Briseles koridoros lemj par mums

Reģionu komiteja: Lauksaimnieku finansējumam jābūt taisnīgākam un jāatbilst vietējām vajadzībām

Aija Zariņa, AgroPols
11.06.2010

Reģionu komitejas RK)atzinumā, ko sagatavojis Overņas reģiona padomes priekšsēdētājs un bijušais Francijas lauksaimniecības ministrs René Souchon (FR/PSE), viņš norāda uz vairākām "sarkanajām līnijām", ko, pēc viņa domām, nedrīkst pārkāpt. "Pirmkārt, nav šaubu, ka KLP arī turpmāk saglabājama kā viena no ES politikas jomām. Reģionu komiteja noraidīs jebkādus mēģinājumus nodot lauksaimniecības izdevumus valstu kompetencē, kā to aicinājušas darīt dažas dalībvalstis. Otrkārt, par KLP mērķiem mums jātiek skaidrībā vēl pirms attiecīgā budžeta izstrādes, nevis jāsamierinās ar tādiem mērķiem, ko var sasniegt par pieejamo naudas daudzumu. Treškārt, nākotnē būs vajadzīga tāda KLP, kas ļaus labāk reaģēt uz modernās lauksaimniecības vajadzībām, - tāda, kas dos iespēju atalgot tos lauksaimniekus, kuri atbildīgi izturas pret vidi vai, piemēram, iegulda naudu bioloģiskajā ražošanā. Turklāt politika jāpielāgo katra atsevišķā reģiona vajadzībām, nevis jāizmanto šabloniska pieeja."


Lauksaimnieku finansējumam jābūt taisnīgākam un jāatbilst vietējām vajadzībām, Reģionu komiteja (RK) uzsvērusi savā pašiniciatīvas atzinumā, kuru tā pieņēma 9. jūnija plenārsesijā un kurā aplūkota kopējās lauksaimniecības politikas (KLP) nākotne.

Atzinums, ko sagatavojis Overņas reģiona padomes priekšsēdētājs un bijušais Francijas lauksaimniecības ministrs René Souchon (FR/PSE), ir RK atbilde uz ES lauksaimniecības komisāra Dačjana Čološa aicinājumu vietējiem un reģionālajiem dalībniekiem iesaistīties diskusijā par to, kāda nākotnē varētu būt šī ES politikas joma, ko mēdz uzskatīt par vienu no pretrunīgākajām un dārgākajām.

Lai uzklausītu Komitejas viedokli, komisārs D. Čološs otro reizi pēc kārtas apmeklēja RK plenārsesiju. Viņš izmantoja šo apmeklējumu, lai aicinātu RK izstrādāt vēl vienu atzinumu, šoreiz par to, kā nodrošināt lielāku atbalstu vietējai lauksaimniecības produktu tirdzniecībai (tā sauktajam īsajam ciklam) un stimulēt augsti kvalitatīvu lauksaimniecības produktu maza mēroga ražošanu.

Savā atzinumā R. Souchon norāda uz vairākām "sarkanajām līnijām", ko, pēc viņa domām, nedrīkst pārkāpt. "Pirmkārt, nav šaubu, ka KLP arī turpmāk saglabājama kā viena no ES politikas jomām. Reģionu komiteja noraidīs jebkādus mēģinājumus nodot lauksaimniecības izdevumus valstu kompetencē, kā to aicinājušas darīt dažas dalībvalstis. Otrkārt, par KLP mērķiem mums jātiek skaidrībā vēl pirms attiecīgā budžeta izstrādes, nevis jāsamierinās ar tādiem mērķiem, ko var sasniegt par pieejamo naudas daudzumu. Treškārt, nākotnē būs vajadzīga tāda KLP, kas ļaus labāk reaģēt uz modernās lauksaimniecības vajadzībām, - tāda, kas dos iespēju atalgot tos lauksaimniekus, kuri atbildīgi izturas pret vidi vai, piemēram, iegulda naudu bioloģiskajā ražošanā. Turklāt politika jāpielāgo katra atsevišķā reģiona vajadzībām, nevis jāizmanto šabloniska pieeja."

Atzinumā norādīts: lai gan ir jāpilnveido cenu stabilizēšanas un ražošanas pārvaldības instrumenti, nākotnē KLP būtu jāatsakās arī no tā saukto vēsturisko atsauces datu izmantošanas, kas paredz, ka kompensācijas ražotājiem aprēķina atkarībā no tā, kāds bijis viņu ražošanas apjoms pirms vairākiem gadiem. Šādas sistēmas dēļ maksājumi "veco" un "jauno" dalībvalstu zemniekiem ir ļoti atšķirīgi.

Arī lauku attīstības jomā R. Souchon aicina Eiropas Komisiju uzlabot KLP un kohēzijas politikas koordināciju. Viņa sākotnējo priekšlikumu - pasākumus, kas neattiecas uz lauksaimniecību, pārcelt no KLP otrā "pīlāra" uz kohēzijas politikas jomu - RK plenārsesija atzina par pārāk radikālu. Tomēr Komiteja bija vienisprātis, ka jāgūst pilnīga skaidrība par atbalstu tām darbībām laukos, kuras nav tieši saistītas ar lauksaimniecību, jo ir jāpanāk, ka lauku kopienas visā Eiropas Savienībā saņem vajadzīgo atbalstu.

Atbildot uz šo svarīgo aicinājumu, komisārs D. Čološs apliecināja Reģionu komitejai: "Kopā ar komisāru J. Hahn es centīšos likvidēt "pelēkās zonas", lai nodrošinātu labāku kohēzijas politikas un KLP koordināciju. Mūsu uzdevums ir uzlabot pilsētu un lauku rajonu attiecības un risināt sociālās un ekoloģiskās problēmas, ar kurām tie saskaras."

R. Souchon norāda: "Ir ļoti svarīgi, lai Reģionu komiteja - pašvaldību pārstāve ES līmenī - ieņemtu stingru nostāju saistībā ar šo Eiropai tik svarīgo jomu un tās nākotni, un šodien mēs to esam parādījuši, pieņemdami šo atzinumu. Mēs esam skaidri pauduši komisāram D. Čološam, ka vēlamies pašvaldībām daudz lielākas iespējas piedalīties KLP atbalsta sadalē, jo labāk nekā jebkurš cits zinām, kur nauda vajadzīga visvairāk. Mēs gribam arī taisnīgāku un elastīgāku politiku, kas turklāt veicinātu ilgtspējīgu ražošanu, vienlaikus saudzējot lauku dzīvesveidu un nodrošinot Eiropu ar pārtiku."

Vairāk informācijas intervijās ar Dačjanu Čološu un René Souchon RK tīmekļa vietnē - www.cor.europa.eu

Par Reģionu komiteju

Reģionu komiteja ir ES vietējo un reģionālo pārstāvju asambleja. Tās 344 locekļu, kuri pārstāv ES visas 27 dalībvalstis, uzdevums ir iesaistīt vietējās un reģionālās pašvaldības un kopienas ES lēmumu pieņemšanas procesā un informēt tās par ES politiku. Eiropas Komisijai, Eiropas Parlamentam un Padomei ir jākonsultējas ar RK par tām politikas jomām, kas skar reģionus un pilsētas. Komiteja var arī vērsties Eiropas Savienības Tiesā, ja ir pārkāptas tās tiesības vai ja tā uzskata, ka kādā ES tiesību aktā nav ievērots subsidiaritātes princips vai ignorētas reģionālo un vietējo pašvaldību pilnvaras.

Pēc Eiropas Savienības Reģionu komitejas informācijas

AgroPols

x

Paroles atgadināšana