Briseles koridoros lemj par mums

ES likumdevēji noraida krāsu sistēmas marķējumu pārtikai

Agnese Krieviņa, AgroPols
19.03.2010

Eiropas Parlamenta pārstāvji noraidījuši aicinājumu ieviest ES līmeņa obligāto luksafora gaismas tipa marķējumu pārtikai, tādējādi lielā mērā sarūgtinot Eiropas patērētāju un veselības grupas.

Balsojot par Eiropas Komisija priekšlikumu apvienot pašreizējās ES likumdošanas normas par pārtikas marķējumu un uzturvērtību vienā regulā, Parlamenta pārstāvji uzskatījuši, ka galvenā informācijā par uzturvērtību (enerģētiskā vērtība, tauki, ogļhidrāti, cukura un sāls daudzums) ir jāuzrāda marķējumā, kas atrodas produkta priekšpusē. Obligātajā sarakstā iekļautas arī olbaltumvielas, šķiedrvielas un trans-tauki („sliktie” tauki). Tāpat Parlamenta locekļi papildu pievienojuši specifiskus noteikumus enerģētiskās vērtības norādīšanai, uzskatot, ka tā ir patērētājiem visnozīmīgākā informācija.

Šai regulai jānosaka tikai vispārējie principi uzturvērtības norādīšanai un tā nenosaka kādu konkrētu sistēmu, tādējādi ļaujot katrai dalībvalstij lemt par saviem konkrētākiem marķēšanas noteikumiem.

Viens no skaidrojumiem krāsu sistēmas nepiemērotībai ir tā pārlieku vienkāršotība, norādot, ka pie pašreizējā priekšlikuma cukuru nesaturošie atspirdzinošie dzērieni varētu iegūt zaļās gaismas marķējumu, savukārt dabīgā sula iegūtu sarkanās krāsas jeb brīdinājuma marķējumu, jo satur glikozi. Līdz ar to uzturvērtības saraksts vislabākā veidā nodrošina patērētājus ar nepieciešamo informāciju.

Taču krāsu sistēmas atbalstītāji solās turpināt vākt atbalstu tās ieviešanai, uzskatot, ka iedzīvotāji vēlas šāda veida informāciju, jo tā ļauj vieglāk izdarīt pārdomātus pirkumus, kā arī veselības speciālisti ir pārliecināti, ka tā ļautu labāk cīnīties pret aptaukošanos, sirds slimībām un diabētu.

Avots: EurActiv, 17.03.2010.

AgroPols

x

Paroles atgadināšana