Briseles koridoros lemj par mums

Eiropas Parlamenta deputāte Sandra Kalniete iestājas par taisnīgu tirdzniecību lauksaimniecībā

Aina Odziņa, AgroPols
21.10.2010

21. oktobrī Eiropas Parlamentā (EP) tika pieņemts ziņojums par Eiropas Savienības (EP) un Latīņamerikas tirdzniecības saitēm, informēja Mārtiņš Spravņiks, Eiropas Parlamenta deputātes Sandras Kalnietes palīgs.

Sandra Kalniete ("Vienotība") kopā ar citiem Eiropas Tautas partijas (ETP) grupas deputātiem balsojumā panāca, ka ziņojumā tiek iekļauts grozījums, kas pieprasa atļaut ES importēt tikai tādas lauksaimniecības preces, kuras ir ražotas ievērojot Eiropas patērētāju, dzīvnieku labklājības un vides aizsardzības normas.

"Mēs nevaram atļauties riskēt ar mūsu lauksaimniecības nākotni, atļaujot Eiropā importēt lauksaimniecības produktus ar zemāku ražošanas standartu. Tādējādi tiktu izkropļota konkurence pārtikas preču tirgū, jo zemāku kvalitātes standartu pārtika ir daudz lētāka. Tas nodarītu ievērojamus zaudējumus Eiropas lauksaimniecības nozarei," uzskata S. Kalniete.

Latvijas deputāte uzskata, ka ir aktīvi jāatbalsta brīvā tirgus principi lauksaimniecībā, tomēr ir nepieciešami vienādi noteikumi gan ražotājiem dalībvalstīs, gan ražotājiem citās valstīs, kuri vēlas savu preci eksportēt uz ES.

"Es atbalstu kvalitatīvu Latīņamerikas lauksaimniecības produktu importēšanu, jo no tā lielākie ieguvēji būs ES iedzīvotāji, kuriem būs lielāka iespēja izvelēties kvalitatīvas preces un iegādāties tās par zemāku cenu, kura radīsies konkurences apstākļos," saka S. Kalniete.

ES sarunas ar Mercosur grupā ietilpstošajām valstīm (Brazīlija, Argentīna, Urugvaja un Paragvaja) par tirdzniecības līgumu ir izsaukušas plašus Eiropas lauksaimnieku protestus, kuri uzskata, ka šāds līgums būtu neizdevīgs visai Eiropas lauksaimniecības nozarei. Pašlaik tiek plānots, ka sarunas pie jaunā līguma beigsies līdz 2011. gada vidum.

AgroPols

x

Paroles atgadināšana