Citi raksta

Krīze Francijā izspiež viesstrādniekus no vīnogu vācēju tirgus

Leta-Reuters
29.07.2009

Francijas reģiona Boložē vīna ražotāji otrdien tikšanās laikā ar vietējiem bezdarbniekiem nolīguši 10 000 vietējo vīnogu lasītāju, kas ekonomiskās krīzes iespaidā masveidā pieteikušies uz tradicionāli viesstrādnieku veikto darbu.

Boložē reģions, labi pazīstams ar vieglo sarkano vīnu, ir vienīgais Francijas reģions ārpus Šampaņas, kurā vīnogas joprojām novāc ar rokām. Šāds darbs ir maz apmaksāts un nogurdinošs, ko parasti darīja ārzemnieki, taču tagad arvien vairāk piesaista krīzes skartos francūžus.

Darba meklētāji, sapulcējušies Vilērbānas vingrošanas zālē, tikās ar vīnogu audzētājiem, kas uzņēma vietējos strādniekus. Vietējo iedzīvotāju nolīgšana darbā vīnogu audzētājiem aiztaupa grūtības nodrošināt strādniekiem dzīvesvietu.

"Strādnieku nolīgšana, kas parasti bijusi valsts vai pat starptautiskā līmenī, ekonomisko problēmu dēļ tagad notiek vietējā līmenī," sacīja Patriks Leskīrs, reģionālās nodarbinātības centra direktors un viens no vērienīgās tikšanās dalībniekiem.

Nestrādājošajiem vietējiem iedzīvotājiem, studentiem un pensionāriem pievienojās strādnieki, kas ražas sezonas laikā šajā reģionā bija nolēmuši pavadīt brīvdienas, lai palielinātu savus ienākumus.

"Es aprēķināju, ka, lasot vīnogas, desmit dienās es varētu nopelnīt 700 eiro (490 latus), tajā pašā laikā saglabājot savu pabalstu, kas vēlāk būs ļoti noderīgs," sacīja 51 gadu vecais Marks, kas jau četrus gadus bijis bezdarbnieka statusā un tikšanās laikā tika nolīgts kā vīnogulāju atvašu apgriezējs.

Leta-Reuters

x

Paroles atgadināšana