Kooperācija

Kooperatīvi iesniedz jaunas piena pārstrādes rūpnīcas projekta pieteikumu Lauku atbalsta dienestā

Dana Hasana, Latvijas Lauksaimniecības kooperatīvu asociācija (LLKA)
17.12.2010

Latvijas piena ražotāji „Trikāta KS”, „Dzēse” un „Piena partneri KS”, kas šā gada novembrī apvienojās SIA „Latvijas Piens”, 17. decembrī iesnieguši Lauku atbalsta dienesta (LAD) izvērtējumam projekta pieteikumu un biznesa plānu kopīgas piena pārstrādes rūpnīcas būvniecībai ar Eiropas līdzfinansējuma piesaisti. Lauku atbalsta dienests ir atbildīgā institūcija, kas izskata projekta pieteikumus Eiropas līdzfinansējuma saņemšanai lauksaimniecības nozarē.

Kā tika informēts, vairāk kā 600 zemnieku saimniecības, ko apvieno trīs minētie kooperatīvi, iecerējuši būvēt Jelgavā kopīgu pārstrādes uzņēmumu industriālā iebiezinātā piena un siera ražošanai un eksportam. Realizējot šo kopprojektu, kooperatīvi plāno dienā pārstrādāt 250 līdz 300 tonnas piena, kas nozīmē stabilu piena pieprasījumu kooperatīvu biedriem ilgtermiņā.Kā uzsver lauksaimnieki, jaunā rūpnīca būs konkurētspējīga, jo tās akcionāri – zemnieki ir ieinteresēti nodrošināt pilnu ražošanas procesu no piena ieguves līdz pārstrādei tepat Latvijā,un atkritīs nepieciešamība eksportēt pienu uz kaimiņvalstīm, lai nodrošinātu labu piena iepirkuma cenu.

SIA „Latvijas Piens” pārstāvis Māris Petrēvicspauž viedokli, ka zemnieku iecerētais projekts simtprocentīgi atbilst piena nozares restrukturizācijas mērķiem: „Attīstība ir nepieciešama, ja nevēlamies nokļūt zem lielo Eiropas piena pārstrādātāju „tupeles ” vai ūtrupē pēc gadiem desmit. Latvijai nemitīgi tiek pārmesta vāja Eiropas līdzfinansējuma apguve, un tas ir tiesa, jo pirmkārt vajadzīga griba, zināšanas un arī valsts atbalsts, lai saņemtu šos līdzekļus. Ar šo projektu mēs arī gribam apliecināt, ka zemnieki Latvijā spēj būt vienoti un tālredzīgi domā par nozares nākotni jau šodien”.

Projekta attīstītāji skaidro, ka objektīvā situācija ir tāda, ka Latvijā ir 38 piena pārstrādes uzņēmumi no kuriem lielākā daļa gadiem ilgi nav noslogojuši savas pārstrādes jaudas, jo nespēj samaksāt tirgus cenu par pienu un nav konkurētspējīgi augsto ražošanas izmaksu un dārgās loģistikasdēļ.Vietējais tirgus ir par mazu, lai sasniegtu optimālas ražošanas jaudas, bet eksports nav attīstīts.Kā rezultātā ar katru gadu vairāk nepārstrādāta piena tiek pārdots ārpus Latvijas robežām.

Saskaņā ar LAD iesniegto projekta pieteikumu, ražotnē plānots ražot augstas pievienotās vērtības piena produktus -sieru un iebiezināto industriālo pienu ražošanu un attīstīt eksportu, balstoties uz pašreizējas ražotnes „Trikātas siers” iestrādēm un augošo pieprasījumu pēc produkcijas eksporta uz Krieviju. Plānots, ka pie pilnas jaunās ražotnes darbības jaudas, mēnesī varētu eksportēt vairāk kā 500 tonnas siera.

Kopējās plānotās piena pārstrādes rūpnīcas būvniecības izmaksas veidotu ap 12.4 miljoniem eiro.Paši kooperatīvu biedri kā līdzfinansējumu plāno ieguldīt projektā ap 1 miljonu latu, aptuveni 4,2 miljonus eiro varētu veidot Eiropas piešķirtais līdzfinansējums piena nozares restrukturizācijai.

Kā iepriekš informēts, lai stiprinātu kooperatīvu kā zemnieku apvienības nozīmi Latvijas piena nozarē, piena kooperatīvu apvienība, ko veido „Trikāta KS”, „Dzēse” un „Piena partneri KS” un kuru atbalsta vel septiņi piena ražotāju kooperatīvi, jūlijā iesniedza Zemkopības ministram projektu par kooperatīviem piederošas pārstrādes projekta attīstību, lai pretendētu uz pieejamo Eiropas līdzfinansējumu piena nozares restrukturizācijai. Iesniegtais piena pārstrādes rūpnīcas projekts līdz šim ir bijis vienīgais, kas pretendējis uz Eiropas līdzfinansējumu.

Latvijas Lauksaimniecības kooperatīvu asociācija (LLKA)

x

Paroles atgadināšana