Briseles koridoros lemj par mums

Šāgada ES Veterinārās nedēļas uzmanības centrā - izsekojamība visā pārtikas ķēdes garumā ceļā

AgroPols
11.06.2010

Pievienotie dokumenti

LV-C.mp4
LV-F.mp4

 Kopš deviņdesmitajiem gadiem, kad nozarei un patērētāju uzticībai nopietnus triecienus deva LSE ( liellopu spongiozā encefalopātija ) un citas dzīvnieku slimības, Eiropas Savienība ir spērusi lielu soli uz priekšu centienos uzlabot dzīvnieku veselību un pārtikas drošību. Šo centienu priekšplānā ir izsekojamība - iespēja izsekot dzīvniekiem vai pārtikas produktiem visā to dzīves cikla garumā, no to dzimšanas vai izgatavošanas brīža līdz to nonākšanai uz jūsu šķīvja (no saimniecības līdz šķīvim). Kā informē Gita Želve, šie jautājumi būs šāgada ES Veterinārās nedēļas uzmanības centrā. Veterinārā nedēļa ilgs no pirmdienas 14. jūnija līdz svētdienai 20. jūnijam. To šogad ievadīs divu dienu konference par identifikāciju un izsekojamību visā pārtikas ķēdes garumā.

Veselības un patērētāju aizsardzības komisārs Džons Dalli (John Dalli) ir atzīmējis: „Šodien mēs kā pašsaprotamas uztveram iespējas uzzināt visu liellopa gaļas gabala izcelsmes vēsturi vai izsekot katrai aitai un pārtikas produktam ES visā pārtikas ķēdes garumā. Šāds dzīvnieku veselības un pārtikas drošības līmenis netika sasniegts vienā dienā. Bija vajadzīgi gadi, lai izstrādātu spēcīgu un visaptverošu juridisko ietvaru un attīstītu nepieciešamos instrumentus mūsu pārtikas ķēdes stiprināšanai”. Komisārs uzskata: „2010. gada Veterinārā nedēļa izgaismos šos sasniegumus, īpaši uzsverot izsekojamību”.

Izaicinājumi un ieguvumi

Dzīvnieku un to izcelsmes produktu izsekošanai brīvā 27 dalībvalstu tirgū nepieciešamas augsti attīstītas sistēmas. Cilvēki bieži neapzinās šīs procedūras nozīmi un ieguvumus, bet nozare dažreiz ES izsekojamības noteikumus uzskata par apgrūtinošiem.

Pieredze rāda, ka izsekojamība palīdz nodrošināt visaugstāko iespējamo pārtikas drošības un higiēnas līmeni. Citiem vārdiem, tā ierobežo risku, ka ES atkal nāksies cīnīties ar nopietnām dzīvnieku slimībām, tādām kā LSE, mutes un nagu sērga vai klasiskais cūku drudzis, bet šādu slimību parādīšanās gadījumā tā palīdzētu nodrošināt to ātru un efektīvu apkarošanu, jo slimības perēklis tiktu drīz atklāts.

Bez tam, izsekojamība nodrošina pārtikas kvalitāti un garšu, garantējot, piemēram, reģionam raksturīgo produktu izcelsmi. Patērētājs zina, ka nopirktais feta siers patiešām ir ražots Grieķijā, Iberico šķiņķis nāk no Spānijas, „Irish Beef” liellopu gaļa - no Īrijas un Parmezāna siers - no Itālijas. Izsekojamība var risināt arī ētiskus jautājumus, piemēram, nodrošinot, ka tikai bioloģiskajās saimniecības ražoti produkti drīkst tikt marķēti kā bioloģiskie.

Izsekojamībai veltīta konference

Galvenais 14./15. jūnijā paredzētās izsekojamībai veltītās konferences mērķis ir iezīmēt identifikācijas un izsekojamības ieguvumus. Konferencē apspriežamo jautājumu lokā būs Dzīvnieku veselība (tai skaitā zoonozes), slimību profilakse un kontrole, pārtikas drošība un kvalitāte, marķēšana, patērētāju uzticība, dzīvnieku labturība un krīzes pārvalde.

Aptuveni 400 plānoto dalībnieku skaitā būs ES dalībvalstu pārstāvji - viņu vidū augstākie veterinārie ierēdņi, Eiropas Parlamenta pārstāvji, veterināro un medicīnisko asociāciju pārstāvji, eksperti un fermeru apvienību pārstāvji.

Citi pasākumi

Pirms konferences atklāšanas sesijas komisārs Dali un Pasaules dzīvnieku veselības organizācijas (OIE) ģenerāldirektors Bernards Vallats (Bernard Vallat) parakstīs Sapratnes memorandu. Tā mērķis ir veicināt kopīgo komunikācijas mērķu sasniegšanu nākamā gada Pasaules veterinārās nedēļas "Vet2011" kontekstā.

Eiropas Veterināro nedēļu, kas nu jau ir kļuvusi par ikgadēju tradīciju, Eiropas Komisija un Eiropas Veterinārārstu federācija pirmo reizi rīkoja 2008. gadā.

Šī gada Eiropas Veterinārās nedēļas laikā ES dalībvalstīs notiks vairāki pasākumi, kurus rīkos atbildīgās institūcijas, veterinārārstu asociācijas un ES valstu veterinārijas mācību spēki. Šo pasākumu laikā tiks izplatīta informācija par identifikāciju un izsekojamību un izdalītas ES veterinārās dienasgrāmatas 2010/ 2011. akadēmiskajam gadam. Šo pasākumu mērķis ir veicināt diskusijas starp veterinārijas un lauksaimniecības studentiem un sadarbību starp nozares profesionāļiem.

Videomateriāli par izsekojamību pieejami pielikumā

AgroPols

x

Paroles atgadināšana