Laidiens no arhīva:

Ražība

Dārzeņu sēklaudzēšana un tirdzniecība SIA Kurzemes sēklas

Māris Grīnvalds, AgroPols
08.12.2003

SIA Kurzemes sēklas Latvijas dārzeņu un puķu audzētāji pazīst jau 11 gadus. Kas tiek darīts un par ko domāts, lai izvērstu turpmāko darbu?
Firmas galvenā mītne ir atrodas Kurzemē - Talsos. Darbības pamatvirzieni - dārzeņu, puķu sēklu un stādāmā materiāla, lopbarības sakņaugu, apstādījuma zālienu un zālāju sēklu sagāde, fasēšana un tirdzniecība. Tāpat arī augu mēslošanas līdzekļu, dažādu substrātu, dārza inventāra un augu aizsardzības līdzekļu pārdošana. Plašs mūsu darba lauks ir arī interesentu apmācības un konsultatīvais darbs semināru, lekciju, publikāciju, lauka dienu, pieredzes braucienu uz ārzemēm veidā, kā arī vietējo selekcionāru atbalsts.
Klientu apkalpošanai ir divas vairumtirdzniecības bāzes - Talsos un Rīgā, 14 pastāvīgo veikalu, gandrīz 200 individuālo sēklu izplatītāju.
Jau septiņus gadus ierīkojam dārzeņu un puķu kultūru demonstrējumu laukus Talsos un Pūrē viena hektāra platībā, kur ir arī divas siltumnīcas. Šos demonstrējuma laukus katru gadu augusta otrajā piektdienā apmeklē prāvs interesentu pulks. Firmā strādā 70 darbinieku. Tai ir auglīga sadarbība ar vairāk nekā 20 dažādām ārzemju kompānijām.
Pieprasījums un piedāvājums
Kurzemes sēklas saviem klientiem piedāvā ļoti plašu atklātā lauka dārzeņu, puķu sēklu un stādāmā materiāla, kā arī apstādījuma zālienu sēklu izvēli. Sēklas galvenokārt saņemam no vadošajām Eiropas sēklu firmām, piemēram, Bejo Zaden, Hem Zaden, Kapiteyn, DLF Trifolium.
Vietējo selekcijas šķirņu sēklu izejmateriālu, protams, izaudzē Latvijā. Te var minēt salātus "Rīga", tomātus "Jūrmala", "Kondīne uzlabotā", galda kāļus "Dzeltenie ābolu vietējie", rutkus "Ziemas melnie apaļie", sīpolus "Kapiņa", ziemas ķiplokus "Ķente" u. c.
Firma aktīvi sadarbojas ar puķuzirņu selekcionāriem Valdi Dubovski un Mārtiņu Maltenieku, gladiolu un bārdaino īrisu selekcionāru Laimoni Zaķi, dārzeņu selekcionāru un garšaugu speciālistu Jāni Antropu, tulpju stādāmā materiāla pavairotāju Pēteri Pikšu Mārupes pagasta z/s Purkalni, dāliju stādāmā materiāla pavairotāju z/s Žvīgursala.
Katra jauna dārzeņu šķirne vai puķu kultūra, pirms tās sēklas piedāvā tirdzniecībā, divus gadus tiek pārbaudīta Latvijas apstākļos. Izvērtēšanā piedalās ne tikai firmas speciālisti, bet arī vadošās dārzeņaudzētāju saimniecības dažādos Latvijas reģionos.
Sēklas profesionāliem dārzeņu audzētājiem tiek piedāvātas oriģinālfasējumā, bet amatieru vajadzībām tās iepako mitrumnecaurlaidīgā, ilgstoši dīdzību saglabājošā fasējumā.
Aizvien vairāk patērētājs veikalos pieprasa un izvēlas Latvijā izaudzēto dārzeņu produkciju. Tieši tādēļ pēdējos gados mūsu valstī ir paplašinājušās atklātā lauka dārzeņu platības. Mūsu profesionālie dārzeņaudzētāji ir Dzintars Mackevičs un Aldis Auza Bauskas rajona Svitenes pagasta z/s Kaži, Kaspars un Kristīne Brunovski Salaspils pagasta z/s Ezerkauliņi, Ivars un Aivars Pundiņi Ķekavas pagasta z/s Velnapurvs, Kārlis Strazdiņš Ogres rajona Madlienas pagasta z/s Galiņi, Normunds Dimdiņš Gulbenes rajona Lizuma pagasta z/s Dimdiņi u. c. Viņi strādā pēc modernākajām, ražīgākajām tehnoloģijām, sadarbojas ar mazākajiem audzētājiem, savā ziņā izejot kooperācijas skolu, ir iemācījušies iegūt ļoti augstas ražas un vienlaikus augstvērtīgu produkciju, kas daļēji ir mūsu piedāvāto sēklu un tehnoloģiju nopelns.
