Citi raksta

Kopenhāgenā sagatavots klimata līguma sākotnējais variants

Leta
18.12.2009

Aptuveni 30 valstu ministri Dānijas galvaspilsētā notiekošajā ANO klimata samitā agrā piektdienas rītā vēl turpināja darbu pie līdz šim panāktās klimata vienošanās teksta, kas paredzēts iesniegšanai aptuveni 130 pasaules valstu līderiem, paziņoja diplomāti.
Pēdējā diskusiju sesija noslēdzās plkst. 2.30 pēc vietējā laika (plkst. 3.30 pēc Latvijas laika), taču uzreiz sākās darbs pie teksta izveides, kas jau plkst. 8.00 (plkst. 9.00 pēc Latvijas laika) jāiesniedz izskatīšanai pasaules valstu un valdību vadītājiem.

"Mēs centāmies panākt visiem pieņemamu politisku vienošanos, ja tā var teikt," norādīja Eiropas Savienības (ES) prezidējošās valsts Zviedrijas premjerministrs Frēdriks Reinfelts.

Turpretī viņa Dānijas kolēģis Larss Leke Rasmusens atklāja, ka, lai gan bijis ļoti konstruktīvs dialogs, līdz rezultāta sasniegšanai vēl daudz darba.

"Bet lai sasniegtu pēc iespējas vairāk, esmu nolēmis aicināt reģionālo grupu pārstāvjus uz tikšanos, lai pārrunātu turpmāko attīstību," viņš sacīja.

Kā atklāja kāds sarunu dalībnieks, valstu līderiem tiks iesniegts vienošanās teksts, kas paredz globālās temperatūras pieauguma ierobežošanu līdz 2 grādiem pēc Celsija, salīdzinot ar pirmsindustrializācijas datiem. Turpretī mazās salu valstis iepriekš brīdinājušas, ka to eksistenci tieši apdraudētu vidējās temperatūras kāpums par 1,5 grādiem pēc Celsija.

Tāpat līguma sākotnējā variantā tiks iekļauti attīstīto valstu solījumi tā saucamo siltumnīcefekta gāzu izmešu ierobežošanai līdz 2020. gadam, kā arī emisijas samazināšanas mērķi visām valstīm līdz šā gadsimta vidum.

Savukārt attiecībā uz finansējumu nabadzīgākajām valstīm, vienošanās teksts paredz pēdējās dienās noteikto apmēru, proti, 10 miljardus dolāru gadā (4,83 miljardus latu) laika posmam no 2010. līdz 2012. gadam. Līdz 2015. gadam atvēlētā summa tiks palielināta līdz 50 miljardiem dolāru, bet līdz 2020.gadam sasniegs 100 miljardus dolāru.

Izveidotais līguma teksts tāpat aicina tuvāko sešu mēnešu laikā politisko vienošanos apstiprināt juridiski saistošā veidā.

Leta

x

Paroles atgadināšana