Raksti

Latvijas konkurētspējas ziņojums 2015. Depopulācijas izaicinājumi un reģionu attīstība

Kārlis Krēsliņš, Andris Miglavs, Uldis Spuriņš , AgroPols
21.10.2015

Šeit pievienots pilnais teksts ir daļa no 2015.gadā domnīcas CERTUS sagatavotā pirmā konkurētspējas ziņojuma: reģionālās attīstības tēmu


Pievienotie dokumenti

Ziņojums

Saite

ej.uz/szdt

Šeit pievienots pilnais teksts ir daļa no 2015.gadā domnīcas CERTUS sagatavotā pirmā konkurētspējas ziņojuma par Depopulācijas izaicinājumiem un reģionu attīstību. 

Depopulācija ir Latvijas galvenā problēma un izaicinājums. Turklāt depopulācijas problēmas visvairāk skar tieši Latvijas reģionu nākotni. Tikai pēdējo desmit gadu laikā (2004.-2014. g.) Latvijas iedzīvotāju skaits ir samazinājies par 12 procentiem. Nākotnes prognozes nav iepriecinošas. Tiek lēsts, ka līdz 2025. gadam iedzīvotāju skaits samazināsies vēl par 12 procentiem un sasniegs 1,75 miljonus. Būtiski mainīsies arī iedzīvotāju struktūra. Pensijas vecuma (>65 gadi) iedzīvotāju skaits palielināsies par 4 procentiem, bet darbspējas vecuma iedzīvotāju skaits samazināsies par 16 procentiem. Šīs pārmaiņas būtiski palielinās pensionāru uzturēšanas slogu strādājošajiem. 

Kā rīkoties? 

Viens no risinājumiem ir industriālo zonu attīstība ar kompleksu sabiedrības atbalsta mehānismu palīdzību. Par to detalizēti stāstīts rekomendācijās.

 Tostarp arī par Iedzīvotāju ienākuma nodokļa daļēju piesaisti darba vietai un Ātrās reaģēšanas fonda izveides mērķtiecību 

AgroPols

x

Paroles atgadināšana