Laidiens no arhīva:

Ražība

Izvērtējam divu gadu darbu

Veneranda Stramkale, AgroPols
02.12.2003

Noslēgumam tuvojas otrais SIA Latgales lauksaimniecības zinātnes centrs (LLZC) darbības gads.
Zinātniskās darbības pamatā ir Latvijas Zinātnes padomes projekts, kuru vada Dr. hab. agr. Antons Ruža. Ir izveidojusies laba sadarbība LLZC projekta "Laukaugu audzēšanas tehnoloģijas agrotehnisko paņēmienu pētījumi - ražas, tās kvalitātes un racionālas vadības modeļa izstrāde Austrumlatvijas agroklimatiskajiem apstākļiem" īstenošanā. Šajā nolūkā veikti plaši lauka izmēģinājumi, pētot jaunāko graudaugu kultūru - ziemas kviešu, rudzu, tritikāles, miežu, vasaras kviešu, auzu šķirņu īpašības un to audzēšanas tehnoloģijas, lietojot jaunākos herbicīdus, retardantus, fungicīdus, kā arī mēslojumu.
Ar katru gadu arī Latgalē palielinās rapšu sējumu platības. Lai varētu sniegt nepieciešamo informāciju zemniekiem, LLZC vairākos izmēģinājumos tiek pētīta rapšu audzēšanas tehnoloģija.
Īpaša vērība veltīta ZM apstiprinātajai programmai par linu ģenētisko resursu izpēti un saglabāšanu, kur ietvertas Latvijā izveidotās šķirnes un hibrīdi. Programmas ietvaros LLZC veic garšķiedras linu šķirņu "Vega 2" un "E-68" izlases sēklas audzēšanu. Sadarbībā ar VAAD tiek veikta saimniecisko īpašību novērtēšana četrām garšķiedras un divām eļļas linu šķirnēm.
LLZC izmēģinājumos sākusies arī daudzgadīgo zālāju izpēte dažādiem izmantošanas veidiem.
Sadarbība ar zinātniekiem
LLZC veic plašu sadarbību ar Latvijas un citu valstu zinātniekiem. Izveidots Latgales lauksaimniecības atbalsta projekts, kurā piedalās a/s Rēzeknes dzirnavnieks kā pārtikas graudu iepircējs, LLZC kā zinātniskais konsultants un padomdevējs zemniekiem, kā sadarbības partneri - somu un zviedru firmas Kemira Grow How, BASF, selekcijas un sēklkopības firma Swalöf Weibull AB. Sadarbības projektā piedalās vairāk nekā 150 pārtikas graudu ražotāju saimniecību no Alūksnes, Gulbenes, Madonas, Jēkabpils, Balvu, Rēzeknes, Ludzas, Preiļu u.c. rajoniem.
Jau gandrīz par tradīciju kļuvusi zemnieku apmācības un informācijas prakse: ziemā - pārtikas graudu audzētāju konference Rēzeknē, vasarā - plaša Lauku diena LLZC izmēģinājumos. Šovasar šīs Lauku dienas dalībnieku skaits pārsniedza divus simtus. Tajā tika izstādīta arī jaunākā lauksaimniecības tehnika. Lauku dienā aktīvi piedalījās ārvalstu speciālisti. Plaša informācija par iespaidiem sniegta žurnālā SW Dialog. LLZC piedalās arī Austrumlatvijas rajonos notiekošajās lauku dienās.
Sadarbībā ar firmu Kemira Grow How un Somijas speciālistiem tiek noteikta ar fosforu apstrādāto sēklu efektivitāte vasaras rapšiem, vasaras miežiem un kviešiem. Tā ir jaunākā tehnoloģija. Apstrādājot sēklas ar viegli šķīstošu fosforu, paaugstinās fosfora izmantošanas koeficients, tiek veicināta augu attīstība augšanas sākumā, iegūta lielāka raža un augstāka kvalitāte.
Atbalsts linkopjiem
Noslēgts sadarbības līgums ar SIA Latgales lini, kas sadarbojas ar Beļģijas uzņēmējiem. Šajā sadarbības projektā LLZC ir zinātniskais konsultants. Zinātnisko projektu realizācijā iesaistās studenti no Rēzeknes augstskolas, LU Bioloģijas fakultātes, kuri turpina pētniecības darbu laboratorijās un izstrādā bakalaura un maģistra darbus. Kopīgi gatavojam publikācijas starptautiskajām konferencēm.
Sekmīgi risinās starptautiskā sadarbība. Jūnija beigās piedalījāmies starptautiskajā konferencē Poznaņā (Polijā) - Dabīgo šķiedru zinātniskās pētniecības institūtā, kas ir FAO Eiropas kooperatīvās programmas koordinācijas centrs. Informējām par liniem, to ģenētiskajiem resursiem Latvijā, par izpēti un saglabāšanu. Veiksmīga sadarbība izveidojusies ar Lietuvas Upītes izmēģinājumu staciju, Baltkrievijas un Krievijas Linu zinātniskās pētniecības institūtiem, Vācijas firmu DSV.
Jūlija beigās LLZC piedalījās mācību braucienā uz Franciju, lai iepazītos ar linu audzēšanas, novākšanas tehnoloģijām un pārstrādi. Ar iegūto informāciju tika iepazīstināti linu audzētāji lauku dienā Rēzeknes rajona SIA Kruķi.
Vienots informācijas centrs
Rēzeknes rajona padomē kopīgi ar LLZC tika izveidots Latgales lauksaimniecības uzņēmējdarbības un informācijas centrs, ar kura atbalstu Austrumlatvijas reģionā rīko konferences, seminārus, lauka dienas un citus pasākumus lauku uzņēmējiem. Šā centra uzdevums - veicināt zinātnes pētījumu rezultātu popularizēšanu un ieviešanu ražošanā. Aizvadītais gads bija darbīgs un radošs.
Par sapratni un palīdzību gribam visiem, ar ko sadarbojamies, izteikt lielu pateicību. Īpašu paldies - ZM un LAD speciālistiem, kas veicina mūsu darbību un palīdz ieviest progresīvākos saimniekošanas paņēmienus zemnieku saimniecībās.

AgroPols

x

Paroles atgadināšana