Briseles koridoros lemj par mums

Eiropas Komisija meklēs aizsardzības pasākumu pret Āfrikas cūku mēra izplatīšanos finansēšanas iespējas

Aija Zariņa, AgroPols
24.01.2011

24. janvārī zemkopības ministrs Jānis Dūklavs Briselē notiekošajā Eiropas Savienības (ES) Lauksaimniecības un zivsaimniecības ministru padomes sanāksmē aicināja ES sniegt atbalstu Latvijai preventīviem profilaktiskiem pasākumiem Āfrikas cūku mēra (ĀCM) izplatības ierobežošanā, kas uzliesmojis netālu no ES ārējās robežas Krievijas Federācijas Ļeņingradas apgabalā, lai nepieļautu šīs mājas un savvaļas dzīvniekiem bīstamās infekcijas slimības ievazāšanu ES teritorijā, informēja ZM Preses un sabiedrisko attiecību nodaļas vadītājas vietnieks Kaspars Funts.

Par šo Latvijas ierosināto jautājumu Lauksaimniecības un zivsaimniecības ministru padomes sanāksmē viedokli pauda vēl deviņu citu dalībvalstu pārstāvji, paužot atbalstu Latvijas ierosinājumam par nepieciešamību rast ES finansējumu minēto aizsardzības pasākumu īstenošanai. Arī Eiropas Komisija paudusi atbalstu Latvijas ierosinājumam, tāpēc tiks vērtētas aizsardzības pasākumu finansēšanas iespējas.

„Mums bažas rada 2010. gada nogalē uzliesmojušais Āfrikas cūku mēris Krievijas Federācijā, netālu no Eiropas Savienības ārējās robežas. Lai nepieļautu šīs slimības izplatīšanos arī Eiropas Savienības teritorijā, Latvija jau veic dažādus piesardzības pasākumus, to starpā cūkas pārvadājošo transportlīdzekļu dezinfekciju. Lai pasargātu Eiropas Savienības lauksaimniecības dzīvnieku populāciju, Latvija ierosina uzstādīt uz robežas ar infekcijas skartajām trešajām valstīm dezinfekcijas barjeras, lai veiktu dzīvnieku pārvadāšanai paredzēto transportlīdzekļu dezinfekciju. Mēs aicinām Eiropas Komisiju atbalstīt aktivitātes, piešķirot finansiālo atbalstu, lai nepieciešamības gadījumā nekavējoties uz Eiropas Savienības ārējās robežas aprīkotu telpas dzīvnieku pārvadāšanai paredzēto transportlīdzekļu dezinfekcijai,” ES Lauksaimniecības un zivsaimniecības ministru padomes sanāksmē aicināja zemkopības ministrs Jānis Dūklavs.

Lai nepieļautu slimības ievazāšanu Latvijā un citās ES dalībvalstīs un pasargātu meža un mājas cūku populāciju no inficēšanās, Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) ir noteicis vairākus drošības pasākumus: uzņēmumiem, kuri nodrošina transportu cūku eksportēšanai uz Krieviju, pēc atgriešanās Latvijā ir jāveic atkārtota transportlīdzekļa dezinfekcija. Savukārt uz ES ārējās robežas PVD kontrolē dokumentus, kas apliecina, ka transportlīdzeklis Krievijas pusē pēc dzīvnieku izkraušanas ir dezinficēts, un praktiski pārliecinās par transportlīdzekļa kravas nodalījuma tīrību.

Vairāk par ĀCM un pasākumiem šīs bīstamās infekcijas slimības ierobežošanā var uzzināt šeit: http://www.zm.gov.lv/index.php?sadala=1998&id=11693

AgroPols

x

Paroles atgadināšana