Politikas jaunumi

Jānis Dūklavs: SIA “Baltic Dairy Board” – jauna pieeja piena pārstrādei un eksporta tirgiem

Viktorija Kalniņa, LR Zemkopības ministrija (ZM)
12.07.2016

Ceturtdien, 7. jūlijā, zemkopības ministra Jāņa Dūklava vadībā Lauksaimnieku nevalstisko organizāciju konsultatīvās padomes pārstāvji izbraukuma sanāksmē viesojās piena ražošanas uzņēmumā SIA “Baltic Dairy Board”. Ņemot vērā sarežģīto situāciju piena nozarē, sanāksmes mērķis bija iepazīties ar uzņēmuma darbību un smelties pieredzi, kā šādos apstākļos veiksmīgi strādāt un iekarot aizvien jaunus tirgus piena produktu realizācijai. 

Sanāksmes laikā SIA “Baltic Dairy Board” valdes priekšsēdētājs Kaspars Kazāks iepazīstināja ar uzņēmuma darbību. SIA “Baltic Dairy Board” pirms trim gadiem kā toreizējā SIA “Sigilo KV” izsolē iegādājās maksātnespējīgo AS “Bauskas piens” un sāka piena rūpnīcas būvniecību, ko pabeidza 2015. gadā, saņemot atļauju ražošanas uzsākšanai. Piesaistot arī Eiropas Reģionālās attīstības fonda finansējumu 1,7 miljonu eiro apmērā, tika iegādātas jaunas inovatīvas tehnoloģiskās iekārtas, lai ražotu produkciju ar augstu pievienoto vērtību. Šī projekta īstenošanas rezultātā uzņēmumā ieviestas jaunas tehnoloģijas sūkalu un laktozes pārstrādei, un šā gada janvārī sākta ražošana. 

“Šis ir pozitīvs piemērs starp piena pārstrādes uzņēmumiem, kas arī šajā sarežģītajā situācijā spēj rast risinājumu veiksmīgai darbībai, kļuvis par nozīmīgu Latvijas piena nozares dalībnieku un ieguvis atpazīstamību citur pasaulē piena/sūkalu proteīna produktu ražošanā, paraugs, kā ar inovatīviem produktiem var veiksmīgi startēt ārvalstu tirgos,” sanāksmē norādīja zemkopības ministrs Jānis Dūklavs.

 “Par jauno uzņēmumu esam gandarīti un, diskutējot par uzņēmuma darbību, ceram, ka tam izdosies realizēt visas ieceres un tas kļūs par stabilu piena pārstrādes uzņēmumu. Jebkurš, kurš ražo, pārstrādā mūsu – Latvijā saražoto – pienu un ražo kvalitatīvu produkciju ir atbalstāms un, ja mērķtiecīgi izdodas atrast jaunus eksporta tirgus, tad iecere ir apsveicama,” par SIA “Baltic Dairy Board” teica Lauksaimnieku organizāciju sadarbības padomes valdes priekšsēdētājs Edgars Treibergs. 

Savukārt Latvijas Lauksaimniecības kooperatīvu asociācijas valdes priekšsēdētājs Indulis Jansons, iepazīstoties ar uzņēmuma darbību, norādīja: “Neskatoties uz šā brīža smago situāciju piena nozarē, ir patīkami, ja Latvijā darbojas piena pārstrādes uzņēmums ar lielu perspektīvu, izmantojot inovatīvas tehnoloģijas. Cerams, ka uzņēmums turpinās palielināt piena pārstrādes jaudas un būs konkurētspējīgs uzņēmums ne tikai Latvijas, bet arī Baltijas valstu mērogā.”

Šobrīd uzņēmumā ražo netradicionālus un inovatīvus piena, sūkalu un laktozes produktus, piena un sūkalu proteīnus pārstrādājot pulverī. Sūkalas uzņēmums plāno iepirkt no Latvijas, Lietuvas un Igaunijas siera un biezpiena ražotājiem. Saražoto produkciju uzņēmums realizē Eiropas valstīs, piemēram, Nīderlandē, Polijā, Vācijā, Igaunijā, Lietuvā, Ungārijā, Bulgārijā un Grieķijā, kur ir liels pieprasījums pēc šīs produkcijas. Tuvākajā laikā eksportēt plānots arī uz Amerikas Savienotajām Valstīm. Šobrīd uzņēmums ir arī viens no lielākajiem piena iepircējiem Latvijā, iepērkot pienu galvenokārt no kooperatīviem. “Lai Latvijā būtu spēcīgi piena ražotāji, blakus jābūt spēcīgiem piena pārstrādātājiem,” tikšanās laikā teica SIA “Baltic Dairy Board” valdes priekšsēdētājs Kaspars Kazāks.

Stāstot par nākotnes plāniem, Kaspars Kazāks uzsvēra, ka trīs gadu laikā rūpnīcā plānotas investīcijas 18 miljonu eiro apmērā, bet piecu gadu laikā uzņēmums cer palielināt ražošanas apjomu un sasniegt piena/sūkalu pārstrādes jaudu 800 – 1000 tonnas diennaktī. Tāpat uzņēmumā plāno uzsākt piena/sūkalu proteīna padziļinātu pārstrādi, ražojot produktus ar ļoti augstu pievienoto vērtību.

LR Zemkopības ministrija (ZM)

x

Paroles atgadināšana