Briseles koridoros lemj par mums

Dūklavs Briselē prasīs taisnīgus tiešo maksājumu noteikšanas principus

Aija Zariņa, AgroPols
26.11.2010

29. un 30. novembrī zemkopības ministrs Jānis Dūklavs Briselē Eiropas Savienības (ES) Lauksaimniecības un zivsaimniecības ministru padomes sanāksmē paudīs Latvijas nostāju par nepieciešamību pārskatīt tiešo maksājumu sistēmu, atsakoties no līdz šim pastāvošajiem netaisnīgajiem vēsturiskajiem maksājumu sadales kritērijiem un principiem, informēja Zemkopības ministrijas Preses un sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Dagnija Muceniece.

"Eiropas Savienības līmenī ir jānosaka jauni, objektīvi un reālo situāciju raksturojoši rādītāji un kritēriji tiešo maksājumu aprēķināšanai un finanšu līdzekļu taisnīgai un godīgai noteikšanai visām dalībvalstīm. Gan Latvija, gan citas jaunās Eiropas Savienības dalībvalstis vairākkārt ir norādījušas, ka Eiropas Komisijas paustajos priekšlikumos nākamajā plānošanas periodā pēc 2013. gada Kopējai lauksaimniecības politikai nav skaidru un nepārprotamu risinājumi vissvarīgākajā jautājumā - tiešo maksājumu sistēma un tās noteikšanas principi un kritēriji. Mēs esam nobažījušies, ka Eiropas Komisija joprojām varētu vēlēties saglabāt kādus nevienlīdzīgu tiešo maksājumu aprēķināšanas aspektus maksājumu apjomu dalībvalstīm noteikšanā. Latvija tam nepiekritīs," uzsver zemkopības ministrs Jānis Dūklavs.

Attiecībā uz tirgus pārvaldības instrumentiem Latvija uzskata, ka līdzās esošo uzlabošanai un vienkāršošanai ir nepieciešams paredzēt arī jaunus un efektīvus instrumentus, lai būtiski stiprinātu risku pārvaldību, kā arī sekmētu lauksaimnieciskās produkcijas noietu ES iekšējā tirgū un ārējā tirgū, tādējādi palielinot ES lauksaimniecības sektora konkurētspēju un piekļuvi globālajiem tirgiem.

Jau svētdien, 28. novembrī zemkopības ministrs Jānis Dūklavs piedalīsies Polijas lauksaimniecības un lauku attīstības ministra Mareka Savicka organizētajā ES jauno divpadsmit dalībvalstu ministru sanāksmē, kurā plānots apspriest viedokli par EK priekšlikumiem Kopējai lauksaimniecības politikai un, iespējams, vienoties par jauno dalībvalstu kopīgu nostāju šajā lauksaimniekiem un lauku attīstībai nākotnē nozīmīgajā jautājumā.

AgroPols

x

Paroles atgadināšana