkas, ministra un PVD vadītāja ierašanos savā lauku sētā sagaidījušas ar jautājumiem, vai amatpersonas ir atbraukušas viņām "ņemt nost maizi" jeb iztikas līdzekļus. Tāpat lauksaimnieces vaicājušas, par kādiem līdzekļiem viņām laist bērnus skolā, ja tiks atņemta iespēja nodarboties ar vienas vai divu cūku uzturēšanu iztikas sagādāšanai. Tomēr vairākas obligātās dezinfekcijas prasības tika ievērotas arī šajās saimniecībās, teica ministrs.

Deputāte Inguna Sudraba (NSL) norādīja, ka viņai simpātiska šķiet pieeja par cilvēcīguma ievērošanu, bet vienlaikus viņa vēlējās noskaidrot, kur ir robeža starp cilvēcīguma ievērošanu un Ministru kabineta noteikumu izpildi. Pēc tam arī ministrs sniedza daļu no augstāk minētā skaidrojuma.

Runājot par dažādiem ar VK secinājumiem saistītajiem jautājumiem, ministrs vienā brīdī arī lietoja izteicienu "velns parāvis", kā arī nometa uz galda savu pildspalvu. Dūklavu pārsteidza deputāta Mārtiņa Šica (LRA) vaicājums, vai Zemkopības ministrijā nav izveidojies "valsts līdzekļu izsaimniekotāju kadru inkubators". Ministrs atbildēja noliedzoši un norādīja, ka līdz šim neesot brīnījies par deputātu Šicu, bet pēc šī jautājuma "par jums sāku brīnīties".

Savukārt deputāts Aleksandrs Jakimovs (S) partijas "Saskaņa" Saeimas frakcijas vārdā vēlējās noskaidrot, kāpēc konkrētā reģionā esošu mājas cūku gaļu var realizēt tikai tajā pašā teritorijā. Ja šī gaļa nav kaitīga, tad neesot saprotams, kāpēc tā tiek realizēta tikai ierobežotam cilvēku skaitam. Savukārt, ja ir kaut neliela iespēja, ka tā varētu būt kaitīga, tādā gadījumā rodas jautājums, vai ar valsts iestāžu atbalstu netiek indēti Latgales iedzīvotāji, pauda parlamentārietis.

PVD vadītājs Balodis Jakimovam atbildēja, ka šī gaļa nav kaitīga, taču tās realizācija tiek īstenota pēc Eiropas Komisijas noteikumiem.

Komisija uzdeva ZM un PVD konkrētos termiņos informēt deputātus par VK ieteikumu ieviešanas gaitu.

Jau ziņots, ka VK revīzijā secinājusi, ka valsts piešķirtā finansējuma ĀCM apkarošanai izlietojums nav efektīvi uzraudzīts, kas devis iespēju lauksaimniekiem no tā gūt arī papildu peļņu, aģentūru LETA informēja VK sabiedrisko attiecību speciāliste Ilva Liepiņa-Milzarāja.

Revidenti secinājuši, ka neviena no valsts institūcijām neuzrauga, kā pēc kompensāciju saņemšanas rīkojas cūkkopji, proti, finansējuma saņēmējiem bija jāievēro nosacījums - vismaz gadu cūku novietnē neturēt cūku sugas dzīvniekus. Tomēr secināts, ka 17 gadījumos šis noteikums ir pārkāpts.

PVD ģenerāldirektors Balodis LNT norādīja, ka no kopumā 1600 saimniecībām šos noteikumus pārkāpušas 17 mazas piemājas saimniecības, kas cūkas audzē pašu patēriņam. Tās ir lauku tantes, kuras varbūt nav rūpīgi izlasījušas visus nosacījumus.

Izvērtējot kompensāciju izmaksas par tirdzniecības traucējumiem saistībā ar ĀCM izplatību, secināts, ka netika noteikti skaidri kritēriji kompensāciju izmaksai tikai tiem cūku audzētājiem, kuri patiešām cietuši zaudējumus.

LETA arī vēstīja, ka VK vērsusies prokuratūrā par PVD neatbilstoši normatīvo aktu prasībām piemaksās izmaksātajiem 25 000 eiro, to komisijas sēdē pavēstīja VK Ceturtā revīzijas departamenta direktore Ilonda Stepanova. Zemkopības ministrs sēdē pauda cerību, ka VK ir informējusi prokuratūru, ka visa izlietotā nauda ir atmaksāta.

Nac.ag. LETA

x

Paroles atgadināšana