Citi raksta

Ķīnas premjers sola Zatleram pievērst īpašu vērību Latvijas biznesam

Lāsma Grundule, Leta-Nozare
10.09.2009

Valsts prezidents Valdis Zatlers 10. septembrī  tikās ar Ķīnas premjerministru Veņu Dzjabao, kurš solīja pievērst īpašu vērību Latvijas biznesam viņa pārstāvētajā valstī.

Tikšanās laikā Latvijas prezidents un Ķīnas premjerministrs atzīmēja, ka abām valstīm šobrīd svarīgākais uzdevums ir veicināt starpvalstu ekonomisko sadarbību.

Pēc Dzjabao teiktā, nesenā Ķīnas vicepremjera delegācijas vizīte Latvijā veicinājusi biznesa līgumu parakstīšanu desmit miljonu ASV dolāru (4,85 miljonu latu) vērtībā. Arī Valsts prezidents apstiprināja, ka Latvijas uzņēmēji augstu novērtēja Ķīnas premjera vietnieka vizīti Latvijā un iespēju veidot jaunus kontaktus ar Ķīnas kolēģiem.

Pievēršoties ekonomiskās sadarbības attīstības jautājumiem, Zatlers atzīmēja trīs nozīmīgākās sadarbības jomas - tranzītu, farmāciju un pārtikas pārstrādes nozares. Šajās jomās ir nopietnas iestrādes un sagaidāmi labi rezultāti. Atbalstot šos sadarbības virzienus, Dzjabao apstiprināja, ka pievērsīs īpašu uzmanību šo nozaru biznesa kontaktu starp abu valstu uzņēmējiem attīstībai.

Prezidents devies uz Dalianu Ķīnā, kur līdz 12. septembrim piedalīsies Pasaules ekonomikas foruma organizētajā diskusijā.

Pirmajā foruma dienā, 10. septembrī,  Valsts prezidents kā viens no diskusijas dalībniekiem piedalīsies paneļdiskusijā "Eiropas ekonomiskais apskats: globālie pārbaudījumi, Eiropas risinājumi". Tās galvenais uzdevums ir pārrunāt, kā Eiropas līderi pārvarēs ekonomisko lejupslīdi, ņemot vērā atšķirīgos pārbaudījumus, ar kādiem saskaras Rietumeiropa un Austrumeiropa.

11. septembrī, paneļdiskusijā "Izvairīties no nākamā lielā trieciena" Zatlers kopā ar citiem dalībniekiem diskutēs par dramatiskās globālās ekonomiskās krīzes ietekmi uz sociālas drošības sistēmu un veselības aprūpi vispasaules ekonomiskās atveseļošanās procesa laikā.

Dalianā vairāk nekā 1000 foruma dalībnieku galvenokārt pārrunās pasaules ekonomiskās lejupslīdes ietekmi uz pasaules valstu tautsaimniecībām, uzņēmējdarbību, kā arī sociālo drošības sistēmu un no krīzes gūtajām mācībām, ilgtspējīgas uzņēmējdarbības nozīmi, kā arī dažādu jaunu globālo risku parādīšanos.

Prezidents uz Dalianu devies pēc Pasaules ekonomikas foruma priekšsēdētāja Klausa Švāba ielūguma. Šīs debates neformāli tiek dēvētas par "vasaras Davosu".

Leta-Nozare

x

Paroles atgadināšana