NVO ziņas

Biedrība "Latvijas Jauno zemnieku klubs" ar LLKC atbalstu rīkoja konferenci "Jaunais lauksaimnieks Latvijā"

Liene Ekša, Latvijas Jauno Zemnieku klubs (JZK)
15.12.2016

Biedrība "Latvijas Jauno zemnieku klubs" ar LLKC atbalstu rīkoja konferenci "Jaunais lauksaimnieks Latvijā", kas norisinājās 2016.gada 6.decembrī Ogres kultūras centrā.

Konferences plenārsēdē institūcijas prezentēja savu skatījumu par tēmu "Mēs strādājam tā, lai pēc 10 gadiem…". Konferences grupu darbs balstījās uz problēmu un risinājumu apspriešanu konkrētajā jomā. Konferences darbs norisinājās piecās darba grupās: finanšu, izglītības, paaudžu nomaiņas un pēctecības, lauksaimnieku socializēšanas un lauksaimniecība: bizness vai dzīvesveids.

Galvenie konferences secinājumi saistās ar to, ka esošā situācija nepilnīgi atbalsta Latvijas lauku un lauku reģionu attīstību. Ir nepieciešamas reformas izglītības sistēmā, valsts attieksmē pret uzņēmēju - lauksaimnieku, jāstiprina lauksaimniecības nevalstisko organizāciju darbība un vairāk jāaicina lauksaimniekus komunicēt gan ar dažādām institūcijām, gan sabiedrību.

Izglītības sistēma ir vairāk jāpielāgo darba vides prasībām. Jaunie speciālisti ir jāsagatavo konsultējoties un sadarbojoties ar nozares speciālistiem, lai jaunie profesionāļi būtu kompetenti un ar labām zināšsnām, kuras balstītas reālajā darba vidē. Latvijā mēs esam dzīvesveida uzņēmējdarbības sabiedrība. Pirmkārt, izglītības sistēmai ir jārada jaunieši ar uzņēmējdarbības domāšanu, motivēti un pārliecināti par sevi. Otrkārt, valstij ir jāpielāgo nodokļu politiku tā, lai uzņēmēji Latvijā varētu pilnvērtīgi strādāt.

Perspektīvā, nozare pēc desmit gadiem vēlas redzēt mērķtiecīgus lauksaimniekus, kuri ar saimniekošanu laukos nodrošina sevi un rada jaunas darba vietas, izmanto pareizās tehnoloģijas un ir orientēti uz pārstrādi un ražošanu. Lauksaimniekam ir jābūt izglītotam, nodrošinātam, sociāli aktīvam un jādomā par paaudzes nomaiņu saimniecībās, atbalstot jaunos lauksaimniekus, lauku uzņēmējus un topošos profesionāļus jau šodien.

Konferencē piedalījās: ZM (Zemkopības ministrija), LLU, Altum, Latvijas Mazpulki, PVD (Pārtikas un Veterinārais dienests), LLKC (Latvijas lauku konsultāciju un izglītības centrs), ZSA (Zemnieku saeima), LOSP (Lauksaimniecības organizāciju sadarbības padome) , LZF (Latvijas zemnieku federācija), IZM (Izglītības ministrija) kā arī profesionālo skolu pārstāvji.

Latvijas Jauno Zemnieku klubs (JZK)

x

Paroles atgadināšana