Briseles koridoros lemj par mums

Eiropas Komisija atzīst Latvijas liellopu datu bāzi par pilnībā funkcionējošu

Ilze Vabole, AgroPols
23.11.2010

Aizvadītajā nedēļā Latvija saņēma Eiropas Komisijas (EK) lēmumu par Latvijas liellopu datu bāzi, kas tiek atzīta par pilnībā funkcionējošu, pastāstīja ZM sabiedrisko attiecību speciāliste Viktorija Kalniņa.

Datu bāze izveidota saskaņā ar Eiropas Savienības (ES) direktīvu, kas nosaka, ka katrai dalībvalstij jānodrošina lauksaimniecības dzīvnieku, tostarp liellopu, identifikācijas un reģistrācijas sistēma.

V. Kalniņa informēja, ka Latvija EK bija iesniegusi pieprasījumu atzīt, ka datu bāze, kas ir daļa no Latvijas liellopu identifikācijas un reģistrācijas sistēmas, saskaņā ar Regulas (EK) Nr.1760/2000 nosacījumiem, ir pilnībā funkcionējoša. Latvijas iestādes Komisijai iesniedza arī attiecīgo informāciju par liellopu datu bāzes savietojamību ar valstī jau esošo vienoto lauksaimniecības dzīvnieku elektronisko datu bāzi. Eiropas Komisija izskatīja Latvijas iestāžu iesniegto informāciju un pēc pārbaudes atzina, ka pieprasījums ir pamatots.

Lauksaimniecības dzīvnieku reģistrēšana ir nepieciešama, lai nodrošinātu dzīvnieku veselības kontroli, kas rada priekšnosacījumus drošas pārtikas ražošanai patērētāju veselības aizsardzībai, kā arī, lai nodrošinātu informāciju par valstī esošo ganāmpulku un lauksaimniecības dzīvnieku skaitu, tādējādi iegūstot datus aprēķiniem lauksaimniecības produkcijas ražošanai, kvotu sistēmai, tirgus sakārtošanai un attīstībai, kā arī ciltsdarbam.

ES dalībvalstis, kurām ir elektroniskā datu bāze, ko EK atzinusi par pilnībā darbotiesspējīgu, var noteikt, ka liellopu pase tiek izdota tikai tiem dzīvniekiem, kuri paredzēti ES iekšējai tirdzniecībai un, ka šiem dzīvniekiem pase ir līdzi tikai tad, kad tos pārved no attiecīgās dalībvalsts teritorijas uz citas dalībvalsts teritoriju. Līdz ar to, lai atvieglotu administratīvo slogu zemniekiem, Latvija varēs pieņemt lēmumu, ka sākot ar 2011. gada 1. janvāri, liellopu pases pārvietojot dzīvniekus iekšējā teritorijā nebūs vajadzīgas, tās tiks izdotas tikai tiem dzīvniekiem, kuri tiks pārvietoti ārpus Latvijas teritorijas.

Vienotā lauksaimniecības dzīvnieku elektroniskā datu bāze, tostarp Latvijas liellopu identifikācija un reģistrācija, ir Zemkopības ministrijas (ZM) pakļautībā esošās Valsts aģentūras "Lauksaimniecības datu centrs" (LDC) pārziņā.

AgroPols

x

Paroles atgadināšana