Pieredze

Zaļās karotītes “Lazdonas piensaimnieks” labie darbi

Andra Ūdre, Latvijas Valsts agrārās ekonomikas institūts (LVAEI)
01.11.2010

Zaļās karotītes “Lazdonas piensaimnieks” labie darbi

Iknedēļas sērijai par labajiem darbiem, ar kuriem lepojas Zaļās karotītes uzņēmumi, šoreiz seko stāsts par a/s “Lazdonas piensaimnieku”. Kopš “Lazdonas piensaimnieka” sabiedrības dibināšanas ir pagājuši 88 gadi. Uzņēmumā vēl aizvien tiek koptas ieviestās tradīcijas, ražošana papildināta ar jaunām tehnoloģijām, kā rezultātā tiek ražots kvalitatīvs, dabīgs un garšīgs produkts, kas ir atradis atsaucību mūsu patērētāju vidū. Kā piemēru varam minēt uzņēmuma augstvērtīgo produktu “Karsēts piens 4%”, kura marķējumā ir ieteikums lietot šo produktu bērniem, sportistiem un jaunajām māmiņām. Vērtīgā piena uzturvērtības apliecina “Pārtikas centra” diētiskās apliecības reģistrs Nr. 99.

A/S “Lazdonas piensaimnieks” ražo 7 sertificētus produktus atbilstoši Nacionālās pārtikas kvalitātes shēmas (NPKS) kritēriju prasībām. Augsto prasību izpildījumu uzņēmums nodrošina sadarbojoties ar zemnieku saimniecībām.

Rūpīgs darbs ikdienā ir vainagojies panākumiem, iegūstot daudz godalgotas vietas dažādos konkursos un profesionālajās degustācijās.

A/S „Lazdonas piensaimnieks” ir piedalījies „Skolas piena” programmā, lai vērstu sabiedrības vecāku un pašu bērnu uzmanību uz kvalitatīva piena lietošanas nepieciešamību ikdienā. 2010. gadā uzņēmums aktīvi startēja 23 pansionātu, pašvaldību, skolu un bērnudārzu valsts un pašvaldību iepirkumu veidotajos konkursos, kas no ražotā apjoma tas sastāda 15%.

A/S “Lazdonas piensaimnieks” savā novadā aktīvi nodarbojas ar labdarību un rīko dažādas degustācijas. Uzņēmums ar savu kvalitatīvo produktu piedāvājumu klāstu atbalstījis starptautiskā glezniecības plenēra “Laisma” dalībniekus, kas katru gadu notiek Madonas novada Vestienā, enduro krosa sacensības Madonas novada Liezerē, veicinātas donoru dienas SIA „Rimi Latvija ” organizētajā labdarībā. Madonas novada Sausnejā ziemassvētku laikā tiek sveikti ģimenes atbalsta centra “Zīļuks” bērni.

A/S “Lazdonas piensaimnieks” ir īstenojis Eiropas zinātnes programmas EUREKA projektu “Videi draudzīgas paātrinātas biotehnoloģijas izstrāde piena un gaļas pārstrādes uzņēmumu ražošanas atkritumu- savākto tauku utilizācijai” un 2010.gadā sekmīgi strādājis šī projekta ietvaros. Svarīgākais sasniegtais rezultāts ir uzņēmuma nosēdakās izgulsnēto tauku videi draudzīgas tehnoloģijas veidā pārstrāde vermikompostā. Šis process ļauj iesaistīt atkārtoti vielas apriti darbā. Tiek izmantotas Kalifornijas sliekas un tādejādi rodas 2 derīgi produkti - slieku biomasa un vermikomposts. Paralēli veiksmīgi realizētajam EUREKAs projektam, uzņēmumā jau kopš 2003. gada ir patentēts (Nr.13022) izgudrojums - organisko atkritumu biokompostēšana atklātā laukā pārstrādājot biezpiena sūkalas. Šī tehnoloģija rada apkārtējās vides aizsardzību, iegūstot augstvērtīgu organisko mēslojumu.

Ražošanas rezultāti, pieredze un izaugsme uzņēmuma vadībai un darbiniekiem liek domāt par stabilitāti vietējā Latvijas tirgū. Uzņēmuma mērķtiecīgais darbs uzrāda rezultātus- laika posmā no 2009. septembra līdz 2010. gada septembrim uzņēmuma tirdzniecības apjoms Latvijas tirgū ir pieaudzis par 18%.

Latvijas Valsts agrārās ekonomikas institūts (LVAEI)

x

Paroles atgadināšana