NVO ziņas

Tik neprognozējami kā šogad, lauksaimniecībā sen nav gājis jeb biedrības "Zemnieku saeima" 2016.gada notikumu TOPS

Līva Norkārkle, Zemnieku Saeima (ZSA)
19.12.2016

Gada lepnums. Zemkopības ministrijas konkursā "Sējējs - 2016" tika godināti lauksaimnieki, kuru vidū bija Zemnieku saeimas biedri. Esam lepni un priecājamies par Dzintaru un Ivetu Erdmaņiem ("Gada lauku saimniecība"), Aleksandru Ivanovu un Jāni Uzulēnu (veicināšanas balvas).

Gada vilšanās. Neskatoties uz diskusijām un darba devēju iebildumiem 2017.gada valsts budžeta apstiprināšanas laikā, valdība ar jauno gadu gatavojas ieviest izmaiņas nodokļu likumdošanā, nosakot obligātu minimālo VSOAI maksājumu un mainot bezdarbnieku pabalsta piešķišanas kārtību. Tam līdzās, atkal tiek lemts par mikrouzņēmumu regulējuma izmaiņām. Šie eksperimenti kārtējo reizi pierāda, ka mazie un vidējie uzņēmumi mūsu valstī nav vajadzīgi un no likumdevēju skatījuma tie ir iznīdējami jau saknē.

Gada rekords jeb "lielais cirks"* piena nozarē. Gada laikā piena iepirkumu cena no visu laiku viszemākās dažu mēnešu laikā uzskrēja līdz visaugstākajai (pārsitot pat 2014.gada cenu). Jāatzīmē, ka šādas cenu izmaiņas nebija visiem piena ražotājiem, kas vēlreiz apstiprina nozares vājumu. Cenu straujo lēcienu nespēj izturēt ne kooperatīvi, ne mazie pārstrādātāji - lielākā daļa piena tiek izvesta no valsts. Risku sadalījums - minimāls. "lielais cirks"* ir tāda spēle

Pagājušā gada neraža. Fiziska un morāla - daļa izaugušās ražas palika uz lauka nepateicīgo laikapstākļu dēļ, kamēr cenas biržās turpināja slīdēt uz leju, bet izdevumi pieauga. Rezultātā - liela neraža graudkopjiem!

Gada atklāsme. Šogad pēc LTV1 raidījuma "Aizliegtais paņēmiens" aktualizējās jautājums par augļu un dārzeņu peripetijām tirgos. To, uz ko mēs norādījām jau vismaz desmit gadus, beidzot pamanīja arī valsts likumdevēji un uzraudzības institūcijas. Darba grupas cīņai ar krāpniecību un kontrabandu dīgst kā burkāni pēc pavasara lietus, jācer, būs arī "raža".

Gada imports. Nevienam nav noslēpums, ka lielveikalos gaļas vitrīnās lielākoties ir sastopama citu Eiropas Savienības dalībvalstu cūkgaļa. Šoruden Latvijā importētas iespaidīgas cūkgaļas partijas no Spānijas, kas automātiski no veikalu plauktiem izspieda jau tā maz esošo vietējo produkciju. Saskaņā ar Eiropas Komisijas datiem, Spānija ir viena no Eiropā lielākajām antibiotiku patērētājām cūkkopības nozarē. Kamēr pašmāju cūkas iet mazumā Āfrikas cūku mēra izplatības rezultātā, un pasliktinās mūsu konkurētspēja ierobežojumu dēļ, Eiropas valstis turpina importēt!

Gada mācīšanās. 2016.gadā Zemnieku saeima organizēja 3 izglītojošas lauku dienas (inovācijas lauksaimniecībā, mēslu izkliede, aizaugušas zemes sakopšana) un atvērtās padomes sēdes, kas pulcēja ļoti lielu interesentu skaitu. Dalībnieku atsaucība pierādīja, ka lauksaimnieki grib mācīties, uzzināt jaunākās tehnoloģijas un izmantot tās savās saimniecībās. Paralēli Zemnieku saeimas biedriem organizējam pieredzes apmaiņas braucienus arī uz citām ES valstīm, lai ar jaunāko iepazīstinātu Latvijas lauksaimniekus!

