Pieredze

Labākais lauksaimniecības kooperatīvs Latgalē „Latvijas aita” paplašina eksportu

Ilze Meržvinska, Latvijas Lauksaimniecības kooperatīvu asociācija (LLKA)
24.02.2011

Konkursa „2010. gada labākais lauksaimniecības kooperatīvs” laureāts nominācijā „Labākais lauksaimniecības kooperatīvs Latgalē” – lauksaimniecības pakalpojumu kooperatīvā sabiedrība (LPKS) „Latvijas aita” šogad uzsākusi darbu pie sava eksporta tirgus paplašināšanas.

LPKS „Latvijas aita” valdes priekšsēdētāja Vanda Krastiņa nupat atgriezusies no vizītes Holandē, kur iepazinusies ar Holandes pieredzi un likumdošanas regulējumiem aitu audzētājiem. Vizītes laikā ir uzsāktas sarunas par turpmāko sadarbību un aitu eksportu no Latvijas uz Holandi. LPKS „Latvijas aita” jau šobrīd eksportē Latvijā audzētās aitas uz Vāciju un Beļģiju.

V. Krastiņa stāsta: „2009. gadā Vācijai un Beļģijai tika pārdotas 2000 aitu. Tas bija labs sākums. Diemžēl 2010.gadā mainījās Pārtikas un veterinārā dienesta unLauksaimniecības datu centra prasības, bet metodika šo prasību ieviešanai netika izstrādāta un nav izstrādāta vēl šodien. Tā rezultātā mūsu eksporta apjomi pagājušā gadā samazinājās. Latvijā ir visi nepieciešamie priekšnosacījumi, lai aitkopība attīstītos – atbilstošs klimats un daudz brīvas zemes. Taču mūs bremzē lēnais un reizēm birokrātiskais valsts institūciju darbs. Varam tikai apskaust Holandi, kurā valsts dara visu iespējamo, lai palīdzētu aitkopjiem strādāt un paplašināt savus ganāmpulkus. Holandē ir vienkāršota dzīvnieku kustības uzskaite, trīsreiz mazākas apzīmēšanas izmaksas un vēl daudz citas lietas, kas atvieglo aitkopju darbu un samazina izmaksas. Aitkopībai Latvijā ir nākotne un pie mums audzētās aitas Eiropā ir pieprasītas. Kamēr Latvijā ir tik daudz brīvas zemes, ir iespēja paplašināt arī esošos ganāmpulkus un veidot jaunus.”

LPKS „Latvijas aita” ir dibināts 2004.gadā un tā neto apgrozījums pērn sastādīja 20,2 tūkstoši latu. Pašlaik kooperatīvā „Latvijas aita” ir 54 biedri – pamatā aitkopji no Latgales, kuriem pievienojas arī Madonas rajona un Kurzemes puses saimniecības. Vidējais ganāmpulka lielums ir 50 – 200 aitu mātes, bet saimniecības ir gatavas paplašināt savus ganāmpulkus, lai kooperatīvs varētu turpināt uzsākto darbu pie eksporta palielināšanas. Pamatā kooperatīvs darbojas divos virzienos – caur kooperatīvu iepērk aitas audzēšanai un izaudzētās, savukārt, eksportē. „Latvijas aita” ir Latvijas Lauksaimniecības kooperatīvu asociācijas biedrs un aktīvi darbojas arī Latvijas Aitu audzētāju asociācijā.

„Kā kooperatīvs esam atvērti visiem aitkopjiem Latvijā,” uzsver V.Krastiņa.

Latvijas Lauksaimniecības kooperatīvu asociācija (LLKA)

x

Paroles atgadināšana