Kooperācija

Sabiedriskais finansējums piena nozares pārstrukturēšanai - 5,18 miljonu latu

Ilze Vabole, AgroPols
28.09.2010

Plānots, ka uz atbalstu piena sektorā varēs pretendēt juridiska persona, ja vismaz 51% tās daļu, akciju vai paju pieder vienam vai vairākiem kooperatīviem, bet pārējās - vienai vai vairākām personām, kas nodarbojas ar piena ražošanu, vai vienam vai vairākiem kooperatīviem, kas apvieno piena ražotājus. Vienlaikus šīs juridiskās personas īpašnieku kopējam piegādes kvotas ietvaros realizētajam piena apmēram pēdējā noslēgtajā kvotas gadā būs jābūt vismaz 70 tūkstošiem tonnu piena.


Sabiedriskais finansējums piena nozares pārstrukturēšanai - 5,18 miljonu latu

Valdība šodien, 28. septembrī apstiprināja Zemkopības ministrijas (ZM) izstrādātos Ministru kabineta (MK) noteikumus „Grozījumi Ministru kabineta 2008. gada 8.aprīļa noteikumos Nr. 255 „Noteikumi par valsts un Eiropas Savienības atbalstu lauku attīstībai Latvijas lauku attīstības programmas pasākuma „Lauksaimniecības produktu pievienotās vērtības radīšana” ietvaros””, informēja ZM Preses un sabiedrisko attiecību nodaļas vadītājas vietniece Solveiga Lazovska. Līdz ar noteikumu stāšanos spēkā atbalsta pretendenti varēs pieteikties uz Eiropas ekonomikas atveseļošanas plāna ietvaros piešķirto sabiedrisko finansējumu piena nozares pārstrukturēšanai.

Ņemot vērā piena nozares pārstrukturēšanas mērķi – uzlabot piensaimniecības nozares konkurētspēju, atbalsta nosacījumi ir izstrādāti, lai apvienotu piena ražotājus un radītu piena produktiem pievienoto vērtību Latvijā.

Plānots, ka uz atbalstu piena sektorā varēs pretendēt juridiska persona, ja vismaz 51% tās daļu, akciju vai paju pieder vienam vai vairākiem kooperatīviem, bet pārējās - vienai vai vairākām personām, kas nodarbojas ar piena ražošanu, vai vienam vai vairākiem kooperatīviem, kas apvieno piena ražotājus. Vienlaikus šīs juridiskās personas īpašnieku kopējam piegādes kvotas ietvaros realizētajam piena apmēram pēdējā noslēgtajā kvotas gadā būs jābūt vismaz 70 tūkstošiem tonnu piena.

Sabiedriskais finansējums šī mērķa īstenošanai noteikts 5,18 miljonu latu apmērā.

Paredzēts, ka atbalsta pretendentiem, kas pieteiksies uz Eiropas ekonomikas atveseļošanas plānā piešķirto sabiedrisko finansējumu piena sektora pārstrukturēšanai, atbalsta apmēru noteiks atbilstoši uzņēmuma kategorijai. Tostarp mikrouzņēmumi, mazie un vidējie uzņēmumi varēs pretendēt uz 60% līdzfinansējumu, bet pārējie - uz 30%. Atbalstu nepiešķirs uzņēmumiem, kuros strādā vismaz 750 darbinieku un kuru neto apgrozījums ir vismaz 140 560 800 latu.

Grozījumi noteikumos veikti, jo Eiropas Komisijā ir apstiprinātas izmaiņas Latvijas Lauku attīstības programmas 2007.–2013. gadam pasākuma „Lauksaimniecības produktu pievienotās vērtības radīšana” atbalsta piešķiršanas nosacījumos saistībā ar Latvijai piešķirto finansējumu no Eiropas Ekonomikas atveseļošanas plāna.

Papildus tam ir normatīvajā aktā veikta virkne precizējumu esošajā atbalsta administrēšanas kārtībā, lai mazinātu administratīvo slogu atbalsta pretendentiem.

Normatīvais akts stāsies spēkā pēc tā publicēšanas laikrakstā „Latvijas Vēstnesis”.

Ar dokumenta pilnu tekstu var iepazīties interneta mājas lapas saitē

http://www.mk.gov.lv/lv/mk/tap/?pid=40191320&mode=mk&date=2010-09-28

AgroPols

x

Paroles atgadināšana