Laidiens no arhīva:

Ražība

Vērtīgās auzeņairenes (Festulolium)

Iveta Gūtmane, AgroPols
26.11.2003

Kāpēc radās auzeņairenes

Auzeņairenes (Festulolium) ir samērā jauns un maz pētīts kultūraugs gan Latvijā, gan citās pasaules valstīs. Par auzeņairenēm uzskata hibrīdus starp ganību, viengadīgo vai daudzziedu airenēm un pļavas vai niedru auzenēm. Visas minētās stiebrzāles ir nozīmīgi lopbarības zālaugi. Tām visām ir no agronomiskā un lopkopības viedokļa atšķirīgas īpašības, taču neviena no tām nesatur visas šīs īpašības kopumā.
Airenēm ir raksturīga ātra attīstība, augsts ražīgums, kā arī ļoti laba lopbarības kvalitāte. Centrāleiropas valstīs airenes ir ieņēmušas stabilu vietu un citu lopbarībā izmantojamo stiebrzāļu starpā kļūst aizvien populārākas savas kvalitātes un ražīguma dēļ, savukārt Ziemeļeiropas valstīs šāda tendence nav novērojama. Tas saistīts galvenokārt ar aireņu ziemcietības problēmām, kas ir galvenais kavēklis to plašākai ieviešanai.
Auzenes toties izceļas ar ilggadību, labu ziemcietību, izturību pret slimībām un nelabvēlīgiem klimatiskajiem apstākļiem. Tās ir ātri augošas, ražīgas, arī ataugšana pēc nopļaušanas un noganīšanas ir laba. Taču barības kvalitātes ziņā auzenes nav tik vērtīgas kā airenes.
Selekcionāri jau ilgu laiku krustošanas ceļā ir mēģinājuši apvienot šo kultūraugu labās īpašības un iegūt jaunas šķirnes. Pirmie aireņu un auzeņu krustošanas mēģinājumi jau bijuši Anglijā kopš 1933. gada - krustojot daudzziedu aireni un niedru auzeni, taču ilgi nav izdevies izveidot stabilu šķirni. Pirmā auzeņairenes šķirne "Kenhy" tika izveidota tikai 1977. gadā.

Hibridizācijā izmantoto striebrzāļu apraksts
Ganību airene ir viena no visražīgākajām un vērtīgākajām lopbarības zālēm ar augstu kvalitāti. Proteīna satura ziņā tā pielīdzināma tauriņziežiem, tai ir laba apēdamība un sagremojamība. Ganību airene ir pamatzāle daudzgadīgajās ganībās, dod augstu un kvalitatīvu ražu gan ganībās, gan pļaujamos zālājos, ātri attīstās sējas gadā. Labi cero un ataug, ja vien tiek dots pietiekams slāpekļa mēslojums. Ziemcietība vidēja, necieš ilgstošu sausumu. Šis kultūraugs Latvijā nav pietiekami plaši izplatīts galvenokārt tā ziemcietības dēļ.
Daudzziedu airene barības vērtības ziņā pārspēj citas stiebrzāles, jo satur vairāk proteīna. Ātri aug un attīstās jau sējas gadā, veģetācijas periodā dod vairākus pļāvumus. Labi panes pļaušanu un apganīšanu.
Tā kā daudzziedu airenes izcelsme ir Eiropas dienvidi, tā Latvijā aug kā viengadīgs kultūraugs. Tās galvenais trūkums ir vājā ziemcietība.
Viengadīgā airene ir ļoti vērtīgs, augstražīgs lopbarības kultūraugs, kas izceļas ar sevišķu ātraudzību un ļoti labu ataugšanas spēju. Tāpat kā daudzziedu airene barības vērtības ziņā pārsniedz citas stiebrzāles.
Pļavas auzene ir viena no vērtīgākajām un izplatītākajām pļavu un ganību zālēm. Tā ir ilggadīga, labi ataug pēc pļaujas un apganīšanas un dod labas kvalitātes lopbarību.
Pļavas auzenei ir ļoti laba ziemcietība, tā ir izturīga pret lapu slimībām. Samērā pieticīga augšanas apstākļu ziņā. Labi pacieš sausumu, spēj pielāgoties. Latvijā pļavas auzene tiek izmantota plašāk nekā ganību airene. Piemēram, Latvijas valsts subsīdiju izmaksu kopsavilkumā par realizētajām zālāju šķirnes sēklām redzams, ka 2001. gadā pārdotas 14,4 t pļavas auzenes, bet 2002. gadā - 26,9 t. Salīdzinājumam - ganību airene attiecīgi 7,4 t un 19,3 t. Tas ir galvenokārt saistīts ar pļavas auzenes labo ziemcietību, kā arī tās ražīgumu. Taču pļavas auzene no ganību airenes atpaliek lopbarības kvalitātes ziņā.
Niedru auzene ir augstražīga, ar spēcīgu sakņu sistēmu, tai ir laba ziemcietība, un zelmeņi ir ļoti ilggadīgi. Niedru auzene izceļas arī ar savu sausumizturību. Latvijas apstākļos tā ir maz pētīta un audzēta. Niedru auzenes izmantošanu ierobežo samērā asās un rupjās lapas: lopi to ēd nelabprāt.

