Briseles koridoros lemj par mums

Lauksaimniecības un zivsaimniecības ministri Briselē diskutēs par ES lauksaimniecības stratēģiju pēc 2020. gada

Aija Zariņa, AgroPols
29.03.2010

29. martā Briselē notiks Eiropas Savienības (ES) Lauksaimniecības un zivsaimniecības ministru padomes sēde, kurā apspriedīs ES Kopējās lauksaimniecības politikas (KLP) vietu ES 2020 stratēģijā, labāku pārtikas apgādes ķēdes darbību Eiropā un tirgus pārvaldības pasākumus pēc 2013. gada. Sēdē piedalīsies arī latvijas zemkopības ministrs Jānis Dūklavs.

Spānijas prezidentūra savā izstrādātajā dokumentā „Lauksaimniecība un KLP ES 2020 stratēģijas kontekstā” norāda, ka ES 2020 stratēģijā būtu nepieciešams paredzēt arī nozīmīgu lomu lauksaimniecības un pārtikas ražošanas nozarēm. Dokumentā teikts, ka lauksaimniecība un pārtikas industrija un ražošana dod ievērojamu ieguldījumu ES ekonomiskajā izaugsmē un nodarbinātībā, jo pārtikas industriju var uzskatīt par vienu no galvenajiem ražošanas sektoriem Eiropā. Tāpat arī Komisijas komunikācijā ir definētas trīs “ES 2020” stratēģijas prioritātes: uz zināšanām un inovāciju balstītas ekonomikas izveide; zaļas, konkurētspējīgas ekonomikas attīstīšana; ekonomikas ar augstu nodarbinātības līmeni attīstīšana.

Latvija uzskata, ka KLP kā viena no nozīmīgākajām ES politikām var dot būtisku ieguldījumu arī ES 2020 stratēģijas mērķu sasniegšanā. Zemkopības ministrs sanāksmē uzsvērs, ka lauku teritoriju un lauksaimniecības kā fundamentālas tautsaimniecības nozares attīstības veicināšanai nepieciešams nodrošināt līdzvērtīgas konkurences nosacījumus visiem ES lauksaimniekiem.  Tāpat ES 2020 stratēģijā būtu jāakcentē mazāk attīstīto lauku teritoriju konkurētspējas sekmēšana un inovatīvu risinājumu pieeja lauksaimniecībā.

 „Kopējās lauksaimniecības politikai arī nākotnē ir jābūt kopējai un efektīvai Eiropas Savienības politikai ar pietiekošu un atbilstošu ES finansējumu. Šai politikai jābūt vērstai uz lauksaimniecības konkurētspējas stiprināšanu un palielināšanu, vienlaikus saudzējot vidi un bioloģisko daudzveidību,” norādīs J.Dūklavs.

Sanāksmē plānots pieņemt Prezidentūras izstrādāto secinājumu projektu ”Par labāku pārtikas apgādes ķēdes darbību Eiropā”. Komisijas paziņojumā ir ietvertas konkrētas rīcībpolitikas iniciatīvas Eiropas pārtikas apgādes ķēdē konstatēto darbības traucējumu novēršanai.  Secinājumu projektā uzsvērts, ka efektīvi funkcionējoša pārtikas apgādes ķēde ir pašu ražotāju, pārstrādātāju un patērētāju interesēs un ka godīga un ilgtspējīga pievienotās vērtības pārdale pārtikas apgādes ķēdes posmos palielinātu vispārējo efektivitātes, ilgtspējas un konkurences līmeni.

Latvija atbalsta Padomes piedāvātos pasākumus pārtikas apgādes ķēdes labākai funkcionēšanai un uzskata, ka jāizvairās no konservatīviem tirgu ierobežojošiem pasākumiem.

Savukārt Prezidentūras izstrādātajā dokumentā par tirgus pārvaldības pasākumiem pēc 2013. gada uzsvērtas aizvien pieaugošās problēmas pārtikas ražošanā, nestabilitāte pasaules tirgos un pieaugošās lauksaimniecības produktu cenu svārstības. Šajā dokumentā arī izvērtēts ES iekšējais tirgus un tā virzība uz lielāku atvērtību. Tāpat arī izvērtētas nopietnu sektoru krīžu sekas, Tirgu kopējās organizācijas (TKO) ietvaros pašlaik pieejamie tirgus pārvaldības instrumenti un papildu tirgus un krīžu pārvaldības instrumenti nākotnē.

Latvijā darbojas šādi TKO atbalsta mehānismi: intervence un eksporta kompensācijas, kā arī atbalsta augļu un dārzeņu ražotāju grupām īstenošana.

J.Dūklavs sanāksmē paudīs atbalstu Prezidentūras secinājumiem par nākotnes KLP tirgus pārvaldības pasākumiem pēc 2013. gada, kā arī norādīs, ka nepieciešams sekmēt savlaicīgu izpratni par atbilstošākajiem nākotnes tirgus pārvaldības instrumentiem.

AgroPols

x

Paroles atgadināšana