Briseles koridoros lemj par mums

Latvija Briselē lūgs ātrāk veikt šā gada tiešmaksājumus

Aija Zariņa, AgroPols
12.07.2010

Pirmdien, 12. jūnijā, Briselē notiks Eiropas Savienības (ES) Lauksaimniecības un zivsaimniecības ministru padomes sanāksme, kurā piedalīsies arī Latvijas pārstāvji, informēja ZM Preses un sabiedrisko attiecību nodaļas vadītājas vietniece Solveiga Lazovska. Sanāksmē Latvijas pārstāvji tikko darbu sākušajai Beļģijas prezidentūrai izteiks lūgumu ātrāk veikt šā gada tiešmaksājumus Latvijas lauksaimniekiem. Tāpat sanāksmē Prezidentūra izklāstīs savu viedokli par lauksaimniecības jautājumu virzību, kā arī notiks diskusija par piensaimniecību.

Latvijas pārstāvji sanāksmē lūgs Komisiju atļaut Latvijai veikt ātrāk avansa maksājumus par 2010. gada atbalsta pieteikumiem. Zemkopības ministrs Jānis Dūklavs uzskata, ka tas ir ļoti nepieciešams, jo Latvijas lauksaimnieki joprojām izjūt ekonomiskās krīzes radītās finanšu grūtības. "Pēdējā gada zemās graudu pārdošanas cenas un mērenais piena pārdošanas cenu pieaugums nav devis pietiekamus tirgus ienākumus lauksaimniekiem, lai segtu iepriekšējos gados radītos zaudējumus un nodrošinātu apgrozāmos līdzekļus lauksaimnieciskās darbības nodrošināšanai, kā arī joprojām lauksaimniekiem ir nopietnas grūtības iegūt finanšu resursus komercbankās apgrozāmajiem līdzekļiem. Arī laika apstākļi, īpaši bargā ziema un sekojošais atkusnis, ir radījuši grūtības lauksaimniekiem, jo daļa ziemāju platības nepārziemoja un bija jāpārsēj, kas radīja papildus izdevumus," teikts Latvijas lūguma tekstā. "Avansa maksājumi būtu labs atbalsts šodienas situācijā un ļautu lauksaimniekiem ātrāk nokārtot finanšu saistības," par lūguma nepieciešamību ir pārliecināts J. Dūklavs.

Savukārt Beļģijas prezidentūra, iepazīstinot ar lauksaimniecības jautājumu virzību 2010. gada 2. pusgadā, informēs, ka plānots turpināt konsultāciju procesu par kopējās lauksaimniecības politikas nākotni pēc 2013. gada. Darbs turpināsies arī ar Augsta līmeņa darba grupas piena jautājumos izstrādātā ziņojuma rekomendācijām. Tāpat plānots rosināt diskusiju un strādāt pie likumdošanas priekšlikumiem Eiropas lauksaimniecības produktu kvalitātes politikā, kopējās lauksaimniecības politikas vienkāršošanas lauku attīstībā jomā un pārtikas ķēdes darbības uzlabošanai. Tiks arī izvērtēts Komisijas audita ziņojums par augu veselības politiku, kā arī tiks koordinēta ES politika sarunās ar trešajām valstīm par sanitārajām un fitosanitārajām prasībām importam un eksportam. Zivsaimniecībā darbs turpināsies pie kopējās zivsaimniecības politikas reformas.

Sanāksmē arī notiks viedokļu apmaiņa par Augsta līmeņa ekspertu darba grupas (ALDG) piensaimniecības jautājumos sagatavotajām rekomendācijām. ALDG tika izveidota 2009. gadā kā viena no EK rīcības pasākumiem saistībā ar nepieciešamību cīnīties ar piena nozares krīzes sekām un veidot stabilu, efektīvu un konkurētspējīgu piena nozari Eiropas Savienībā. ALDG ir apzinājusi un sagatavojusi veselu virkni rekomendācijas piensaimniecības nozares stiprināšanai, kā, piemēram, stabilizēt tirgu un ražotāju ienākumus, samazinātu cenu svārstības un uzlabotu tirgus pārredzamību. Sagatavotās rekomendācijas tiks nodotas Eiropas Komisijas vērtējumam un pēc tam sekojošu likumdošanas aktu projektu sagatavošanai.

Latvijas pārstāvji diskusijā paudīs atbalstu piedāvātajai ADLG gala ziņojuma gala versijai, kā arī norādīs, ka ir veikts liels darbs piena sektora problēmu apzināšanā. Sevišķi svarīgi ir spertie soļi konkurences likumdošanas skaidrošanā un pieņemtie lēmumi tās vienkāršošanai - īpaši attiecībā uz piena ražotāju tirgus varas stiprināšanu.

AgroPols

x

Paroles atgadināšana