Citi raksta

Tirgotāji ideju par sāls un cukura aplikšanu ar akcīzes nodokli vērtē kā nepārdomātu

Ineta Želve, Leta-Nozare
16.11.2009

Tirgotāji ideju par sāls un cukura aplikšanu ar akcīzes nodokli vērtē kā nepārdomātu

Priekšlikums sāli un cukuru aplikt ar akcīzes nodokli nav pārdomāts un skartu ne tikai patērētājus, bet arī ražošanas nozares, kurās šīs izejvielas ir būtiskas, biznesa informācijas portālam "Nozare.lv" norāda mazumtirgotāji.


Kā ziņots, Latvijas Ārstu biedrības prezidents Pēteris Apinis parlamenta un valdības pārstāvjiem rosinājis uzlikt papildu akcīzes nodokli arī sālim un cukuram.


Ar šādiem rosinājumiem Ārstu biedrības prezidents vērsies pie Saeimas priekšsēdētāja Gundara Daudzes (ZZS), Saeimas atbildīgo komisiju vadītājiem Aijas Barčas (TP) un Valda Ģīļa (TP), Ministru prezidenta Valda Dombrovska (JL), veselības ministres Baibas Rozentāles (TP) un finanšu ministra Einara Repšes (JL).


Kā biznesa informācijas portālam "Nozare.lv" stāsta veikalu tīkla "Elvi" sabiedrisko attiecību vadītāja Vineta Grigāne, var saprast Latvijas Ārstu biedrības rūpes par sabiedrības veselību un mēģinājumus izskaust cilvēku sliktos paradumus. "Tomēr, raugoties no mūsu pircēju viedokļa, šāds nodoklis pēc būtības nozīmē ieviest papildu nodevu valstij par to, ka cilvēks ēd. Gan sāls, gan cukurs ir ikvienas ģimenes ikdienas pārtikas groza sastāvdaļa, jo gandrīz neviena cilvēka ikdienas ēdienkarte nav iedomājama bez šīm abām vielām - protams, lietotām samērīgās devās."


Viņa arī norāda, ka "šāds nodoklis būtu papildu trieciens visu ģimeņu maciņiem, jo ar nodokli tiek aplikts produkts, kas ir neatņemama ikdienas sastāvdaļa, nevis ekskluzīva prece vai prece, kas pat mazās devās izraisa atkarības un rada nopietnus, neatgriezeniskus kaitējumus veselībai, kā tas ir ar alkoholu un cigaretēm".


Turklāt akcīzes nodoklis cukuram un sālim nozīmētu ne vien to, ka sadārdzinātos šie produkti, bet arī celtos cenas tām precēm, kuru izgatavošanā izmanto cukuru un sāli. Tāds ir liels vairums pārtikas produktu.


"Šajā laikā, kad liela daļa sabiedrības dzīvo uz nabadzības sliekšņa, ļoti rūpīgi plāno savus izdevumus, uzlikt nodokli, kas nozīmētu pārtikas cenu celšanos, būtu negodīgi un daudzu ģimeņu finansiālo situāciju padarītu vēl smagāku," uzskata "Elvi" pārstāve.


Arī "Rimi Latvia" mārketinga un sabiedrisko attiecību vadītāja Zane Eniņa uzsver, ka cukurs un sāls ir vieni no saimniecībā biežāk lietotajiem pirmās nepieciešamības produktiem, un šādu produktu aplikšana ar papildu nodokļu slogu nebūtu šai situācijā piemērotākais risinājums. "Cilvēkiem varētu sanākt dārgāk pagatavot krājumus ziemai, un to visaktīvāk parasti dara ne tie bagātākie ļautiņi."


Vissāpīgāk tas varētu būt nozarēm, kur cukura loma ir ļoti būtiska, piemēram, biškopībai vai konditorejas izstrādājumu ražošanai, bet ietekme būtu uz ļoti daudzām pārtiku ražojošajām nozarēm, brīdina Eniņa.


Ja tiks izlemts aplikt ar šādu nodokli visus sāli vai cukuru saturošos produktus, tad tas nozīmē no 40 000 precēm atlasīt tās, kuru sastāvā ir šīs sastāvdaļas, skaidro lielveikalu tīkla pārstāve.


Mazumtirgotāji arī atzīst, ka "diez vai, paaugstinot cenu, var sasniegt paredzēto mērķi - veselīgāku dzīvi", piebilstot, ka ārstiem jāstrādā pie sabiedrības informēšanas par veselīgu uzturu, lai mainītu cilvēku paradumus.

Leta-Nozare

x

Paroles atgadināšana