Laidiens no arhīva:

Ražība

Pārmaiņas un jaunumi Vecaucē

Zinta Gaile, AgroPols
02.12.2003

Pievienotie dokumenti

1_vecauce.doc
1_vecauce.doc
Latvijas Lauksaimniecības universitātes mācību un pētījumu saimniecībai Vecauce (LLU MPS) 2003. gads saistās ar pārmaiņām, ko saimniecības dzīvē un ražošanā ienes jauns direktors.
Maijā aizsaulē aizgāja iepriekšējais LLU MPS Vecauce direktors Ludvigs Teteris. Pēc ilgstošām pārrunām ar kandidātiem un saskaņā ar LLU rektora profesora Pētera Bušmaņa rīkojumu par saimniecības direktoru tika iecelts lauksaimniecības ekonomikas bakalaurs, LLU 2003. gada absolvents Aivis Aizsilnieks.
A. Aizsilnieks no 1995. līdz 1999.gadam mācījies Valsts Priekuļu lauksaimniecības tehnikuma mehanizācijas nodaļā, bet pēc tam studējis LLU Ekonomikas fakultātē uzņēmējdarbības un vadības specialitātē. Būdams students, uzņēmies LLU Studentu pašpārvaldes vadītāja pienākumus. Līdztekus studijām arī visu laiku strādājis vecāku Ilzes un Aivara Aizsilnieku zemnieku saimniecībā Allažu pagasta Graudiņos (kopplatība 200 ha, 65 slaucamo govju ganāmpulks), kur gūta nopietna lauksaimnieciskās ražošanas pieredze. Jaunā direktora vadībā LLU MPS Vecauce vadība un pārvalde kļuvusi demokrātiskāka. Kopā ar speciālistiem tiek veidots Vecauces nākotnes redzējums, kā arī domāts par iespējām to īstenot. Mēs, vecaucnieki, nākotnē raugāmies cerīgi.
LLU MPS Vecauce darbība kopš 1998. gada notiek trijos, savstarpēji cieši saistītos galvenajos virzienos: lauksaimnieciskās produkcijas ražošana; LLU studentu apmācība, realizējot visu fakultāšu pirmo kursu studiju priekšmetu Praktiskā lauku saimniecība un mācību prakses turpmāko kursu studentiem; zinātniskie pētījumi augkopībā un lopkopībā.
Lauksaimnieciskās produkcijas ražošana
Vecauce ir daudznozaru lielsaimniecība, kurā saskaņā ar senām tradīcijām nodarbojas ar graudaugu un kartupeļu šķirnes sēklas ražošanu, augļkopību, kā arī piena un gaļas govkopību. Tiek apsaimniekoti 1837,12 ha zemes, tai skaitā - 1578,3 ha lauksaimniecībā izmantojamās zemes (LIZ). Augļkopībā 50 ha lielais augļu dārzs pakāpeniski tiek pārveidots atbilstoši mūsdienu prasībām, mainot šķirņu klāstu, kā arī ierīkojot intensīva tipa stādījumus. Gads saimniecībai bija ļoti ražīgs, taču visu izaugušo nebija iespējams novākt. Arī Zemgalē. Vecauces tīrumiem kaitēja vispirms sausums jūlijā un augusta pirmajā pusē, kas bija postošāks nekā pērn, bet pēc tam - ilgstošās lietavas (sk. 1. tabulu). Pateicoties veiksmīgai sadarbībai ar firmu Kesko Agro, pārdots pēdējos gados rekordliels ziemas kviešu sēklas daudzums - 449 t.
Tagad bieži jādzird, ka Zemgalē un Kurzemē lietavu radītie zaudējumi ir bijuši niecīgi, salīdzinot ar Vidzemi un it īpaši Latgali. Piekrist var vienīgi tam, ka mūsu zonā zaudējumi bija samērā mazāki, bet tomēr apjomīgi. Kā citādi lai nosauc ražas samazināšanos par 1,6 t ha-1 un pilnīgi visu atlikušo miežu sadīgšanu vārpās? Daļa auzu ražas 27. augusta vētrā vienkārši tika aizpūsta pa gaisu, arī sēklas auzu sējumi daudzviet sadīga vārpās, ko nebijām novērojuši vismaz pēdējos 20 gados.
