Pieredze

Par spīti ekonomiskajām problēmām

Ieva Puķe, www.nra.lv
24.07.2009

Par spīti ekonomiskajām problēmām

Varbūt vienīgi veģetārieši veikalu plauktos nav pamanījuši broilerus un to izstrādājumus ar zīmolu Bauska. Jau piekto gadu šo nosaukumu ar godu nes putnu fabrika Lielzeltiņi, kas ar Latvijas uzņēmēju kapitālu atjaunota uz bijušās paju sabiedrības Bauskas putni bāzes.

Piecpadsmit darba gadu laikā uzņēmums ir pakāpeniski attīstījies un no padomju laiku putnu fermām ir palikuši tikai korpusi - arī tie pilnībā atjaunoti un aprīkoti ar mūsdienīgām putnkopības tehnoloģijām. Līdzās tiem slejas pilnīgi no jauna būvētas putnu novietnes, apstrādes cehi, loģisti-kas ēkas, putnu barības sagatavošanas rūpnīca un pat savas notekūdeņu attīrīšana-, iekārtas. SIA Lielzeltiņi valdes priekšsēdētājs Igors Zolotarjovs atzīmē, ka putnu fabrikas attīstībā pēdējo astoņu gadu laikā investēti vairāk nekā 14,5 miljoni latu un arī tagad turpinās uzņēmuma darbības efektivizācija. Par spīti ekonomiskajām problēmām valstī, ari šogad uzņēmumā tiks veiktas investīcijas. Tās gan būs mazākas par iepriekšējos gados plānotajām.

Runājot par jaunajām bioloģiskajām attīrīšanas iekārtām, uzņēmuma tehniskais direktors Arkādijs Ovčiņņikovs informē: «Šīs iekārtas ir pašas mūsdienīgākās Latvijā un nodrošina ļoti labu ūdens attīrīšanu -ūdens, ko nopludinām upē, ir tīrāks par pašas upes ūdeni. Arī iepriekšējās ķīmiskās notekūdeņu attīrīšanas iekārtas savulaik bija pašas modernākās šāda tipa iekārtas Latvijā, bet, laikam ejot un uzņēmumam paplašinoties, vairs nespēja nodrošināt kritērijus, ko pieprasa šodienas direktīvas.» Latvijas pircēji un līdz ar to arī veikali un lielveikalu ķēdes pieprasa arvien lētākus produktus - cilvēki ir gatavi iegādāties ne pašas augstākās kvalitātes pārtiku un galvenokārt vērtē tās cenu, protams, vienmēr būs tādi, kam svarīgāka par cenu ir kvalitāte! Zolotarjova kungs saprot pircējus, taču viņiem ir jāsaprot, ka kvalitatīvs produkts nekad nebūs lēts. Ņemot vērā iepriekš teikto, Lielzeltiņi bieži vien savu produkciju piedāvā par cenu, kas ir zemāka par pašizmaksu. Tas ir vienīgais veids, kā nodrošināt labu noietu produktam un saglabāt ritmisku putnu audzēšanu, jo putnu skaitu nevar strauji samazināt - tas ir pakārtots visam putnu audzēšanas ciklam - inkubatora jaudas un putnu novietņu tehnoloģijām, kas piemērotas konkrētam putnu skaitam.

Pusfabrikātus labāk pērk igauņi un zviedri

Jau piecus gadus strādā Lielzeltiņi gaļas apstrādes un pusfabrikātu cehs Rīgā, kas patērētājiem piedāvā viegli pagatavojamus vistas gaļas izstrādājumus: burge-rus, cepamās desiņas, frikadeles, nagetes, šniceles un gaļas bumbiņas. Piedāvājumā ir ari dažādi tikai atdzesēti, nevis saldēti produkti. Ari šiem, tāpat kā citiem Lielzeltiņu produktiem, nav pievienoti konservanti, bet uzglabāšanu līdz vienam mēnesim nodrošina speciālais iepakojums inertā gāzē. Interesanti, ka latvieši pusfabrikātus izvēlas mazāk nekā igauņi vai zviedri, kam arī ir iespēja iegādāties Lielzeltiņu produkciju. «Laikam mūsu cilvēki baidās no daļēji sagatavotiem produktiem, jo nejūtas pārliecināti par to sastāvu. Tāpēc iesaku rūpīgi izlasīt uz produkta atrodamo informāciju un pārliecināties, ka mūsu produkti ir uzticami un droši. Par mūsu uzņēmuma kvalitatīvajiem izstrādājumiem jau trīs gadus ir pārliecinājušies zviedri, tāpēc šogad esam saņēmuši pasūtījumu ražot produkciju tieši šai valstij. Drīzumā tiks uzstādītas jaunās iekārtas un ražošanu varēsim sākt. Iespaidojoties no zviedriem, ari Latvijas tirgū piedāvāsim panētu broilera fileju un vistas gaļas kotlešu masu,» informē valdes priekšsēdētājs.

Ļoti iespējams, ka Lielzeltiņu nagets varēs iegādāties Hesburger restorānos Baltijā un Somijā, jo pirmās sarunas par šā produkta piegādi Hesburger tīklam jau ir notikušas un tās ir daudzsološas.

Atliek vēlēt veiksmi uzņēmuma nākamajiem 15 gadiem!

www.nra.lv

x

Paroles atgadināšana