Pieredze

Mājas sākas ar rudzu maizi

Ieva Puķe, www.nra.lv
20.11.2009

"Es gribu lepoties ar mūsu ražoto produkciju, un man svarīgi, ko teiks un kā jutīsies tās ēdēji, tāpēc maizi cepam tā, it kā paši priekš sevis un saviem tuvākajiem – domājot par tās veselīgumu un garšu, par sajūtām, ko sniedz apēstas maizes rika."


Mājas sākas ar rudzu maizi

Laikraksts "Neatkarīgā Rīta Avīze Latvijai" stāsta par īstas rudzu maizes cepēju - Salaspils ceptuvi "Rogas".

Iet laiks un mainās tehnoloģijas, bet pamatvērtības paliek – īsta rudzu maize, kas ir spēka avots un mīlestības simbols. Tieši rudzu maize ir arī ceptuves Rogas prieks un lepnums. Sešas reizes gadā tiek gatavots sūtījums arī uz ASV un Austrāliju, lai turienes tautieši un rudzu maizes cienītāji varētu baudīt Latvijas maizi. Maizi sacep, strauji sasaldē un tālāk ar kuģiem nogādā ārzemēs – tā maizīte neko nezaudē no savas garšas un vērtības. "Savā ceptuvē esam ieviesuši jaunas tehnoloģijas, kas atvieglo smago maiznieka darbu, taču vēl joprojām saglabājam senās latviešu maizes cepšanas tradīcijas. Mans vīrs Valdis Circenis ieguvis maiznieka meistara diplomu, bet man pašai ir maiznieka zeļļa statuss. Iegūt to nebija viegli – vajadzēja mācīties un nolikt arī eksāmenus," skaidro Oņega Circene, ceptuves līdzīpašniece.

Rogu maizes ceptuvē valda pamatpostulāts – nedrīkst ekonomēt uz izejvielām. Protams, ir jāsadarbojas ar piegādātājiem, kas piedāvā izdevīgu izejvielu cenu, bet to kvalitātes rādītāji nedrīkst atšķirties no Rogas maizes uzliktajiem kritērijiem. "Es gribu lepoties ar mūsu ražoto produkciju, un man svarīgi, ko teiks un kā jutīsies tās ēdēji, tāpēc maizi cepam tā, it kā paši priekš sevis un saviem tuvākajiem – domājot par tās veselīgumu un garšu, par sajūtām, ko sniedz apēstas maizes rika."

Lai līdz galdam nonāktu vēl silta maizīte, blakus ceptuvei iekārtots arī veikaliņš, kurā ik pēcpusdienu uz letes nonāk praktiski viss ceptuves sortiments – sākot ar rudzu maizi, līdz pat smalkmaizītēm un kliņģeriem. Rogas maizi var iegādāties arī citviet Latvijā – visbiežāk tā sastopama Rīgā un tās apkārtnē, kā arī Cēsu, Jelgavas un Bauskas apkārtnes veikalos.

Ja gadās braukt caur Salaspili, jāiegriežas arī kafejnīcā picērijā Ance un jānobauda vismaz rudzu mīklas pica!

Vairāk informācijas: www.rogasmaize.lv

www.nra.lv

x

Paroles atgadināšana