Briseles koridoros lemj par mums

Atbalsta stingrus pasākumus pret kokmateriālu kontrabandu

Iveta Ķelpe, Eiropas Parlamenta Informācijas birojs
08.07.2010

Eiropas Parlaments (EP) 7. jūlijā atbalstīja regulu, kas aizliedz Eiropas Savienībā tirgot nelegāli iegūtus kokmateriālus un to izstrādājumus. Jaunie noteikumi paredz sodus par šādu tirdzniecību, kā arī dod pircējiem lielākas produktu izcelsmes garantijas.

Ar dalībvalstu valdībām (ES Padomi) panākto vienošanos par galīgo redakciju deputāti pieņēma ar 639 balsīm par, 35 pret, un 10 atturoties. Par likumprojektu atbildīgā somu deputāte Satu Hassi (Zaļie/ALE) skaidroja: "ES tiesību akts par nelegāli iegūta koka tirdzniecību ir starptautisks panākums [..], sākot no pasaules mežiem, ko posta nelegāla izciršana, līdz Eiropas tirgum, kur kokmateriālus un koka izstrādājumus pārdod. Bez Eiropas Parlamenta atbalsta šādi stingri noteikumi nebūti iespējami."

Jaunā regula aizliedz nelegāli iegūta kokmateriāla tirdzniecību, kas savukārt novērš šādu materiālu "legalizāciju", kad materiāls nonāk līdz ES robežai. Aplēses liecina, ka nelegālās preces veido 20% no koka un to izstrādājumu tirgus.

Sodi un izsekojamība

Dalībvalstis būs atbildīgas par sodu piemērošanu aizliegumu pārkāpšanas gadījumos. Regula ietver vadlīnijas par sankciju īstenošanu atkarībā no tādiem faktoriem kā kaitējums videi, kokmateriāla vērtība un zaudētie nodokļu ienākumi. Dalībvalstis var piemērot arī kriminālsodus. Lai kokmateriāls būtu izsekojams, ikvienā piegādes ķēdes posmā būs jānorāda, no kā koks vai tā izstrādājums iegūts un kam pārdots.

Uzziņai:

Nelegālās mežu izciršanas sekas ir graujošas gan Eiropā, gan citur pasaulē - augsnes degradācija, zemes noslīdējumi, zaudēti nodokļu ienākumi, bioloģiskās daudzveidības samazināšanās, kā arī negatīva ietekme uz vietējām kopienām un attīstības valstu ekonomiku. Mežu izzušana rada piekto daļu pasaules siltumnīcefekta gāzu izmešu.

Eiropas Parlamenta Informācijas birojs

x

Paroles atgadināšana