Citi raksta

Princis Filips asi nosoda lielveikalus un piensaimniekus

Leta-Nozare
01.10.2009

Lielbritānijas karalienes Elizabetes II vīrs princis Filips asi kritizē lielveikalus un cilvēkus, kuru īpašumā ir divas mājas, kas, viņaprāt, apdraud tradicionālo britu ciematu pastāvēšanu, liecina žurnālā "Shooting Times" publicētā intervija.

Edinburgas hercogs, kurš iemantojis slavu ar atklātu viedokļa paušanu, nosoda arī industriālās lauksaimniecības metodes, kas pret govīm rada tādu attieksmi kā pret "cepuru pakaramo ar piestiprinātu tesmeni".

Kā uzskata princis Filips, lauksaimnieki radījuši "dīvainu" situāciju, kad pudele piena maksā lētāk nekā pudele ūdens.

88 gadus vecais hercogs asi vēršas arī pret tradicionālo angļu ciematu iznīcināšanu.

"Ciematiem agrāk nācās būt vairāk mazāk pašpietiekamiem: viņiem bija miesnieks, maiznieks, kurpnieks," norāda princis Filips.

"Tagad tas viss ir zudis, jo tirdzniecība koncentrējas lielajos centros un lielveikalos," viņš piebilst.

Viņš arīdzan sūdzas par pieaugošo cilvēku skaitu, kas iegādājas brīvdienu mājas. Šī globālās ekonomikas un īpašumu tirgus augšupejas radītā tendence ir izmainījusi kopienu sastāvu visā valstī. Tā tas bijis vismaz līdz pērnā gada finanšu krīzei, norāda princis.

"Ir notikušas pilnīgas izmaiņas lauku iedzīvotāju [sastāvā]," Edinburgas hercoga teikto citē laikraksts "Daily Telegraph".

Viņš uzskata, ka ciemati no vietām, kuras tika asociētas ar lauku ļaudīm, kļuvuši par otro mājvietu cilvēkiem, kas turp dodas pēc darba pilsētās.

Edinburgas hercogs arīdzan asi vēršas pret industriālajām lauksaimniecības metodēm, galvenokārt piensaimniecībā.

"Viņi (piensaimnieki) visu laiku cenšas uzaudzēt liellopus, kas saražotu vairāk piena un mazāk govs - gluži kā cepuru pakaramo ar piestiprinātu tesmeni," viņš norāda.

"Viņi nevar turpināt tādu dzīvnieku mocīšanu, ir jābūt kādai robežai. Vēl smieklīgāks ir fakts, ka piens ir praktiski lētāks nekā pudelēs pildīts ūdens. Tas man šķiet dīvaini," stāsta hercogs.

Runājot par pretrunīgi vērtēto klimata izmaiņu jautājumu, princis Filips uzsver cilvēku skaita pieauguma saistību ar siltumnīcefekta izraisošo gāzu daudzuma pieaugumu.

Viņš ir pārliecināts, ka atmosfērā nonākušā oglekļa daudzums ir cieši atkarīgs no planētas iedzīvotāju skaita.

"Šajā valstī (Lielbritānijā) dzīvo 60 miljoni cilvēku, un mēs esam aptuveni Jaunzēlandes lielumā - Elizabetes I laikā (16. gadsimtā) šajā valstī dzīvoja trīs miljoni cilvēku," viņš piebilst.

Leta-Nozare

x

Paroles atgadināšana