Kooperācija

Zemnieki apvieno spēkus

Aija Zariņa, AgroPols
07.09.2010

Zemnieku grupa "Antiņi", kuras sastāvā darbojas trīs saimniecības, saņēmusi "SEB bankas" finansējumu 1,081 miljona eiro (759 726 latu) apjomā,  informēja bankas Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Agnese Strazda.

Finansējums tiks izmantots jaunākas un jaudīgākas lauksaimniecības tehnikas iegādei, lai izvairītos no dīkstāvēm, kas saistītas ar remontu. Tehnikas iegādei tiks piesaistīti arī Eiropas Savienības fondu līdzekļi.

Realizējot šo projektu, grupa iegūs jaunāku un jaudīgāku tehniku, tajā skaitā četrus kombainus, divus traktorus, divus arklus, lauka veltņus, kultivatoru, sējmašīnu, miglotāju un mēslu kliedētāju, kas atbilst mūsdienu lauksaimniecības tehnoloģiskām prasībām, saka zemnieku saimniecības "Rūķīši" īpašnieks Anrijs Šļaukstiņš.

Tehnika, ar ko līdz šim strādāju zemnieku grupas saimniecības, tika iegādāta 2004. gadā, un tā intensīvi saimniecībās kalpojusi jau sešas sezonas, kā rezultātā nepieciešami bieži remonti, tā radot lielas dīkstāves. "Mūsu nozarē laika faktors ir ļoti būtisks, jo nokavētais laiks nozīmētu tiešus zaudējumus. Tāpēc piesaistītais finansējums ir tikpat veicinošs saimniecībām kā laba tehnika un labvēlīgie laika apstākļi," saka Šļaukstiņš.

Zemnieku grupa "Antiņi" apvieno trīs graudaugu audzēšanas saimniecības, kā arī bioloģisko gaļas liellopu audzēšanas novirzienu vienā no saimniecībām. "SEB bankas" Kreditēšanas pārvaldes vadītājs Kārlis Danēvičs uzskata, ka šāda kopīgas sadarbības forma un piesaistītais finansējums ir veids kā optimizēt izmaksas, kā arī palielināt lauksaimniecības tehnikas produktivitāti tieši rudenī, kad tā ir visvairāk nepieciešama.

Zemnieku grupas "Antiņi" saimniecībām ir 18 gadu ilga pieredze lauksamniecībā. Grupa iekļauj trīs graudaugu audzēšanas saimniecības - "Jaunmārkundas", "Ūtkas" un "Rūkīši", kas iekļāvušās lauksaimniecības pakalpojumu kooperatīvās sabiedrības "Bauņi" sastāvā. Saimniecības nodarbojās ar graudaugu audzēšanu 2700 hektāru lielās platībās.

Pateicoties apvienotiem saimniecību spēkiem, grupa izveidoja graudu pirmapstrādes kompleksu, kas ietver sevī visas nepieciešamas iekārtas un palīgierīces, lai sagatavotu pārtikas graudus un sēklu 10 000 tonnu apjomā, radot iespēju realizēt graudus bez starpniekiem.

AgroPols

x

Paroles atgadināšana