Laidiens no arhīva:

Ražība

Lai Ziemassvētki kā medus uz rupjmaizes šķēles

Sanita Zute, AgroPols
08.12.2003

Perspektīvais selekcijas darbs
Jau ceturto gadu graudaugu selekcijas darbs notiek saskaņā ar kompleksā zinātniskā projekta "Latvijas agrometeoroloģiskajiem apstākļiem un saimnieciskajām prasībām atbilstošu laukaugu šķirņu veidošana un to uzturošā selekcija" nostādnēm.
Tradicionāli nodarbojamies ar ziemas un vasaras kviešu, miežu un auzu selekciju. Kopējais darba apjoms selekcijas nodaļā ietver arī šķirņu katalogā minēto Stendē izveidoto 11 graudaugu šķirņu un četru pārbaudē esošo jauno šķirņu uzturošo selekciju, 10 perspektīvo līniju sagatavošanu AVS testa pārbaudei un ap 3200 graudaugu šķirņu un līniju saglabāšanu un pārbaudi Augu ģenētisko resursu programmai.
Valsts pārbaudi pēc AVS testa un saimniecisko īpašību izvērtēšanas šajā gadā veicām četrām perspektīvām graudaugu šķirnēm: divām ziemas kviešu, vienai vasaras miežu un vienai auzu šķirnei.
Eiropas Savienības noteikumi jaunas šķirnes reģistrēšanai augu šķirņu katalogā ir ļoti stingri. Stendē Jura Brieža vadībā trešo gadu veic perspektīvo graudaugu līniju salīdzināšanu ar UPOV noteiktajām etalonšķirnēm, rūpīgi novērtējot un izpētot līnijas.
Valsts Stendes selekcijas stacijas selekcionāri vairākus gadus arī piedalās Zemkopības ministrijas atbalstītās valsts programmas īstenošanā par augu ģenētisko resursu izpēti un saglabāšanu Latvijā. Bioloģiskās daudzveidības saglabāšana ir viena no aktuālākajām problēmām pasaulē. Augu ģenētisko resursu saglabāšanas programma ir minēta arī kā viena no ES 6. Ietvara programmas prioritātēm, kas cieši saistīta ar pārtikas kvalitātes uzlabošanu un ilgspējīgas, vidi saudzējošas lauksaimniecības ieviešanu.
Priecājamies par kolēģu panākumiem
Selekcijas darbā liela nozīme ir selekcionāru personīgajai pieredzei. Ļoti bagāta un ilggadēja tā ir Mārai Gruntiņai un Vijai Strazdiņai. Šogad miežu selekcijas darba vadību uzņēmusies Mg. lauks. Māra Bleidere, vasaras kviešu selekcijas darbu sācis agronoms Andris Balandins, bet Stendes jaunos selekcionārus uzraudzīt un konsultēt ir apņēmusies ilggadēja miežu un kviešu selekcionāre prof. Dr. biol. Ina Belicka.
M. Bleidere šogad veiksmīgi aizstāvēja maģistra grādu LLU. Savā zinātniskajā darbā viņa pētījusi vasaras kviešu šķirņu un līniju kvantitatīvo pazīmju savstarpējās attiecības, un priecājamies, ka tas novērtēts konkursā Sējējs - 2003, piešķirot veicināšanas balvu.
Savukārt stacijas zinātniskā bibliotēka šajā gadā sagatavojusi trešo grāmatu no sērijas "Vārpu vainaga zīmē". Tajā apkopota informācija par 24 bijušajiem Valsts Stendes selekcijas stacijas zinātniekiem un saimnieciskajiem darbiniekiem. Grāmatas atvēršanas svētkos īpaši pieminējām Ēvaldu Metuzālu un citus zinātniekus, kuru darbs bijis saistīts ar agrotehniskajiem pētījumiem, priecājamies savā vidū redzēt astoņdesmitgadniekus Dr. agr. Ēvaldu Krēsliņu un Visvaldi Steimāru. Nākamais gads būs izcilā auzu selekcionāra Nikolaja Konrāda gads un arī kārtējās, jau ceturtās, Jāņa Lielmaņa balvas gads, kad aicināsim visus amata brāļus satikties Stendē.
