Pieredze

Bioloģisks daudzkājis

Diāna Kārkliņa , Lietišķā Diena
04.06.2010

Laikrakstā "Lietišķā Diena" vēstīts par Raunas pagasta Jaun-Ieviņu bioloģisko lauksaimnieku Inetas un Ulda Rudzīšu pieredzi. Te dažas raksta vērtīgākās atziņas.

 «Cenšamies visu audzēt un ražot bioloģiski, lai gan no biznesa viedokļa tā varbūt nevajag, jo nevar ātri nopelnīt lielu naudu,» teic Uldis. «Neesam arī specializējušies uz kaut ko vienu, no kā varētu dabūt maksimālo peļņu. Toties stāvam uz daudzām kājām.» Patlaban iesprūdušo lauku tūrisma virzienu Rudzīši savās Jaun-Ieviņās kompensē tieši ar daudzpusību, kaļ plānus par bioloģiskās putnkopības attīstīšanu, pēc kuras jau ir pieprasījums, taču vienlaikus spriež - kādu no daudzajām nozarēm varētu arī atmest.
Jaun-Ieviņas biznesa grūtībām cenšas tikt pāri, meklējot veidus, kā ar mazākiem līdzekļiem un netērējot lieku enerģiju padarīt vairāk un labāk. Viņi tic, ka bioloģiskajā saimniekošanā ir nākotne. Pēc šādas produkcijas Eiropā ir milzu pieprasījums, toties nav kvotu un gandrīz nemaz - arī konkurences, vismaz Latvijā. Vienīgā problēma - aptuveni no 4000 mūsu valsts bioloģiskajām saimniecībām tikai 40 nodarbojas ar pārstrādi. Uldis uzsver, ka te derētu lielāks atbalsts no valsts puses, citādi drīz paliksim iepakaļ Eiropai, kur zemnieku kļūšana arī par pārstrādātājiem tiek ļoti veicināta. Pašas Jaun-Ieviņas perspektīvu saskata jaudu kāpināšanā. Tam nepieciešamas palielas investīcijas, kas pagaidām gan nav pa spēkam. Tad varētu audzēt vairāk kartupeļu un lielākos apjomos pārstrādāt cidonijas. Tieši tās Rudzīši redz kā gana eksotisku produktu, ko eksportēt.

Lietišķā Diena

x

Paroles atgadināšana