Kooperācija

Lai veicinātu augļu un dārzeņu ražotāju kooperāciju, izstrādāti noteikumi par augļu un dārzeņu ražotāju organizāciju atzīšanu

Ilze Vabole, AgroPols
12.05.2011

Zemkopības ministrija (ZM) izstrādājusi Ministru kabineta (MK) noteikumu projektu „ Noteikumi par augļu un dārzeņu ražotāju organizāciju atzīšanu, to darbības nosacījumiem un kontroli, kā arī kārtību, kādā piešķir, administrē un uzrauga Eiropas Savienības atbalstu augļu un dārzeņu ražotāju organizācijām ””, informēja ZM sabiedrisko attiecību speciāliste Solveiga Lazovska.

Projektu 12. maijā izsludināja valsts sekretāru sanāksmē. Noteikumu projekts izstrādāts, lai veicinātu augļu un dārzeņu ražotāju kooperāciju, kā arī Eiropas Savienības (ES) līdzekļu piesaistīšanu augļu un dārzeņu nozarei.

Normatīvā akta projektā noteikti kritēriji, kuriem jāatbilst juridiskām personām, lai tās iegūtu atzīšanu kā augļu un dārzeņu ražotāju organizācija. Noteikti arī šo organizāciju darbības nosacījumi, kas jānosaka dalībvalstij saskaņā ar atbilstošajām ES regulām.

Ņemot vērā noteikumu projektā noteiktos augļu un dārzeņu ražotāju organizāciju atzīšanas kritērijus, par ražotāju organizācijām varēs atzīt un ES atbalstu varēs saņemt augļu un dārzeņu ražotāju dibinātas kooperatīvās sabiedrības un sabiedrības ar ierobežotu atbildību. Normatīvā akta projektā ir noteikti kritēriji darbības programmu (biznesa plānu) izstrādei, īstenošanai un attiecināmo izmaksu saraksts, par kuru ražotāju organizācija varēs saņemt ES atbalstu. Tāpat dokumenta projektā iekļauti nosacījumi, kādā veidā ražotāju organizācijas un Lauku atbalsta dienests (LAD) veiks darbības programmu īstenošanas uzraudzību un izvērtēšanu.

P aredzēts, ka ražotāju organizācijā ir jābūt vismaz pieciem biedriem, un minimālajai realizēto produktu vērtībai, kurai ražotāju organizācija ir atzīta, jābūt 100 000 latu apmērā. Par ražotāju organizācijas biedriem varēs būt ne tikai augļu un dārzeņu ražotāji, bet arī personas, kuras nenodarbojas ar šo ražošanu un, piemēram, nodrošina ražotāju organizācijas saražotās produkcijas fasēšanu, uzglabāšanu vai transportēšanu. Šīs personas gan nevarēs saņemt tiešu labumu no ES atbalsta.

Juridiskām personām, kas vēlēsies saņemt atzīšanu kā augļu un dārzeņu ražotāju organizācija, būs jāiesniedz iesniegums un noteikta dokumentu pakete, kas raksturo konkrētās juridiskās personas darbību. ES atbalsta saņemšanai, ražotāju organizācija izstrādās darbības programmu un nodibinās šīs programmas finansēšanai paredzētu darbības fondu. Darbības programmu un darbības fondu apstiprinās Lauku atbalsta dienests.

Par augļu un dārzeņu ražotāju organizāciju tiek atzītas augļu un dārzeņu ražotāju grupas, kas pārejas perioda laikā (ne ilgāk par 5 gadiem) īstenojušas atzīšanas plāna paredzētās investīcijas un sasniegušas ražotāju organizācijas atzīšanas kritērijus.

Normatīvais akts stāsies spēkā pēc tā apstiprināšanas valdībā un publicēšanas laikrakstā „Latvijas Vēstnesis”.

Vairāk informācijas:

http://www.mk.gov.lv/lv/mk/tap/?pid=40216360

AgroPols

x

Paroles atgadināšana