Briseles koridoros lemj par mums

Plāno ieviest liellopu digitālu identifikācijas sistēmu

Antra Savleviča, Baltic Communication Partners
24.02.2011

Liellopu izsekojamības tehnoloģijas pavisam drīz ieies elektroniskajā laikmetā, tādējādi vēl vairāk paaugstinot iespēju nodrošināt pārtikas nekaitīgumu. Eiropas Komisija Parīzē starptautiskajā lauksaimniecības izstādē "Salon de l'agriculture", paziņoja, ka tā gatavo priekšlikumus datorizētai liellopu identificēšanai, kas nozīmē pašreizējās plastmasas marķēšanas sistēmas modernizāciju. Eiropas Komisijas Veselības un patērētāju ģenerāldirektorāts (DG SANCO) uzskata, ka šāda liellopu identificēšana nākotnē nodrošinās pārtikas nekaitīgumu un veicinās dzīvnieku slimību izplatības kontroli. Veterinārārstiem šajā jomā ir galvenā loma un tas vēlreiz apstiprina veterinārārstu darba daudzveidību mūsu ikdienas dzīvē.

Tiek nostiprināta pašreizējā dzīvnieku izsekojamības sistēma ES

Eiropas Komisija strādā pie priekšlikumiem, kā ieviest datorizētu liellopu identifikāciju. Dzīvnieku un dzīvnieku izcelsmes produktu izsekojamībai ES ir būtiska nozīme, jo tā tiek aizsargāta dzīvnieku un patērētāju veselība. Pašlaik jau ir spēkā specifiski ES tiesību akti par citu dzīvnieku, piemēram, mājdzīvnieku, zirgu, aitu un kazu, datorizētu identifikāciju Eiropas Savienībā. Liellopu elektroniskā identifikācija laika gaitā vienotā ciparu kontroles sistēmā varētu aptvert aptuveni 90 miljonus dzīvnieku.

 Digitāla identifikācija ir ieguvums lauksaimniekiem un pārtikas rūpniecībai
Izsekojamības sistēma jau ir pierādījusi savu nozīmību. Elektroniskā sistēma nozarei tagad piedāvā jaunas iespējas. Tā nodrošinās pašreizējās izsekojamības sistēmas precīzāku un ātrāku darbību, jo radīs labākas iespējas pārbaudīt dzīvnieku veselību un pārtikas produktu nekaitīgumu. Šī sistēma ir būtiska situācijās, kad nepieciešamas lokalizēt slimību uzliesmojumus. Datorizētā identifikācija vienkāršos pašreizējās procedūras un samazinās administratīvās izmaksas, kā arī palielinās nozares kopējo konkurētspēju, jo būs efektīvs līdzeklis saimniecību pārvaldības un automatizācijas uzlabošanai. Turklāt datorizēta identifikācija mazinās krāpšanās iespējas un veicinās šķirņu uzlabošanas praksi.

 Eiropas Komisijas Veselības un patērētāju ģenerāldirektorāta (DG SANCO) Dzīvnieku veselības un labturības nodaļas direktors Bernards van Gothems (Bernard Van Goethem) atzīst: "Liellopu izsekojamības iekļaušana mūsu programmā ir nozīmīga mūsu šī gada darbība sastāvdaļa. Izsekojamība palīdz nodrošināt pārtikas nekaitīgumu un higiēnu iespējami augstākajā līmenī. Ir ļoti svarīgi novērst mutes un nagu sērgas, govju sūkļveida encefalopātijas (BSE), un klasiskā cūku mēra izplatīšanos. Turklāt izsekojamība, kas paredz precīzu marķēšanu, veicina arī pārtikas kvalitāti un līdz ar to arī garšu".

Video resursi internetā:

Liellopi Parīzes izstādē - http://www.youtube.com/watch?v=TixSIfFt3So

Video materiāli - http://www.youtube.com/watch?v=Lz4D_YNSFas

Foto konkurss - http://www.youtube.com/watch?v=pbGVq-wTPQc

Baltic Communication Partners

x

Paroles atgadināšana