Laidiens no arhīva:

Ražība

Šķirnes dzīvnieku audzētāju savienība 2003. gadā

Rihards Stumburs, AgroPols
11.12.2003

Latvijas Šķirnes dzīvnieku audzētāju savienības speciālisti šogad vērtējuši labākās saimniecības govkopībā. Ministru kabineta (MK) noteikumi jau iepriekš ļāva piešķirt šķirnes dzīvnieku audzēšanas saimniecības statusu 24 saimniecībām. Šogad tām piebiedrojās vēl divas: z/s Rudeņi Jelgavas rajona Elejas pagastā (īpašnieks P. Kņope) un z/s Liberi Rīgas rajona Babītes pagastā (īpašnieks G. Resnais). Tagad šķirnes saimniecības ir 11 rajonos.
Šķirnes saimniecību šajā nozarē būtu ievērojami vairāk, ja tām tiktu sniegts valsts atbalsts. Govkopība ir vienīgā nozare, kur šķirnes saimniecības šādu atbalstu nesaņem. Radušās problēmas zemnieks pats saviem spēkiem un finansēm ne vienmēr var atrisināt.
Grūsnu telīšu iekšējā tirgū nepietiek, it īpaši pavasarī. Toties šķirnes dzīvnieku īpašnieki tos vietējā tirgū piedāvāt nevar. Izrādās, izmeklējot seroloģiski, dzīvnieki bieži vien uzrāda seropozitīvus rezultātus uz infekciozo rinotraheītu un virusālo diareju, kas ir tā dēvētās ekonomiska rakstura slimības. Lai gan paši dzīvnieki parasti ir klīniski veseli, tomēr pircējs tos iegādāties nevēlas. Secinājums: ģenētiski augstvērtīgus vaislas dzīvniekus nereti izkauj drīz pēc piedzimšanas, turpretī tirgū samazinās dzīvnieku skaits, bet to pārdošanas cena - pieaug.
Lai šo problēmu atrisinātu, būtu jāsāk strādāt vismaz ar šķirnes saimniecībām, to dzīvniekus regulāri izmeklējot uz virusālo diareju, vīrusu nēsātājus izdalot un likvidējot. Turklāt šādu dzīvnieku skaits ir neliels, pēc laboratorisko analīžu rezultātiem, - aptuveni 0,5%.
Pērn no izmeklēto dzīvnieku skaita 22,4% gadījumu izdalīti ar infekciozo rinotraheītu pozitīvi dzīvnieki. Ja saimniecībā tādi ir, būtu jāveic regulāras to vakcinācijas ar marķētu, dzīvo vakcīnu, kuru var iegādāties a/s Latzoovetapgāds. Dzīvniekus regulāri vakcinējot, saimniecības no šīs kaites varētu atbrīvoties piecos sešos gados. Holandē, kur to dara pastāvīgi, 70% govju ganāmpulku ir brīvi no šīs slimības.
Latvijā būtu jāizveido šo slimību apkarošanas programma. Pašlaik izstrādāti tikai ieteikumi šo slimību gadījumiem. Bet pēc infekciozā rinotraheīta vakcinācijas shēmas ir vajadzīgs valsts atbalsts - aptuveni Ls 75 tūkst.

AgroPols

x

Paroles atgadināšana