Laidiens no arhīva:

Ražība

Zviedru speciālistu ieteikumi ekonomiskā augkopībā

Agita Pāvule, AgroPols
27.11.2003

Izstāžu kompleksā Rāmava izstādē "Lauksaimniecības tehnika 2003" tehniku ekonomiskai augkopībai demonstrēja arī zviedru firmas Vaderstad, Kongskilde/Overum, kā arī lekciju par augsnes apstrādi nolasīja Gunnars Lundins no Zviedrijas Lauksaimniecības un vides aizsardzības institūta.
Firma Vaderstad īsteno Zviedrijas uzņēmumā Vaderstad-verken AB izgatavotos augsnes apstrādes agregātus, kultivatorus, lauka veltņus un graudu, kombinētās (graudi+ minerālmēsli), pneimatiskās sējmašīnas.
Savukārt Kongskilde, kuras pilnvarotie pārstāvji Latvijā ir SIA Metra un Mena, piedāvāja augsnes apstrādes tehniku visdažādākajām augsnēm un tehnoloģijām, sējmašīnas, akmeņu vācējus, cukurbiešu novākšanas tehniku, graudu apstrādes tehnoloģiskās iekārtas un traktorus.
Gunnars Lundins savā lekcijā, kas notika semināra ietvaros 10. oktobrī, klausītājiem uzsvēra, ka augsnes apstrādes mērķis, pirmkārt, ir uzlabot augsnes produktivitāti un nodrošināt tās ražošanas ilgtspējību. Otrkārt, samazināt augsnes apstrādes negatīvo ietekmi uz apkārtējo vidi. Šo mērķu sasniegšanai vienlaikus jāizvēlas tāda augsnes apstrāde, kas uzlabo saimniecības ekonomiku, tātad arī tās konkurētspēju tirgū.
Augsnes apstrādei jānodrošina laba augsnes struktūra, sevišķi smagās māla un smilšmāla augsnēs, savukārt smilšainās augsnēs tai jāierobežo barības vielu izskalošanās. Tas nozīmē, ka augsnes apstrādes veids atkarīgs no augsnes fiziskajām īpašībām. Lai uzlabotu augsnes produktivitāti, lektors ieteica:
• apstrādājot augsni, samazināt pārbraucienu skaitu,
• izvēlēties optimālāko laiku augsnes apstrādes operācijām,
• samazināt augsnes sablīvēšanās risku,
• visādā veidā palielināt trūdvielu saturu augsnē,
• ievērot pareizu augu maiņu,
• laikus veikt augsnes kaļķošanu,
• nokārtot mitruma apstākļus laukā.
Lai samazinātu pārbraucienu skaitu, augsni apstrādājot, jāizmanto kompleksie agregāti. Piemēram, arkli ar augsnes pakotājiem. To priekšrocība - iespēja līdz minimumam samazināt laiku starp augsnes sagatavošanu un sēju. Aršana vienlaikus ar augsnes apstrādi ar augsnes apstrādes agregātu. Lektora minētie izmēģinājuma dati parādīti 1. tabulā.
Var izmantot seklo aršanu. Tā ātrāk un labāk sadrupina augsni, aizvieto lobīšanu. Var izmantot tiešo sēju, bet tad ir ļoti svarīgi ievērot pareizu augu maiņu, lai izvairītos no augu kaitēkļu un slimību pastiprinātas izplatības. Lektors uzsvēra, ka šim augsnes apstrādes veidam ir priekšrocības, bet ir arī trūkumi. Zviedrijā atsevišķās saimniecībās un laukos graudu kombainu, kas kuļ graudus, agregatē kopā ar sējmašīnu, kas sēj rapšus. Novērots, ka uz lauka palikušie sasmalcinātie salmi aizsargā augsni no izžūšanas un pat palielina iesētās kultūras dīdzību.
Gunnars Lundins ļoti atzinīgi izteicās par augsnes aršanu pavasarī. Pēc viņa novērojumiem, pavasara aršana var paātrināt sēju par trim nedēļām un samazināt slāpekļa zudumus par 30 procentiem.
Lektors uzsvēra augu maiņas nozīmi, to raksturodams ar izmēģinājumā iegūtiem skaitļiem (sk. 3. tabulu).
Lektors arī atzīmēja, ka zāles audzēšana augu sekā ievērojami uzlabo augsnes struktūru. Pēdējos gados Zviedrijā ik dienu trijās saimniecības beidz nodarboties ar lopkopību. Nav kur likt zāli un sienu. Zinātnieki iesaka zemniekiem 10% zemes atstāt papuvē, kurā audzēt stiebrzāles un zaļmēslojuma augus. Tas palīdz cīnīties ar nezālēm, augu slimībām un kaitēkļiem, kā arī uzlabo augsnes struktūru.

AgroPols

x

Paroles atgadināšana