Laidiens no arhīva:

Ražība

LAB valdes sēde

Austra Silmale, AgroPols
08.12.2003

Latvijas Agronomu biedrības (LAB) valdes šāgada pēdējā sēdē 12. novembrī piedalījās valdes locekļi Jānis Auseklis, Ilmārs Bents, Ritvars Heniņš, Agita Pāvule, Māra Sekāne, Andris Siliņš, Valdis Klāsens, Māris Grīmvalds un žurnāla Zeme un Tauta redaktors Artūrs Priedītis.

Konference Helsinkos
Pirmais sēdes darba kārtības punkts – informācija par Baltijas jūras valstu agronomu konferenci Helsinkos 24.–26. septembrī. J. Auseklis atgādina, ka līdzīga konference pirms trim gadiem notikusi Latvijā, Vecaucē. Šogad LAB ārzemju nodaļas vadītājs Visvaldis Dzenis piesolījis personīgo prēmiju tam Latvijas agronomam, kurš uzrakstīs, viņaprāt, visveiksmīgāko ziņojumu konferencei.
LAB valde un V. Dzenis saņēma trīs – Andreja Lucāna, Aigara Oļukalna un Kārļa Ķergalvja – ziņojumus. Iesūtītos materiālus izmantoja LAB delegātu kopīgā ziņojuma sagatavošanai. Atsauksmju par labāko referātu un prēmiju no V. Dzeņa vēl nav.
LAB Helsinkos pārstāvēja Agronomu biedrības viceprezidenti Dzidra Kreišmane un Ritvars Heniņš. Viņš informēja valdi, ka uz konferenci Helsinkos no Latvijas bija ieradušies divi, no Igaunijas - viens, no Lietuvas - trīs delegāti. Konferences teorētiskā daļa ilgusi vienu dienu, bijusi labi organizēta, konstruktīva un konkrēta. Priekšlasījumi bijuši par problēmām, kas sagaida lauksaimniecību pēc iestāšanās Eiropas Savienībā. Igauņi bijuši diezgan pesimistiski noskaņoti, lietuvieši - optimistiskāki. Kopumā konferencē valdījis vienots uzskats: Eiropas Savienība veicinās lauku attīstību, bet jāņem vērā, ka būs jāgatavo ļoti daudz dažādu dokumentu.
Somi informējuši konferences dalībniekus par savu – Somijas agronomu savienību. Tā galvenokārt darbojoties kā arodbiedrība – palīdzot agronomiem sameklēt darbu, kārtot juridiskus jautājumus u. c. Strādājot daļēji arī kā biznesa struktūra. Savienībai piederot liels nekustamais īpašums, un arī maksājamās biedru naudas esot solīdas.
Otrajā dienā konferences dalībnieki iepazinušies ar Helsinku Lauksaimniecības universitātes Lauksaimniecības fakultāti, kurā sagatavo ļoti plaša profila speciālistus. No tiem aptuveni 20% agronomu. Fakultātē mācās arī mežsaimnieki, pārtikas tehnologi, mājturības u. c. speciālisti.
Delegāti viesojušies lauku saimniecībās, kurās līdztekus lauksaimniecībai attīsta arī tūrisma biznesu.

Gadskārtējo balvu piešķiršana
Otrais valdes sēdes darba kārtības punkts – gadskārtējo balvu piešķiršana. Valde vienbalsīgi nolēma Ernesta Sovera balvu par aktīvu agronomisko zināšanu popularizēšanu 2003. gadā piešķirt Mārītei Gailītei, kura daudz, labi un izsmeļoši raksta par dārzeņkopību.
Balvas Auseklītis piešķiršanai valde pilnvaroja biedrības LLU studentu nodaļu.
M. Grīnvalds informēja par konkursa Veiksmīgākais jaunais zemnieks – agronoms, ko LAB organizēja kopā ar Jauno Zemnieku klubu, rezultātiem. Konkursa vērtēšanas komisija ieteica par konkursa uzvarētājiem atzīt trīs agronomus: Oskaru Balodi no zemnieku saimniecības Azaids Zaļenieku pagastā, Agitu Lipšāni no zemnieku saimniecības Uzkalniņi Vircavas pagastā un Ritvaru Jēkabsonu no Cenu pagasta Mežnorām. Valde komisijas ieteikumu atbalstīja. M. Grīnvalds informēja, ka uzvarētājus paredzēts sveikt Sējēja konkursa laureātu godināšanas reizē. Uzvarētāju apbalvošanai atrasti sponsori – firmas Latraps , Latfora u. c. A. Siliņš un V. Klāsens ierosināja konkursa uzvarētājus aicināt uz Jelgavu, LLU konferenci.

Īpašuma apsaimniekošana
Trešais sēdes darba kārtības jautājumus bija par LAB zemes īpašuma apsaimniekošanu Burtniekos.
J. Auseklis informēja, ka par Burtnieku parka apsaimniekošanu noslēgts līgums ar Burtnieku pagasta padomes priekšsēdētāju Uldi Mārtiņsonu. Ar SIA Burtnieku Zirgaudzētava vadītāju Jāni Jurašu noslēgti divi līgumi: viens par tās zemes apsaimniekošanu, kas jau ierakstīta zemesgrāmatā kā LAB īpašums, otrs – arī par zemes apsaimniekošanu, kuras nostiprināšana zemesgrāmatā vēl jāveic.

Vēl LAB valdes sēdē lēma arī par žurnāla Zeme un Tauta kārtējā numura izdošanu. J. Auseklis un A. Priedītis iepazīstināja ar jau saņemtajiem un vēl gaidāmajiem rakstiem. Rakstu klāsts ir bagātīgs. Jāpanāk, lai autori solītos rakstus iesniegtu laikus.
J. Auseklis un V. Klāsens ierosināja žurnālā stāstīt par LAB un Sējēja balvu saņēmējiem.

AgroPols

x

Paroles atgadināšana