Pētījumi jaunu šķirņu labā
Selekcionāru darbs nav iedomājams bez tā turpinājuma tehnoloģiskajos pētījumos, izstrādājot stacijā izveidoto šķirņu audzēšanas tehnoloģiju. Trešo gadu piedalāmies divu valsts finansētu kompleksu pētījumu projektu izstrādē. Projektā "Laukaugu ražas un to kvalitātes mērķtiecīgas vadības modeļa izstrāde Latvijas agroklimatiskajiem apstākļiem" (atb. izpildītājs Mg.lauks. Miervaldis Krotovs) galvenokārt tiek pētītas graudaugu audzēšanas likumsakarības dažādu pārtikas produktu ražošanai Kurzemes agroklimatiskajos apstākļos. Projekta "Augsnes apstrādes, nezāļu apkarošanas un augu maiņas teorētiskās bāzes pilnveidošana" (atb. izpildītāja Mg. lauks. Solveiga Maļecka) ietvaros tika noskaidrotas meteoroloģisko apstākļu, audzēšanas tehnoloģijas un samazinātu herbicīda devu ietekme uz vasaras miežu sējumu nezāļainību. Pētījumu rezultāti publicēti Rēzeknes augstskolas organizētās IV starptautiskās zinātniski praktiskās konferences materiālos (2003. g.) un rakstu krājumā Agronomijas Vēstis 2003.
Agrotehnisko pētījumu grupā tiek realizēti arī LLKC un dažādu firmu pasūtītie pētījumi un demonstrējumi laukaugu šķirņu salīdzināšanā, audzēšanas tehnoloģiju izstrādē, slimību un kaitēkļu ierobežošanā.
Mg. biol. Zandas Opmanes vadībā notiek pesticīdu efektivitātes pētījumi, lai dotu novērtējumu jaunajiem augu aizsardzības produktiem. Šogad Stendē savu produktu pārbaudi veica firmas Bayer CropScience, Kemira un ZemNor, kurām pateicamies par uzticību, kā arī atsaucību Lauku dienu organizētajos semināros.
Jauns pētījumu virziens Stendē ir bioloģiskā lauksaimniecība. Svarīgs nosacījums sekmīgai saimniekošanai ir atrast atsaucīgus, sertificētus bioloģiskās produkcijas pārstrādātājus.
Paldies mūsu sēklaudzētājiem
Lauksaimnieki Stendes vārdu tradicionāli saista ar sēklkopības darbu. Arī mēs paši to uzskatām par nozari, kas vispraktiskāk var palīdzēt Latvijas zemniekiem iegādāties sēklas.
Šis bija noslēguma gads pirms trim gadiem uzsāktajam valsts investīciju projektam "Modernas laukaugu bāzes sēklas ražošanas centra izveide konkurētspējīgas produkcijas ražošanai". Šogad lielākā vērība veltīta kartupeļu sēklkopībai. Direktora p. i. Imanta Zamberga uzraudzībā nodošanai ekspluatācijā tiek gatavots moderns kartupeļu pagrabs ar automātisko klimata kontroli (ventilācijas sistēma Omnivent) un ietilpību 500 t.
Gada noslēgums ir īstais brīdis, kad pateikt paldies tiem daudzajiem sēklaudzētājiem, kas ir izvēlējušies Stendes šķirnes un piedāvā tās iegādāties arī citiem zemniekiem. Tomēr to nav tik viegli izdarīt: jūsu ir daudz! Īpaši priecājamies par tiem, kas sadarbojas ar mums jau vairākus gadus un šajā laikā spējuši izveidot spēcīgas un stabilas sēklaudzēšanas saimniecības.

AgroPols

x

Paroles atgadināšana