Kooperācija

Laikraksts "Lietuvos rytas": Lietuvas zemnieku tirdziņi iekaro arī interneta telpu

Leta-Nozare
14.09.2010

Lietuviešiem jau pavisam drīz iegādāties internetā savas valsts zemnieku ražojumus būs tikpat vienkārši kā ar tīmekļa starpniecību nopirkt lidmašīnas vai koncerta biļeti, vēsta laikraksts "Lietuvos rytas".

Kooperatīvs "Lietuviško ūkio kokybe", kas apvieno Viļņas un Kauņas mobilo zemnieku tirdziņu dalībniekus, jau līdz šā gada beigām gatavojas īstenot vērienīgu plānu - izveidot Lietuvas lielāko lauksaimniecības ražojumu tirdzniecības portālu, kurā pircēji varēs izraudzīties un iegādāties gaļu, dārzeņus, augļus, piena produktus.

Zemnieku saimniecību sarakstā portāla apmeklētāji varēs sameklēt ģeogrāfiski tuvāko piegādātāju. Lielākā vairumā ekoloģiskos lauksaimniecības ražojumus būs iespēja pasūtīt ar piegādi mājās, bet cilvēki varēs doties pēc pirkumiem arī paši. Maksa par piegādi būs minimāla vai pat atkarībā no preču daudzuma netiks noteikta vispār.

"Ideja apgūt interneta telpu mums radusies pašā laikā. (..) Sabiedrība kļūst modernāka, un tai arī aizvien vairāk rūp pārtikas kvalitāte. Daudziem cilvēkiem dienā nav laika staigāt pa tirgiem, toties pasūtījumus viņi varēs nosūtīt pa vakariem," spriež kooperatīva direktors Mindaugs Macjulevičs.

Pirmie soļi mobilo tirdziņu veidošanā 2008.gada nogalē nebūt nebija viegli - zemnieki baidījās riskēt, uzskatot, ka drošāk būs pārdot dzīvus lopus, gaļu vai pienu turpat pašiem savās saimniecībās.

"Mēs mudinājām - veidojiet savās saimniecībās nelielus cehus, kuros pārstrādāto produkciju varēsiet daudz lielākā sortimentā piedāvāt ne tikai kaimiņiem, bet arī lielo pilsētu iedzīvotājiem," viņš atceras.

Pirmajiem drosminiekiem savu izvēli nav nācies nožēlot - gada laikā apgrozījums pieaudzis vairākkārt, bet lielāko daļu investīciju kompensējis Eiropas Savienības atbalsts, norāda avīze.

Šobrīd mobilie zemnieku tirdziņi darbojas jau 23 vietās Viļņā un astoņās vietās Kauņā, katru nedēļas dienu citur, un tajos nopērkamas preces no vairāk nekā 200 privātajām saimniecībām. Tirdziņi ierīkoti pie lielākajiem tirdzniecības centriem un citās cilvēku apmeklētās vietās.

"No otrdienas līdz sestdienai sēžu pie mikroautobusa stūres un braucu te uz Kauņu, te uz galvaspilsētu. Katru dienu vedu apmēram pa 50 kilogramiem piena produktu, ko parasti pārdodu dažu stundu laikā," stāsta zemniece Vaiva Buļauskiene no Prienu rajona, kas savā saimniecībā tur 36 govis.

"Pusi naudas, ko esmu investējis gaļas saldēšanas iekārtās, jau atmaksājusi Eiropas Savienība - kopā esmu atguvis 150 000 litus (30 600 latus)," piebilst Kauņas rajona Marģininku ciema zemnieks Audrjus Baņonis, kas audzē pusotru tūkstoti cūku.

"Zemnieku tirdziņi dod mums iespējas, kādu agrāk nebija, - iecienītas tirdzniecības vietas lielajās pilsētās. Tas nodrošina lieliskus tirdzniecības rezultātus," viņš atzīst.

"Lielie tirdzniecības centri mūs nepadzen, jo saskata abpusēju izdevīgumu," stāstījis Macjulevičs. "Ne mazums cilvēku dodas tieši uz zemnieku tirdziņiem, bet pēc iepirkšanās atceras, ka viņiem kaut kas būtu nopērkams arī līdzās esošajā lielveikalā."

Tirdziņu kustībai tiek mēģināts piesaistīt pēc iespējas vairāk zemnieku, bet viņiem izvirzītās prasības ir ļoti augstas. Par kooperatīva "Lietuviško ūkio kokybe" locekļiem var kļūt vienīgi tie zemnieki, kas tirgo pašu saimniecībā audzēto preci, kuras kvalitāte jāapliecina ar visiem nepieciešamajiem dokumentiem.

Tirdziņos gan tiek pieņemti arī zemnieki, kas nav šā kooperatīva locekļi, bet stingrās kvalitātes prasības attiecas arī uz viņiem.

Leta-Nozare

x

Paroles atgadināšana