Citi raksta

Par saindēta piena ražošanu un tirdzniecību Ķīnā soda ar nāvi

Leta-Reuters
24.11.2009

Saistībā ar saindēta piena ražošanu un pārdošanu, kas izraisīja sešu bērnu nāvi un gandrīz 300 000 saslimšanu, Ķīnā otrdien nāvessods izpildīts diviem cilvēkiem.

Pašreiz bankrotējušās piena produktu kompānijas "Sanlu" darbinieki ražošanas procesā apzināti produktam pievienoja melamīnu, kas ir kaitīga ķimikālija.

Kopumā par smago pārkāpumu notiesāts 21 cilvēks, tostarp gan uzņēmuma darbinieki, gan noziedzīgā procesa starpnieki.

Kā vēsta ziņu aģentūra "Siņhua", Džanam Juidzjuņam nāvessods izpildīts "saistībā ar noziegumiem, ar bīstamiem līdzekļiem apdraudot sabiedrības veselību", bet Genam Džinpinam - par bīstama produkta ražošanu un pārdošanu.

Kā norāda apsūdzības puse, Juidzjuņs laika posmā no 2007. gada oktobra līdz 2008. gada augustam izgatavojis 600 tonnas melamīnu saturoša pulvera. Savukārt Džinpins pārdevis vairāk nekā 900 tonnu bojātā piena.

Bijušajai "Sanlu" ģenerāldirektorei Tjaņai Venhua, kas bieži tiek uzskatīta par galveno vainīgo, piespriests mūža ieslodzījums. Viņa ir atzinusi savu vainu.

"Siņhua" ziņo, ka Venhua iesniegusi apelācijas prasību, taču tiesa to noraidījusi.

"Sanlu" neatklāja informāciju, ka bērniem no viņu ražotā piena rodas nierakmeņi un citas komplikācijas, līdz pagājušā gada septembrī par to sāka parādīties ziņas.

Melamīns ir organiska ķimikālija, kas tiek izmantota dažādu produktu ražošanā, sākot no līmes un gumijas līdz minerālmēslojumam.

Ražotāji šo ķimikāliju pievienoja pienam, lai tas izskatītos bagātāks ar olbaltumvielām. Taču melamīns radīja nopietnas nieru problēmas mazuļiem, kuri uzturā lietoja saindēto piena pulveri.

Leta-Reuters

x

Paroles atgadināšana