Pieredze

Ošos gāzi grīdā pagaidām nespiedīs

Vēsma Lēvalde, Dienas Bizness
20.09.2010

Laikrakstā "Dienas Bizness" stāstīts par Ventspils novada zemnieku saimniecību Oši, kas ar kredītu un ES fondu atbalstu pilnībā modernizējusi cūkkopības kompleksu.

«Tagad pilnībā varu nodrošināt saimniecības darbību - pietiek zemes, lai izaudzētu tik daudz graudu, cik nepieciešams cūkām,» skaidro z/s Oši īpašnieks Andris Krūmiņš. Viņš uzskata, ka spiežot gāzi grīdā un par katru cenu palielinot cūkkopības ražošanas apjomus, arī problēmas augs arvien lielākas.

Saimnieko mēreni

Ošos ir vairāk nekā 300 ha pašu un nomātās zemes, cūkkopības komplekss, kurā var vienlaikus turēt līdz 2000 cūkām, nodrošinot pilnu audzēšanas ciklu. Kompleksā ir ap 150 sivēnmātēm, izaudzētos cūķus saimniecība realizē turpat Ventspils novadā. Pārstrādei to pērk z/s Akmeņkalni un SIA Miesnieks. Sivēns pieaugot 5-5,5 mēnešu laikā. «Zinu, ka lielajos kompleksos arī četros mēnešos spēj izaudzēt sivēnus, bet es tādas «tehnoloģijas» nelietoju,» apgalvo Ošu saimnieks.

Viņa izaudzēto pērk vietējie, tāpēc saimnieks atzīst, ka nedrīkst riskēt ar gaļas kvalitāti. Agrāk saimniecībā bijuši dažādi lopi, tagad - tikai cūkas. Saimnieks neplāno arī biogāzes ražošanu - šim nolūkam nepietiekot ar cūku mēsliem, vajadzīga arī zaļmasa, ko Oši nevar nodrošināt.

Par to saimnieks pārliecinājies, iepazīstoties ar biogāzes koģenerācijas staciju tehnoloģiju Vācijā.

Mēslus, ko no kūts izvada pa zemē ierakstu sistēmu uz slēgto glabātavu, Ošos izmanto lauksaimniecības zemes mēslošanai.

Izmanto kredītus

Saimniecības attīstībā kopš dibināšanas 90. gadu sākumā izmantots ārējais finansējums - fermas būvniecībai, traktoru un kombainu iegādei, atzīst Andris Krūmiņš.

Nopietnāka modernizācija veikta pēdējos gados. Ar atbalstu, ko sniedz Lauksaimniecības investīcijas aizdevumu valsts atbalsta programma, saimniecībā automatizētas kūtis, uzstādot automātisku barības padevi, mēslu savākšanu un noslēgtu mēslu glabātuvi, apsildāmas grīdas sivēnu kūtī, elektronisku gaisa temperatūras regulēšanas iekārtu.

Jau iepriekš, izmantojot Eiropas Savienības finansējumu, modernizēta graudu glabātava un iegādātas malšanas iekārtas cūku barības sagatavošanai.

Saimnieks nevēlas nosaukt nedz aizņēmumu apjomus, nedz saimniecības apgrozījumu, taču uzsver, ka strādā rentabli un apgrozījums ik gadu pieaug. Modernizācija ļāvusi samazināt darbinieku skaitu - tagad saimniecībā ir tikai četri pusslodzes strādnieki.

Sagatavots jau nākamais projekts, kam Ošu īpašnieks cer piesaistīt ES līdzfinansējumu. Paredzēts uzstādīt vēl divus graudu torņus, šķidrmēslu cisternu, iegādāt vēl vienu traktoru un ierīkot fermā apkuri ar zemes siltumu.

Dienas Bizness

x

Paroles atgadināšana