Citi raksta

Graudu cenas krītas

Iveta Tomsone, Latvijas Avīze (LA)
19.08.2010

Laikraksts "Latvijas Avīze" vēsta, ka Latvijas lopkopjus uztrauc augstās lopbarības graudu cenas.

Kopš 5. augusta, kad graudu iepirkuma cenu līmenis pasaules biržās sasniedza pēdējo divu gadu augstāko līmeni, tās atkal samazinās.

Nozares eksperti lēš, ka graudu iepirkuma cenas stabilizēsies un tāds cenu lēciens, kādu tirgi piedzīvoja augusta sākumā, tik drīz neatkārtosies. Atgādināšu, ka cenu svārstības izraisīja gan Starptautiskās graudu padomes samazinātās ražas prognozes, gan Krievijas paziņojumi par graudu eksportu. Vispirms 3. augustā Krievija ziņoja, ka graudu eksportu neierobežos, nedaudz piebremzējot cenu kāpumu, bet pēc pāris dienām paziņoja – eksporta ierobežojumi būs no 15. augusta līdz 31. decembrim. Pēc šīm ziņām graudu cenas tuvākās nākotnes darījumiem Eiropas biržās uzkāpa līdz 225 eiro/t, bet ASV – līdz 290 dolāriem/t.

Pēc Krievijas valdības paziņojuma šīs valsts eksportētāji steidzās izmantot tiem dotās deviņas dienas, lai izpildītu eksporta kontraktus. Šo dienu laikā no Krievijas paspēts izvest nosacīti lielus apjomus graudu – 470 tūkstošus tonnu, lielākā daļa pārtikas kviešu. Iespējams, lielais graudu pieplūdums nedaudz pazemināja kviešu cenas biržās un tās pakāpeniski samazinājās.

Līdz pat vakardienai biržās turpinājās pārtikas kviešu cenu samazināšanās, noslīdot līdz 205 eiro/t. Satricinājumus graudu tirgū vēl var izraisīt Ukraina, kas vakar ziņoja par iespējamiem graudu eksporta ierobežojumiem no 1. septembra. Ukraina no 1. jūlija līdz 16. augustam eksportējusi kopumā 2,68 miljonus tonnu graudu. Atlikušā gada laikā no šīs valsts ļaus izvest, iespējams, ne vairāk kā pusotru miljonu tonnu graudu.

Latvijā pagaidām graudu cenas turas stabili augstas – vidēji no 120 līdz 141 latam par tonnu atkarībā no graudu kvalitātes.

Kamēr graudu audzētāji, kuriem izdevies noķert veiksmīgāku graudu realizācijas brīdi un novākt ražu īstajā laikā, var skaitīt peļņu, satraukums valda lopkopju vidū. Latvijas Cūku audzētāju asociācijas vadītājs Varis Sīmanis ir pamatoti uztraukts par to, vai lopkopjiem vispār izdosies iepirkt pietiekamu daudzumu graudu, jo zemnieki šobrīd vairāk pievērsušies eksportam, nevis vietējā tirgus nodrošināšanai. Pašreiz lopbarības kviešu cena esot pārmērīgi augsta – vidēji 102 līdz 105 lati/t, kas neļauj cūkkopjiem tirgū piedāvāt preci par konkurētspējīgu cenu. Pašlaik cūku iepirkuma cena ir vidēji Ls 1,20 par kautsvara kilogramu. Šādu cenu var nodrošināt ar pagājušā gada lopbarības graudu cenām, kas bija vidēji 65 lati/t. Šā gada graudu cena nosaka, ka gaļas iepirkuma cenai kautsvarā jābūt ne zemākai kā Ls 1,60 – 1,80 par kautsvara kilogramu.

Latvijas gaļas pārstrādātāji pārsvarā izmanto zemas kvalitātes importa izejvielu, savukārt svaigās gaļas tirgus ir ierobežots, tādēļ Latvijas cūku audzētājiem radīsies nopietnas grūtības ar produkcijas noietu. Pagaidām cūku audzētāji palīdzību valstij nelūdz, jo šobrīd veiksmīgi turpinās dzīvu cūku eksports uz Krieviju.

Latvijas Avīze (LA)

x

Paroles atgadināšana