Auzeņaireņu raksturīgākās īpašības
Dažādo hibrīdu veidošanas variantu dēļ auzeņairenēs var dominēt gan aireņu, gan pļavas auzenes, gan niedru auzenes īpašības. Tās atšķiras pēc izskata, ražības un barības kvalitātes. Atšķirīga ir arī dažādo auzeņaireņu šķirņu izturība pret slimībām un nelabvēlīgiem klimatiskajiem apstākļiem.
Galvenās prasības, selekcionējot auzeņairenes šķirni, ir šādas:
- augstražīgums un laba barības kvalitāte (kā daudzziedu airenei);
- jānodrošina vismaz trīs pļāvumi otrajā ražas gadā;
- jābūt daudzgadīgai, ziemcietīgai.
Auzeņairenes ir ziemcietīgākas un izturīgākas pret slimībām nekā airenes, tām ir labāka ataugšanas spēja, barības vielu kvalitātes ziņā tās pārspēj auzenes. Galvenais auzeņaireņu popularitātes cēlonis – tās ir ziemcietīgākas par airenēm (īpaši daudzziedu aireni), kas nodrošina ilggadīgu augstas kvalitātes lopbarības ražu.
Auzeņairenes varētu būt perspektīvs kultūraugs ne tikai Ziemeļeiropā, bet arī Latvijā. Lai arī auzeņairenēm kopumā nav tik laba barības kvalitāte kā airenēm (tostarp arī hibrīdajām airenēm), tomēr to izturīgums, ziemcietība, un tālab arī samērā augstais ražīgums ir vērā ņemamas iezīmes. Kvalitātes un konkurētspējīgās ražības dēļ auzeņairenes var ieņemt līdzvērtīgu vietu starp Baltijas valstīs izplatītākajām stiebrzālēm – timotiņu un pļavas auzeni. Par to arī liecina gan Latvijā, gan Lietuvā selekcionētās un reģistrētās auzeņaireņu šķirnes.
Lietuvā selekcionētā auzeņairenes šķirne ‘Punia’ (daudzziedu airenes un pļavas auzenes krustojums) ir iekļauta Lietuvas katalogā kopš 1998. gada. Tā ir ražīga, ar labu kvalitāti un ziemcietību.
Latvijā LLU Skrīveru Zinātnes centrā izveidotā tetraploīdā auzeņairenes šķirne ‘Ape’ ir ganību airenes un pļavas auzenes krustojums. Latvijas augu šķirņu katalogā "Ape" ir iekļauta no 2003. gada. Tai piemīt ganību airenes, daudzziedu airenes un pļavas auzenes īpašības. Pēc morfoloģiskām īpašībām tā līdzinās ganību airenei, taču tās plaukšanas laiks ir par nedēļu agrāks. Ziemcietība labāka nekā ganību airenei, tomēr ne tik laba kā pļavas auzenei. Izturība pret slimībām līdzīga kā ganību airenei. Sēklu raža tikai nedaudz zemāka kā ganību airenei: 700–900 kg/ha.


AgroPols

x

Paroles atgadināšana