Citi raksta

Priekuļos, iespējams, audzēs kartupeļus Āfrikas badacietējiem

AgroPols
22.01.2010

Laikraksts "Latvijas Avīze" vēsta, ka Kanādas valdības pārstāvji ar Priekuļu laukaugu selekcionāriem 21. janvārī  vienojušies par sadarbību Apvienoto Nāciju organizācijas (ANO) pārtikas programmā apgādāt ar kartupeļiem nabadzīgās pasaules valstis.

Valsts Priekuļu laukaugu selekcijas institūtā Kanādas valdības pārstāvji iepazinušies ar latviešu pieredzi selekcijas darbā un izzinājuši iespējas veidot sadarbību starp aizokeāna valsts un Latvijas kartupeļu audzētājiem.

Kartupeļu selekcionāre Ilze Skrabule pastāstīja, ka kanādieši piedāvājot arī kopīgi startēt pilotprojektā, lai ANO pārtikas programmas ietvaros audzētu un piegādātu kartupeļus pasaules nabadzīgo valstu iedzīvotājiem. Sākumā tā varētu būt Āfrika, pēc tam arī citi reģioni, jo gan Kanāda, gan mēs, latvieši, spējam šos dārzeņus izaudzēt ļoti ievērojamos apjomos. Otrs liels sadarbības virziens varētu būt jaunu šķirņu radīšanā, kā arī apmainīšanās ar ģenētisko materiālu, jo Latvija un Kanāda atrodas vienā klimatiskajā joslā.

Iespējams, jau šajā pavasarī Latvijas kartupeļu audzētāji tiks pie Kanādas valdības pasūtījuma, jo pilotprojekts ANO jau ir iesniegts.

Cerības uz papildu ienākumiem un eksportu jau šogad dod arī fakts, ka aiz okeāna formalitāšu kārtošana, kas saistīta ar šāda veida projektiem, norit samērā ātri. Turklāt, ja sadarbība būs veiksmīga, Latvijā spēs izaudzēt kartupeļus labā kvalitātē un pietiekamā apjomā, kanādieši gatavi dot vēl vienu pasūtījumu. Kanādas Ņūbrunsvikas provincē audzē un piegādā kartupeļus arī vienai no "Mc Donalds" ēdināšanas uzņēmumu ķēdēm pasaulē. Tur tie tiek pieprasīti īpašas šķirnes un formas - izteikti gari. Ja šādi tupeņi "iedzīvotos" Latvijas augsnēs, tad tirgus nākotnē ir nodrošināts.

Kanādas parlamenta spīkers Noels Kinsels un vairāki senatori no Ņūbrunsvikas provinces augstu novērtējuši Priekuļos paveikto. Viņiem bijusi iespēja iepazīt lielu daļu no šeit selekcionētajām vairāk nekā 40 šķirnēm un pat nodegustēt izvārītus tupeņus. Spīkeram vislabāk garšojusi šķirne "Imanta".

Kanādas amatpersonu vizīti augstu novērtēja arī Latvijas zemkopības ministrs Jānis Dūklavs, uzsverot, ka mūsu valstī vienīgā selekcijas stacija ir atbilstoša kā jaunu šķirņu radīšanai, tā citās valstīs izveidoto pārbaudei un pielāgošanai: "Patīkami, ka tāda kartupeļu audzēšanas lielvalsts izvēlējusies veidot zinātnisko sadarbību ar Latviju un Priekuļiem. Zemkopības ministrija to atbalsta - pagaidām gan politiski, jo par finansiālo pusi vēl tiks diskutēts. Tiek pieļauta iespēja, ka pilotprojektam līdzekļus varētu dot ANO."

Pēc Ilzes Skrabules domām, izzināšanas process jau ir sācies, drīzumā kontaktus nodibināšot zinātnieki un atliekot vien ticēt veiksmīgai un necerētai sadarbībai.

AgroPols

x

Paroles atgadināšana