Briseles koridoros lemj par mums

Lielāks ES atbalsts biškopības nozarei

Ivars Bušmanis, Eiropas Komisijas pārstāvniecība Latvijā
15.09.2010

Komisija 14. septembrī apstiprināja 27 dalībvalstu nacionālās programmas biškopības produktu ražošanas un tirdzniecības uzlabošanai 2011.-2013. gadā. ES ieguldījums programmu līdzfinansēšanā salīdzinājumā ar iepriekšējo laikposmu (2008-2010) ir palielinājies par nepilniem 25%, proti, 26 milj. eiro vietā atvēlēti 32 milj. eiro gadā.

Biškopības nozares veselīgums ir ļoti svarīgs jautājums, ņemot vērā bišu lielo nozīmi augu apputeksnēšanā. Vairākus gadus ir bijusi vērojama nepieredzēti augsta bišu mirstība. Tas ne tikai sarežģī biškopju ekonomisko stāvokli, bet arī apdraud bioloģisko daudzveidību. Nacionālās programmas patlaban ir vienīgais pieejamais instruments, lai daļēji kompensētu bišu zudumu. Dalībvalstis ir apmierinātas ar šo programmu nodrošinātajiem ieguvumiem, un arī paši biškopji atzinīgi vērtē saskaņā ar nacionālajām programmām finansēto pasākumu pozitīvo ietekmi uz nozari.

Ņemot vērā iepriekš minēto, Komisija ir nolēmusi palielināt kopējo gada budžetu nacionālo programmu līdzfinansēšanai 2011., 2012. un 2013. gadā līdz 32 milj. eiro gadā, kas ir vairāk salīdzinājumā ar ES līdzfinansējuma apjomu iepriekšējā laikposmā 2008.-2010. gadā (26 milj. eiro). Tādējādi tiks paaugstināta programmu efektivitāte un vienlaikus apliecināta Komisijas aktīvā pieeja paaugstināta riska nozares problēmu risināšanai.

Visas dalībvalstis ir iesniegušas Komisijai savas nacionālās biškopības programmas. Programmās paredzēti dažādi pasākumi - varrozes apkarošana, ceļojošās dravniecības racionalizācija, atbalsts laboratorijām, bišu skaita atjaunināšana stropos, lietišķās pētījumu programmas un tehniskais atbalsts. Visas 27 programmas ir tiesīgas saņemt līdzfinansējumu.

Eiropas Komisijas pārstāvniecība Latvijā

x

Paroles atgadināšana