Kooperācija

Likumprojekta "Par kooperatīvajām (kopdarbības) sabiedrībām un to savienībām." pirmredakcija

Andris Miglavs, Normunds Ozoliņš, AgroPols
14.10.1996

Šeit pievienots (1) ZM darba grupas formulēto esošā likuma problēmu kopsavilkums PDF; (2) Likuma korekciju pirmredakcija (redaktora režīmā),kas patiesībā nozīmēja visa likuma aizstāšanu ar jaunu redakciju; (3) darba grupas sagatavotā likuma jaunās redakcijas projekts PDF; (4) Saeimas 1998.gada 5.februārī nobalsotā likuma redakcija PDF ### Pievienota saite uz likuma publicējumu vietnē likumi.lv


1991.gada likums "Par kooperatīvajām (kopdarbības) sabiedrībām" bija daļa no pirmās uzņēmējdarbību regulējošo likumu paketes, kas veidoja saimnieciskās darbības tiesisko vidi atjaunotajā Latvijas valstī.


Kā vairākos (ja ne visos) no pirmajiem likumiem, kuri daļēji balstījās uz 30.to gadu vēsturisko mantojumu, bet daļēji mēģināja pielāgoties jau padomju laikos radītajai praksei,  arī šajā likumā ietērptie risinājumi nenosedza vairākas svarīgas lietas. Piemēram, juridisko personu kā biedru esamības iespējamību un statusu kooperatīvajās sabiedrībās, kooperatīvu savienību esību.


Bet dažas svarīgas normas tā arī nekad pilnībā netika iedarbinātas (piemēram, paraugstatūti) vai bija pretrunā ar citiem veidojamās tiesiskās vides principiem - piemēram, nepilngadīgo iesaistīšana kooperatīvo sabiedrību dibināšanā un pārvaldībā. Tāpat absolūtu iekšēju pretrunu bija radījusi prakse, ka par sabiedrības biedriem varēja kļūt tās darbinieki, nebūdami arī šīs sabiedrības pakalpojumu lietotāji, un darīt to ar tādām pat tiesībām, ka kooperatīvu loģiskie dibinātāji - pakalpojumu lietotāji.   


Tāpēc 1996.gadā toreizējā ZM kooperācijas valsts ministra padotībā tika radīta darbagrupa šo nepilnību novēršanai. Tā sākotnēji formulēja nepilnības, bet turpmāk LVAEI ekonomisti Andris Miglavs un Normunds Ozoliņš uzņēmās šiem problēmjautājumiem rast risinājumus, sagatavojot piedāvājumu esošā likuma redakcijas pārmaiņām.


Gandrīz 4 mēnešu darba rezultātā 1996.gada oktobrī tika radīts būtībā jaunas likuma redakcijas projekts, kurš pēc vairāk nekā gadu ilga procesa Saeimā 1998.gada februārī ieguva likuma jaunās redakcijas spēku. 

AgroPols

x

Paroles atgadināšana