Briseles koridoros lemj par mums

Zemkopības ministrs Jānis Dūklavs Briselē: visiem ES lauksaimniekiem jānodrošina līdzvērtīgi konkurences nosacījumi

Ilze Vabole, AgroPols
31.03.2010

„Kopējās lauksaimniecības politikai arī nākotnē ir jābūt kopējai un efektīvai Eiropas Savienības politikai ar pietiekošu un atbilstošu finansējumu. Šai politikai jābūt vērstai uz lauksaimniecības konkurētspējas stiprināšanu un palielināšanu, vienlaikus saudzējot vidi un bioloģisko daudzveidību,” ES Lauksaimniecības un zivsaimniecības ministru padomes sēdē norādīja J. Dūklavs.


Zemkopības ministrs Briselē, piedaloties Eiropas Savienības (ES) Lauksaimniecības un zivsaimniecības ministru padomes sēdē 29. martā, pauda viedokli, ka Kopējā lauksaimniecības politika (KLP) kā viena no nozīmīgākajām ES politikām dos ieguldījumu arī „ES 2020” stratēģijas mērķu īstenošanā.

Kā informēja ZM Preses un sabiedrisko attiecību nodaļas vadītājas vietniece Solveiga Lazovska, Zemkopības ministrs savā uzrunā īpaši uzsvēris līdzvērtīgas konkurences nosacījumu nodrošināšanu visiem ES lauksaimniekiem jeb tiešo maksājumu sistēmas izlīdzināšanu, kā arī akcentējis mazāk attīstīto lauku teritoriju konkurētspējas sekmēšanu.

„ Kopējās lauksaimniecības politikai arī nākotnē ir jābūt kopējai un efektīvai Eiropas Savienības politikai ar pietiekošu un atbilstošu finansējumu. Šai politikai jābūt vērstai uz lauksaimniecības konkurētspējas stiprināšanu un palielināšanu, vienlaikus saudzējot vidi un bioloģisko daudzveidību,” sanāksmē norādīja J. Dūklavs.

ES Lauksaimniecības un zivsaimniecības ministru padomes sanāksmē notika viedokļu apmaiņa par Spānijas prezidentūras priekšlikumu „ES 2020” stratēģijā iedalīt nozīmīgu lomu lauksaimniecības un pārtikas ražošanas nozarēm, iekļaujot šajā dokumentā KLP. Spānijas prezidentūra savā izstrādātajā dokumentā „Lauksaimniecība un KLP ES 2020 stratēģijas kontekstā” norāda, ka lauksaimniecība un pārtikas industrija un ražošana dod ievērojamu ieguldījumu ES ekonomiskajā izaugsmē un nodarbinātībā. Bez tam pārtikas industriju var uzskatīt par vienu no galvenajiem ražošanas sektoriem Eiropā.

Sanāksmē apstiprināja arī Prezidentūras izstrādāto secinājumu projektu ”Par labāku pārtikas apgādes ķēdes darbību Eiropā”. J.Dūklavs pauda atbalstu piedāvātajiem pasākumiem pārtikas apgādes ķēdes labākai funkcionēšanai, vienlaikus norādot, ka jāizvairās no konservatīviem tirgu ierobežojošiem pasākumiem.

Tāpat arī zemkopības ministrs sanāksmē norādīja, ka Latvija atbalsta Prezidentūras secinājumus par nākotnes KLP tirgus pārvaldības pasākumiem pēc 2013. gada, kā arī uzsvēra, ka jāsekmē savlaicīga izpratne par atbilstošākajiem nākotnes tirgus pārvaldības instrumentiem.

AgroPols

x

Paroles atgadināšana