Gada līdzdalība. Zemnieku saeimas valdes un biroja eksperti aktīvi piedalās starptautiskos un Latvijas mēroga politiskas veidošanas pasākumos. Tēmas visdažādākās: bioekonomika, starptautiskā tirdzniecība, Baltijas jūras aizsardzība, inovācijas, u.c.

Gada ieguvums un vilšanās. Iesniedzām Briselei savu redzējumu par zaļināšanas uzlabojumiem (atļaut maisīt tauriņziežus ar stiebrzālēm, atļaut apvienot ENP krūmus ar kokiem, iekļaut grāvjus), kas arī tika ņemts vērā. Bet "zaļie" arī nebija gulējuši un pretī saņēmām vēl absurdākus nosacījumus - zaļināšanas platības apstrādāt bez pesticīdiem. Kurš ēdīs tārpu sagrauztas pupas un zirņus? Briseles ierēdņi? Turpinām atbalstīt aizokeāna valstu ekonomiku - sojas patēriņš pēc šāda lēmuma pieaugs!

Gada putrošanās. Pēc ilgām diskusijām Saeima neapstiprināja MK saskaņotos grozījumus aizsargjoslu likumā. Neskaidrības ap un ar ūdensteču aizsargjoslām/buferjoslām turpinās!

Gada ieguvums. Veiksmīgi iedarbinātā un regulāri papildinātā zemes iegādes kreditēšanas programma. Pēdējos gados valdība saprot un apzinās, ka zeme ir būtisks ražošanas resurss lauksaimniecības nozarē un ir jādara viss iespējamais, lai vietējie ražotāji pie tās tiktu. Esam gandarīti par valdības atbalstu lauksaimniekiem tik svarīgajā jautājumā.

Gada melnais zirdziņš. Klimata politika mainās līdz ar klimata izmaiņām. Joprojām nav skaidrs, kurš ir galvenais spēlētājs politikas veidošanā un kādi ir patiesie mērķi. Ne Latvijā, ne starptautiskā mērogā.

Gada pārpratums. Reversā PVN ieviešana graudu nozarē, kas tika plānota kā laba un vērtīga ideja. Ieviešanas sistēmas izstrādātāju paviršais darbs, līdz galam neizvērtējot dažādu uzņēmēju situācijas, rezultātā ļoti sarežģītā situācijā nostādīja ceturkšņa un pusgada PVN maksātājus. Minētie uzņēmumi nodokļa pārmaksu atgūs tikai jaunā gada sākumā. Un tie atkal ir mazie un vidējie uzņēmumi!

Gada mazie prieciņi (pēc ZSA biedru teiktā). Dvīņu teliņu piedzimšana; pirmais traktors ar ES atbalstu; ražas novākšanā palīdzību sniedz atvaļinājumā esošie bruņoto spēku karavīri un zemessargi. Lauksaimniecība Latvijā joprojām pastāv!

Gada neprāts politikā. Ekonomikas ministrijas lēmumi saistībā ar elektroenerģijas obligātā iepirkuma komponenti (OIK). Nepārtraukti un neatlaidīgi tiek plānots, lemts un mainīts. Kā jau ierasts – par sliktu mazajiem uzņēmumiem!

Gada neveiklība politikā. Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas vadītājas Aijas Barčas novembra sākumā paustais viedoklis: "Ja uzņēmējs nespēj samaksāt nodokli par savu darbinieku, tad es nesaprotu, kas tas vispār ir par uzņēmēju."

ZEMNIEKU SAEIMAS 2016.GADA APŅEMŠANĀS.

- Līdz rudenim būt gataviem startēt ar saviem KLP ierosinājumiem. Lai konkurētspējīga ražošana saglabājas Latvijā, kā vienā no ES attāliem reģioniem.

- Būt vidutājiem starp lauksaimniekiem, zaļajiem un "piezemēt" diskusiju, kas nereti attālināta no reālās dzīves. Cilvēki joprojām "ēd", tāpēc mūsu uzdevums ir skaidrot, kā rodas pārtika.

- Turpināsim iepazīt saimniekošanas metodes citās Eiropas valstīs un atbalstīsim inovāciju attīstību Latvijā, lai jaunās idejas ieviestas dzīvē stiprina Zemnieku saeimas biedru konkurētspēju un ļauj saimniekot gudri izmantojot pieejamos resursus.

Zemnieku Saeima (ZSA)

x

Paroles atgadināšana