Jauni dārzeņi un jaunas iespējas
Arvien biežāk tirdzniecībā parādās vēl nesen mazpazīstami, bet tagad jau Latvijā iecienīti dārzeņi, piemēram, Ķīnas kāposti, puravi, Daikona redīsi, brokoļi, rožkāposti, galda turnepši u. c. Mēs šobrīd spējam piedāvāt sēklas, kuru augi dos produkciju dažādos agrīnuma periodos, lai tā būtu piemērota šauram, speciālam izmantošanas veidam. It īpaši tas attiecas uz tādām dārzeņu kultūrām kā burkāni un galviņkāposti.
Audzētāji ir sapratuši, ka augstvērtīgu produkciju var iegūt galvenokārt no hibrīdām šķirnēm. Tādēļ pieprasījums pēc tām ir jūtami palielinājies.
Pagājušā sezonā burkāniem pieprasītākās bijušas Mukum F1, Napoli F1, "Parmex" (apaļie), Napa F1, Narbonne F1, "Nante-5", "Samson", Bradford F1 sēklas; galviņkāpostiem - Parel F1, Surprise F1, Eton F1, Hurricane F1, Cambria F1, Cecile F1, Krautkaiser F1, Masada F1, Lennox F1, Amtrak F1 sēklas; lauka gurķiem - Adam F1, kuru raksturo agrīnums un augsta ražība. Ļoti pieprasīta ir speciālā loku sīpolu šķirne "Parade".
Šāgada pavasarī nācās izjust klientu lielu neapmierinātību, jo maijā tirdzniecībā pietrūka sīksīpolu, kuru pārpilnība iepriekšējos gados jau bija pierasta. Tas izskaidrojams ar neražu un samazinātām sējumu platībām šīs produkcijas audzētājzemēs Nīderlandē un Vācijā. Līdzīga situācija var rasties arī nākamgad. Mēs zinām, ka Rietumeiropā bija sausums un ievērojami turpināja sašaurināties sīksīpolu audzēšanas platības, jo lielākajā Eiropas daļā vairums sīpolaudzētāju gala produkciju iegūst tieši no sēklām sētajos laukos.
Arī mums Latvijā vajadzētu pārdomāt, vai šī pieeja nebūtu lietderīga. It sevišķi reģionos, kur sīpolus var iesēt aprīļa pēdējā dekādē. Tikai ar piebildi: ja vien būs pietiekams sortiments herbicīdu, lai iznīcinātu nezāles.
Mazliet reklāmas
Ceļoties ļaužu labklājībai, aizvien vairāk cilvēku atļaujas ierīkot kārtīgus pagalmus ar košām puķu dobēm. Arī Kurzemes sēklas tirdzniecībā piedāvā dažādiem nolūkiem un vietām piemērotus zālienu sēklu maisījumus un krāšņi ziedošu puķu sēklas, kā arī stādus dobēm un balkonu kastēm. Iespējams iegādāties kūdras substrātus, mulčējamos materiālus un augu mēslošanas līdzekļus, kas piemēroti dažādiem izmantošanas veidiem un atsevišķām kultūru grupām.
Lai ļoti plašajā sortimentā, ko piedāvā daudzās sēklu firmas un tirgotāji, neapmaldītos 2004. gadā, iesakām sekot līdzi publikācijām specializētajos un lauksaimniecības izdevumos. Un galvenais - sēklas iegādāties tikai firmu sēklu veikalos, izmantojot informāciju, ko sniedzam semināros un izdotajos sēklu katalogos.

AgroPols

x

Paroles atgadināšana