Pieredze

Naudu var nopelnīt arī krīzes laikā

Agita Grīnvalde-Iruka, Diena
31.08.2009

Latvijā vēl ir daudz brīvu biznesa nišu, vajag tikai domāt un šiverēt.


Tā domā bioloģiskās saimniecības Janavas veidotāja Anta Kučere, par kuru stāstīts laikrakstā "Diena"

14 hektāru lielajā saimniecībā lielāko daļu aizņem bioloģiski vērtīgas pļavas, ārstniecības augu stādījumi, iekopts neliels augļu dārzs. No saimniecībā vāktajiem augiem Janavās gatavo tējas ar Latvijas Ekoprodukta zīmi, piedāvā zemenes un bumbierus. Kokneses pagastā, Daugavas krastā, kur izpletušās Janavas, ierīkota arī pirts un iekārtota neliela brīvdienu māja ģimenēm, kas gan saimniecības budžetā ienes pavisam nelielu daļu ienākumu, lielāko ieņēmumu daļu veido tēju gatavošana un realizācija, kā arī Janavu jaunais piedāvājums — ekskluzīvs līdzeklis sejas ādas barošanai un mitruma līmeņa uzturēšanai. Krēmam dots nosaukums Beāte, un tas galvenokārt nopērkams dažādos tirdziņos, kur Janavas piedāvā savu produkciju.

Ka nopelnīt var pat krīzes laikā, pierāda veiksmīgā ideja par krēma ražošanu, jo, ienākot ar šo produktu Latvijas tirgū šī gada sākumā un piedāvājot to tikai dažādās izstādēs, amatnieku, zaļajos un lauku labumu tirdziņos, tā ražotāji jau atpelnījuši naudu, kas ieguldīta šī rūpala sākšanā. "Lai gan ceļš līdz gatavajai produkcijai bijis ļoti līkumains, pats sarežģītākais tomēr ir atrast noieta tirgu jaunai, vēl neiepazītai precei. Tomēr mums ir izdevies iekarot mūsu pircēju sirdis," priecājas Anta.

Krēma idejas pamatā ir personīgā pieredze un ekonomiskais aprēķins. "Man ir sausa sejas āda un ir problēmas atrast sejas kopšanas līdzekli, kas neradītu diskomfortu. Reiz biškopības produktu veikalā nopirku krēmu, kas atbilda manai sejas ādai, bet, pētot to, sāku domāt — vai tad es no savā saimniecībā iegūtajiem augiem arī nevarētu pagatavot kaut ko vērtīgu? Otra lieta — piedāvājot tirgū tējas, ar laiku sapratu, ka līdzīgu saimniecību un tirgotāju saviesies tik daudz, ka pēc šādas produkcijas krītas pieprasījums un nopelnīt ar to ir arvien grūtāk. Arī tāpēc skatījos pēc kaut kā jauna," stāsta Anta.

Kontaktējoties ar dažādiem cilvēkiem, tiekoties tirgos un izstādēs ar līdzīgi domājošajiem, Anta kā tāds sūklis allaž uzsūc jaunu un noderīgu informāciju, un vienmēr gadās tieši tā, ka īstajā brīdī arī satiek īstos cilvēkus, kas palīdz, atbalsta, pasaka priekšā. Tieši tā Anta uzzināja par Valsts izglītības attīstības aģentūras Leonardo da Vinci mūžizglītības programmu, kas finansiāli atbalstīja Antas ieceri doties uz Franciju apgūt aromātisko augu pārstrādes procesu. Tā Anta atrada sadarbības partnerus šajā valstī un uzzināja dažus vērtīgus padomus, kā labāk pagatavot pašu krēmu.

Balstoties uz Antas iegūtajām zināšanām un pieredzi, viņas dēls Reinis, kas tagad ir Janavu saimnieks, īstenoja Lauku atbalsta dienesta finansēto projektu par nelauksaimnieciskās ražošanas attīstību laukos un Janavu vecās klēts telpas pielāgoja krēma ražotnes izveidei, kā arī no Spānijas pasūtīja destilējamo iekārtu, kas nepieciešama krēmu vārīšanai vajadzīgā destilāta gatavošanai. "Izskatās kā Aladina burvju lampa, bet darbojas kā kandžas aparāts. Spāņi nerunāja angliski, mēs nesapratām spāniski, bet divu mēnešu laikā kaut kā tikām skaidrībā, un vienā jaukā dienā bija jādodas uz pastu pēc sūtījuma. Latvijā tādu aparātu dabūt nevar, jo nevienam te neko tādu nevajag, mans brīnums tāds ir vienīgais Latvijā," Anta atceras notikumu, kas ir tikai viens no daudzajiem piedzīvojumiem, ar ko viņa saskārusies savas idejas īstenošanas laikā. "Ja man kāds kādreiz būtu teicis, ka braukšu mācīties uz Franciju, valsti, kuras valodā nezinu nevienu vārdu, ka gatavošu sejas kopšanas līdzekļus, domātu, ka tas pareģis ir traks. Bet tagad esmu pārliecināta, ka nevienā vecumā nekas nav par grūtu. Vajag tikai prast satikt īstos cilvēkus un izmantot visas piedāvātās iespējas," saka Anta.

Viņa ir pārliecināta, ka Latvijā vēl ir daudz brīvu biznesa nišu, vajag tikai domāt un šiverēt. "Ja laukos ir zeme, iespēju netrūkst. Un arī atbalsts ir. Mūsu saimniecības darbā būtisks atspaids ir dažādu Eiropas struktūrfondu palīdzība, ko saņemam gan kā bioloģiskā saimniecība, gan par ārstniecības augiem, tāpat ir atbalsts pusnaturālās saimniecības pārstrukturizācijai, izglītībai un nelauksaimnieciskās ražošanas attīstībai. Klāt vēl pašu nopelnītais. Tas ļauj gan ģimeni uzturēt, gan saimniecību pilnveidot," ir pārliecināta Janavu saimniece.

Diena

x

Paroles atgadināšana