Labi veicās ar kartupeļu un rupjās lopbarības ražošanu. Sēklas kartupeļu laukos ieguvām 23,4 t ha-1 lielu ražu. Ziemai ir sagatavots 800 t siena, 2470 t skābbarības no daudzgadīgajiem zālājiem un 3000 t kukurūzas skābbarības. Toties ziemas rapšu laukus pilnībā pārsējām ar kukurūzu. Pašlaik 2004. gada ražai iesēti 52 ha ziemas rapšu un 228 ha ziemas kviešu.
Ganāmpulkā ir 737 piena šķirņu liellopi, tai skaitā 325 slaucamās govis, galvenokārt Latvijas brūnās šķirnes. Šā gada laikā esam palielinājuši izslaukumu: kā liecina 7. novembra piena pārraudzības dati, bija izslaukts 5031 kg piena no govs ar 4,28% tauku saturu un 3,18% olbaltumvielas. Saimniecībā ir 96 gaļas šķirņu liellopi - Šarolē, Herefordas un Limuzīna šķirnes dzīvnieki. Paredzēts gaļas lopu ganāmpulku 2004. gadā paplašināt.
Studentu apmācība
Studentu apmācībā krasu pārmaiņu nav bijis. Studiju priekšmetu vada docents Dr. agr. Ivars Rūvalds, bet lektoru pienākumus izpilda gandrīz visi saimniecības speciālisti. Pērn studiju priekšmetu Praktiskā lauku saimniecība apguvuši 886 studenti, bet 2003. gadā līdz 1. novembrim - 696 studenti. Katra jaunā studiju gada studenti atzīst šo priekšmetu par vajadzīgu. Paši vērīgi sekojam viņu atsauksmēm. Šogad Jānis Kopmanis veica pētījumu "LLU visu fakultāšu studiju priekšmets Praktiskā lauku saimniecība vecāko kursu studentu vērtējumā". Tika aptaujāti 108 LLU pilna laika studiju 3. un 4. kursu studenti no dažādām fakultātēm. Iepriecināja fakts, ka, nonākot vecākajos kursos, studenti par šo priekšmetu saglabājuši labas atmiņas, pat pieaudzis pozitīvo vērtējumu īpatsvars, jo studentiem jau bijusi iespēja pārliecināties, ka Vecaucē gūtā pieredze noder tālākajā studiju procesā.
Jaunumi augkopības izmēģinājumu laukos
No šā gada uzsākta pāreja visu pētījumu izvietošanai trijos stacionāros izmēģinājumu laukos, kas kopumā aizņem 68,5 ha. Tostarp 15 ha ir sertificēts lauks pētījumiem bioloģiskās lauksaimniecības vajadzībām. Līdz šim izmēģinājumi tika izvietoti dažādos laukos atbilstoši augmaiņai. Bet šogad ar šķirņu salīdzināšanu un vērtēšanu bioloģiskās lauksaimniecības apstākļos uzsākti pētījumi bioloģiskajā izmēģinājumu laukā (2. tabula). Pirmais ražas gads šogad bija pētījumiem par aireņu un auzeņairenu ražas (gan zaļmasas un sausnas ražas, gan sēklu ražas) veidošanos, ganību zelmeņu produktivitāti, kā arī lucernas ražību atkarībā no šķirnes, zelmeņa sastāva (sēts tīrsējā vai maisījumā ar timotiņu) un pļaušanas režīma. Sākušies arī pētījumi kukurūzas mēslošanā. Protams, tika turpināti iepriekšējos gados uzsāktie pētījumi.
Nākamgad no 2. līdz 4. jūlijam atkal notiks tradicionālā lauksaimniecības izstāde Vecauce-2004. Tās devīze būs "Latvijas lauku dažādība".

AgroPols

x

Paroles atgadināšana